|
|
- eski yök başkanı. eğitim sistemimizin arızalarından biri olup, yeni arızalar üretmekte kimse eline su dökemez.
- kemal gürüz'ü tarif eden şu eşsiz satırları yıldırım türker, radikal gazetesindeki köşesi(06-01-2003) için kaleme almıştır:
kemal gürüz, 37 yaşında profesör, 38 yaşında da karadeniz üniversitesi'nde rektör oldu. en genç rektör unvanıyla tanındı. dönemin yök başkanı, hayatımızdan hiç dokunulamadan gelip geçen, askerlerin gözbebeği, hükümetlerüstü, inanılmaz renkli şahsiyet prof. dr. ihsan doğramacı, onu, "hem çok bilgili, hem de çok çalışkan; kendisiyle iftihar ediyoruz" sözleriyle taltif etmişti. doğramacı'nın kadim dostu cumhurbaşkanı demirel de prof. dr. mehmet sağlam'ın dyp'den aday olmasıyla boşalan yök başkanlığı'na kemal gürüz'ü atadı. üstelik mevzuata uydurarak. yök başkanının yasa gereği yök üyeleri arasından seçilmesi gerektiği için demirel, ilk kararnameyle gürüz'ü önce yök üyeliğine, ikinci kararnameyle de yök başkanlığına atadı. kemal gürüz, ikbali hiç beklemedi. genç yaşından itibaren önemli görevlerde bulundu. bunda, meteoroloji uzmanlığının, hep iyi yere dükkân kurma becerisinin büyük payı var elbette. yakınında durduğu insanları seçerken gösterdiği hüner, daha iyi yerlere layık olduğunun göstergesi. o, kendisi fena halde bir karikatüre benzeyen ordinaryüs profesör ihsan doğramacı'nın aceleye gelmiş bir karikatürü. muhbirlerin şahı. türk yükseköğretiminin seviye göstergesi.
yakın dostu, bir zamanlar danışmanlığını yaptığı mesut yılmaz'a 'ab'nin yolu diyarbakır'dan geçer' diyerek bölücüleri cesaretlendirdiği düşüncesiyle sitem ettiği, meclis'te karşılaştığı anap'lılara 'artık size oy vermeyeceğim' diyesi olduğu söylenmişti. anap'lılarınsa bu habere sevindikleri, gürüz'ün ikide bir anap'lı olduğunu belirtmesinden partinin zarar gördüğü inancını taşıdıklarını da işitmiştik.
üniversiteleri 'ideoloji'den ve siyasetin gölgesinden arındırdığını iddia eden bir kurumun başkanı olarak gürüz, milli görüşlerini her fırsatta açıklamaktan kaçınmadı. koalisyon hükümeti döneminde kendisini azarlamış olan devlet bahçeli'yle arasını düzeltmek için az çırpınmadı: "inanıyorum ki sayın bahçeli'yle bir saat oturup konuşabilsek bu yanlış anlamalar büyük ölçüde giderilecek. cumhuriyetimizi iyi anladığım kanaatindeyim. türkiye cumhuriyeti'nin nüfus cüzdanını, pasaportunu taşıyıp da etnik kökeniniz, dini inancınız ne olursa olsun 'ne mutlu türküm' diyemiyorsanız sizde ciddi bir yanlışlık var demektir. ben bu anlamda su katılmamış bir türk milliyetçisiyim."
- odtü kökenli ktü eski rektörü, ve yök eski başkanıdır. yök'deki ıı. doğramacı devrinin alamet-i farikasıdır.
yök'e ataması yapılmadan önce demirel, görev süresi sona eren mehmet sağlam'ı yanına çağırır ve yök başkanlığı için önerebileceği isim olup olmadığını sorar. mehmet sağlam'ın cevabı ise, herşeyi özetler niteliktedir: "ktü rektörü prof. kemal gürüz hariç tüm rektörlerin içerisinden bir yök başkanı atayabilirsiniz." demirel, sağlam'a "sen merak etme hoca" der, ve akabinde sağlam'ın ismini zikrederek atamamasını tavsiye ettiği gürüz'ü, yök başkanı olarak atar.
anadolu'da, kot pantolon giydiği için derslere alınmayan üniversite öğrencileri, elini kolunu sallayarak kampüslere giren güvenlik güçleri, faşist italya çağrışımı yapan ikna odaları, keyfi nedenlerden ötürü hakkında soruşturmalar açılan ve hatta kimileri üniversiteden uzaklaştırılan akademisyenler, bilim hırsızlıkları (intihaller)....gürüz dönemini betimleyecek fırça darbeleridir.
tablonun arka planında ise, 12 eylül zihniyetiyle emsalsiz bir uyum, türk - islam sentezine verilmiş keyifli bir biat ve otoriterizme olan bitmez inanç yer alıyor. türk akademisinin üzerine, 1980 sonrasında çöken üçlü karanlığın ikinci ayağıdır. birinci ve üçüncü ayaklar için;
(bkz: ihsan doğramacı)
(bkz: kemal alemdaroğlu)
- koca burunlu yök eski başkanı. bolca küfrümü yemiştir.
- yök eski başkanı olması ve öss vakitlerinde "yine açıklama yapacak, bakalım bu sefer ne inciler dökecek?" gibilerinden sözlere maruz kalmasından geçtim seneler sonra çalıştığım yerde komşu olacağımız tuttu bu zat-ı muhterem ile. [ne kadar hoş bir olaydı bu bizim için (!) koskoca yök eski başkanı ile komşuluk yapıyoruz tey tey]
adı üzerinde reklam ajansı. ve bu tam bir reklam ajansı ise; baskılı işinden tutunda, tanıtım filminden çıkın, web tasarımlarına kadar uzanan çalışma alanları bol olan bir kuruluş. ama ne oldu? hiç abartmıyorum ufacık, küçücük bir sese bile mızmızlanmaya başlaması, her seferinde kapımıza dadanması ve bizlere karşı; "polise şikayet edeceğim, yeter artık" gibilerinden tehditvari konuşmaları artık bezmemize neden olmuştu. senelerce değişik mekanlarda tanıtım filmleri yapıldı. müzikler, sesler vs. ister-istemez çıktı yalnız ben bu adam kadar geçimsizine rastlamadım. bazen; "yüzünden belli ne olduğu" sözlerini duyarsınız bazı kimseler için. bu tanım kemal gürüz için de geçerli. yök başkanı iken de antipatim vardı, komşu olacağımız tuttu bin kat daha antipati duymaya başladım kendisine.
- 1947 doğumludur.odtü kimya mühendisliği bölümü mezunu olan zat; katü rektörlüğü, tübitak baskanlığı ve 1995-2003 yılları arasında 2 dönem yök baskanlığı yapmıştır.yök baskanlığı sırasında ''türkçe bir bilim dili olamaz, olcak gibi de gözükmüyor''diyen insan.
|