kazein   

adana çık aradan

1. bebeklerin midelerinde sütü peynire çeviren enzim..
    (sagu, 11.05.2004 03:18)

2. prezervatif üretiminde de kullanilan protein.
    (easy company, 27.06.2005 07:30 ~ 13:36)
  3. dördüncü nesil yazarımız.*
    (itü sözlük e bir daha girersem alacağım nick budur, 03.10.2007 04:53)
  4. sadece süt çocuklarında bulunur.
    (ichgeheindaskino, 04.10.2007 00:16)
  5. (bkz: dahi anlamındaki de ayrı yazılır)
    (arch angel, 04.10.2007 22:09)
  6. 4. nesil manyak yazar.. evet, manyaktır kendileri. et yemeyen biri ne kadar düzgünse bu yazarımız da o kadar düzgündür. tam bir hayvan severdir kendileri ama işi biraz fazla abartmış olsa gerekki vejeterjanlığa kadar gitmiş. hiçbir et mamülünü yemez, yiyemez. midesi falan bulanıyor yani o derece. hatta yumurta yemediğini bile söyleyenler var ne kadar doğrudur bilemem. tabi böyle bir insanın da doğal olarak hedefi veterinerlik olur. umarım bu sene o hedefine ulaşır. eminim sözlükteki hayvan haklarının en kıdemli savunucusu olacaktır.

her resmini gördüğümde saç rengi başka, kulak delinir piercing falan yaptırır, garip kız anlayacağınız.. her ne kadar deli dolu manyakta olsa severiz kendisini. eskiden çok dertleşirdik (o anlatır ben dinlerdim) şimdi başkasını bulmuş dertleşecek bana pek uğramıyor hatta bi ara selam bile vermiyordu hayırsız olduğunu düşünürken çat kapı geldi, kendini afettirdi..

uzun lafın kısası kendisine hoşgeldin diyerek, karşılamaktayım..
    (korialstrasz, 05.10.2007 22:08 ~ 22:10)
  7. kazein, genel olarak süt proteini olarak bilinir. böyle denmesinin sebebi, sadece sütte bulunması ve sütün en büyük protein kısmını oluşturmasından ileri gelir. sütün içerisinde yüzlerce protein olmasına rağmen, kazein yüzde 80 gibi bir paya sahiptir. kazein, süt içerisinde fosfoprotein yapısındaki bir kalsiyum tuzu olarak karşımıza çıkar.
    yapısında, çokça etkileşime girmemiş prolin peptitleri vardır. ayrıca kazein yapısında disülfit bağlarının olmaması sonucu, ikincil ve üçüncül protein yapısı küçüktür. bu yüzden de denatüre olamaz.
    kazein saf bir protein olmayıp alfa, beta, gama kazein diye adlandırılan birbirine benzeyen en az üç protein bileşeninden oluştuğu elektroforezle gösterilmiştir.
    kazein, sıcaklık ile pıhtılaşmayan bir yapıya sahiptir. kazeinin çökmesi ortam ph ‘sına bağlıdır. asitide yükseldikçe kazeini çöktürmek için gereken sıcaklık da düşer. ısıtmakla asidite de kendiliğinden artar.
    kazein, asetik asit (sirke) gibi yaygın asitlerin eklenmesi ile ph'sının düşürülmesi yöntemiyle ve ineklerin midelerinden elde edilerek peynir yapımında kullanılan rennet enzimiyle pıhtılaştırılabilir.
    ilk işlemin mekanizması şu şekilde açıklanabilir: kesilmiş süt proteini olan kazein, misel olarak adlandırılan bir demete bağlanmış birçok bileşik içerir. bir protein alt ünitesi her bir miseli stabilize ederek, süt içerisinde dağılmış halde kalmasını sağlar. asitleşmede, koruyucu protein alt üniteleri dengesizleşir ve misellerle birlikte pıhtılaşabilir, bu da sütü kesilmiş/pıhtılaşmış yapar. kimyasal olarak, kazein miseli stabilize değildir ve bundan dolayı, izoelektrik noktadaki izoelektrik yükteki düşüş ile kümeleşme gerçekleşir. bu esnada, ortamın asitliği minerallerin çözünürlüğünü artırır, böylece misel yapıda bulunan organik kalsiyumun ve fosforun büyük kısmı sızı fazda çözünür duruma gelir. kazein miselleri parçalanır ve küme oluşumu ile kazein çöker.
    kazein sütten asit ilavesi ile izoelektrik noktası ph:4,6’da veya süt kendi kendine ekşidiği zaman da kazein yavaş yavaş çöker. kazein sütten asitle izoelektrik noktaya ulaşınca çökerken, rennin ilavesiyle kazein izoelektrik noktaya varmadan nötral (ph = 7) noktada parakazein durumunda çöker.
    kazein, hidrofobik bir yapıya sahiptir. bu yüzden kazein miselleri, sütte bir süspansiyon halinde bulunurlar. hidrofobik olması, kazeinin suda ve nötral tuz çözeltilerinde çözünmemesine, sodyum oksalat ve sodyum asetat gibi tuz çözeltilerinde ve bazik çözeltilerde ise çözünmesine sebep olur.

kaynak : biyokimya-1 labında deney raporu hazırlayan ben.
    (sükun, 14.10.2007 21:40 ~ 21:40)
  8. şekerler şekeri insan diyorum,başka da birşey demiyorum.
    (kesme şeker, 22.02.2008 21:17)
  9. bazen onunla konuşmak için can atarsınız,ona anlatacak o kadar çok şeyiniz vardır ki.bu bazen ya geyik muhabbeti olur ya da ciddi muhabbetler.fakat onda birşey bulursunuz kendinizden ve hep onunla olmak istersiniz ve hep bir şeyler hakkında bilgi almak ya da her konu da dedikodu yapmak istersiniz.onun için dağları,denizleri aşarsınız bile ki sırf o sizin yanınızda olsun diye.

işte bu şeker mi şeker kızımız için ben bunları yaparım.*
    (kesme şeker, 27.02.2008 23:10 ~ 28.02.2008 20:55)
  10. halden anlayan insan...

bazen insan yaşadığı şeyler karşısında kendini öyle yanlız hisseder ki...sanki o duyguları hayatta sadece biz yaşamışız başkası yaşamamış gibi...işte tam bunları düşünüp halime yanarken çıkageldi kendisi.halden