kefir   

adana çık aradan

1. hint mantarıyla keçi veya inek sütünün mayalanmasıyla hazırlanan ekşi içecek. şekere, kolestrole, kemik erimesine, hücrelerin yenilenmesine, vücut yorgunluğuna, romatizmaya iyi geldiği bilinir. japonya ve türki cumhuriyetlerin hemen hepsinde ayran yerine - niyetine - içilen, ayranın neredeyse aynısı.
    diyelim ki bugün sütü mayaladık, 24 saat geçiyor üzerinden, ertesi gün süzgeçle süzüyoruz. süzgecin altında kalan içiliyor, üstünde kalan mantar yine yıkanıp saklanıyor. tekrar mayalanıp tekrar içiliyor. hiç bitmiyor. babamın 425 olan şekerini 92'ye düşürmesinden sonra bu tamamen doğal, inanılmaz etkili içeceği tavsiye etmenin insanlık görevi olduğunu düşünmekteyim.
    (srce, 03.11.2004 00:10)

2. rusların fazlasıyla tükettiği içecek.yemekleri aşırı yağlı ve ağır olduğu için,kefirin iç temizleyici etkisinden yararlanıyorlar sanırım.
    (bettyboop, 22.07.2005 16:14)
  3. kafkasya kökenlidir.
    (azwepsa, 27.09.2005 14:16)
  4. kanser hastalarının da tedavi sürecinde hücre yenilemesine yardımcı olduğu için tükettikleri içecek.
    (toshiba, 27.09.2005 17:20)
  5. babamın bu müthiş içeceği ben daha 1 yaşındayken keşfetmesinden olacak ege üniversitesinden edinilmiş kefir mayası evimize girmişti.annemin mayalayıp yaptığı bu leziz içkinin tadı hala damağımdadır.balıkyağı ve çiğ yumurta süt karışımı içmektense kefire abanmayı severdim.bir süredir uzaktım kefirden çocukluğumun tadıydı.kefirix her ne kadar annemin hazırladığının yerini tutmasa da son derece hoş olmuş.bu arada geçtiğimiz günlerde izmir hiltonda yapılan firma tanıtımından sızan bilgilere göre bu şirket oldukça büyük yatırımlara hazırlanıyormuş.rusya'da tüketimi son derece yaygın olan bu içecek belki de kolanın tahtını alır elinden eğer yaygın bir tüketici kitlesine ulaşırsa ... şiddetle tavsiye ediyorum kefiri.
    (nonscholasedvitadiscimus, 12.12.2005 12:08)
  6. popülerleştikçe taklit edilen gayet lezzetli bir üründür.bir sürü de yararı var.(bkz: her derde deva)
    (şebnemferah, 26.12.2005 22:36)
  7. iştah kapattığına ben şahsen şahit olduğum,rejim yapanlara,zayıflamak isteyenlere şiddetle tavsiye ettiğim ekşimsi ayranımsı bi tadı olan, bi tür bakteri topluluğunun sütü mayalamasıyla elde edilen faydalı içecek.güvenilir bi kaynaktan(bkz: anneanne)edindiğim bilgilere göre sivilcelere,cilde de iyi geliomuş.
    (ıgetbored, 29.06.2006 12:56)
  8. ilk defa dün içtim bunu.ekşi ayran ve bozuk süt karışımı bi tadı var.hem tatlı hem ekşi gibi yani.akşamada cırcırımsı bişe oldum o ayrı.çok yararlı diyorlar.
    (heleloyloyloy, 25.07.2006 19:50)
  9. laktozun mayalanmasıyla oluşan, aşılanmış süt içeren serinletici mayalı bir içecek.
    lactobacilli, leuconostos gibi laktik asit bakterileri ve acetobacter gibi asetik asit bakterileri içerir. itü kimya mühendisliği laboratuvarlarında üretilmektedir ve yamulmuyorsam üretimin ve içerdiği bakterilerin kontrolü son derece zordur.
    (ascella, 05.08.2006 12:53)
  10. iştahsızlık, uykusuzluk, verem, bronşit gibim hastalıklara iyi geldiği inanılan ve kalp hastalarının içerdiği yüksek karbondioksit nedeniyle kesinlikle içmemesi gereken süt asidi ve alkol fermantasyonunda imal edilen içecek.
    (gunship, 19.01.2007 16:04)
  11. iğrenç bir tadı var. ayran içip sonra bir güzel farklı bir şişeye kusun ve üzerine etiketi basın. buyrun size kefir. afiyet olsun
    (dulcinea, 14.04.2007 22:06)
  12. kafkasya'dan gelen mayasıyla bir ara her gün içtiğim, sonra iki gün sütün içinde unutmamla mayası yok olan mükemmel içecek. artık su bile içmez olmuştuk* maya süt içine konur, sütün bulunduğu kavanozun dışı aluminyum ile örtülür, dolapta bir gün bekletilir. gün sonunda maya biraz daha büyümüş olur ve giderek tadı gerçek kefire benzemeye başlar. sonra maya-kefir karışımı süzgeçten geçirilir ve maya yıkanır. yıkanmazsa maya erir. ben çay kaşığı kadar bir maya ile başlamıştım. 15 gün sonunda kavanozun yarısını kaplamıştı. mayayı keşke tekrar bulsam.
    (transistör kazancı, 14.04.2007 22:30)
  13. kavanozun içinde büyümesine istinaden adını "yaratık" koyduğumuz içecek
    (demilan, 14.04.2007 22:53)
  14. içim'in üretmeye başladığını damak tadının nasıl oldugu kuşkulu bir veledin '' mmm tadı da güzel'' dediği bir reklamdan ogrendiğimiz içecek.
    (mei, 14.04.2007 22:57 ~ 16.04.2007 00:33)
  15. sade hali ekşi ayrana benzeyen yararlı içecektir.meyveli halinin tadına doyum olmaz.
    (burakk, 14.04.2007 23:07)
  16. barsak florasını içerisindeki probiyotik bakterilerle düzenleyen içecek.
    (bkz: hanım koş bu kefir canlı çıktı)
    (bkz: @1818086)
    (beyourself, 18.08.2007 22:35 ~ 22:37)
  17. çocukluğumun kabusu...annemin yosun hapı,kekik suyu,sarımsakla saf alkolün birleşimi adını bilmediğim bir ilacımsı vs vs gibi şeylerle uğraştığı dönemde,arkadaşlarından biri bir dağ köyünden getirmişti...kavanozun içinde kendini devamlı yeniliyordu,sınırsız içecek yani...ben de o zamanlar hayal gücü geniş bir ilkokul öğrencisi olduğumdan mıdır nedir annemin o arkadaşının aylarca dağlarda gezip bu yaratığı avladığını,en azından aradığını sanardım...zaten her gün sabahın köründe okul öncesi affedersiniz daha karga atığıyla ilgilenemeden bunu içmeye katlanmamın sebebi de annemin o arkadaşına bu cesaretinden dolayı duyduğum saygıydı....(bkz: annelerin işkence yöntemleri)

yıllar sonra plastik paketlere koyup satmaya başladılar falan,aslında tadı o kadar da berbat olmasa da içmeye kalkınca aklıma o günler gelir ve vazgeçerim doğal olarak...
    (tasarımcı mühendizzz, 18.08.2007 23:06 ~ 23:07)
  18. sodalı ayran.
    (helia, 18.08.2007 23:54)
  19. bir kaç yüz tane ne halt ettiği belirsiz bakterinin sütü mayalamasıyla oluşan -bu bakteriler zamanla sayısını %500 e varan oranla büyütür- içecek. gerçi her süt ürünü aynı şekilde oluşuyo ama bakteri sayısında bi deişme görülmüyo diğerlerinde.
    (kemosentez, 11.10.2007 02:57)
  20. çerkesler tarafından ilk kez yapılmaya başlanan ve sonrasında dünyaya yayılan, yayıldıktan sonra da menşei unut(tur)ulan sütten yapılma içecek. asıl adı kundepsow'dur. ruslar'a da kuzey kafkasya'dan geçmiştir. türkiye'de çerkes köylerinde halen büyük bidonlarda yapılır ve tüm bir kış tüketilir.
    sütün mayalanması ve yoğurt haline geldikten sonra tuz atılarak aylarca -ortalama altı ay; bekledikçe güzelleşir- serin bir ortamda bekletilmesi suretiyle yapılır. bu bekleme süresi buyunca yoğurt sık sık üste çıkan mavi sudan arındırılmalı, hijyen açısından gerekirse yoğurtların bulunduğu kaplar da değiştirilmelidir.
    hazırlanması, uzun ve meşakkatli bir süreyi kapsar.
    ekşimsi tadı ve kendine has kokusu alışmamış olanlar için pek de iştah açıcı olmayabilir ama benim gibi alışanlar için "of of of! olsa da içsek!" dedirten şahane bir lezzettir.
    (meramise, 02.02.2008 12:56 ~ 10.02.2008 15:50)
  21. çilekle tatlandırılmış türünü tavsiye ettiğim geleneksel kafkas içkisi. saf alkol bulunur bünyesinde. ama oranı çok düşüktür.
    (biloperat, 02.04.2008 01:11)
  22. hiç sarmamıştır.
    (emigrant, 02.04.2008 08:10)
  23. tadını henüz bilemediğim ama kokusu kesinlikle iyi bir işkence aracı olabilecek sıvı, içecek.
    (kl7mu, 26.08.2008 09:15)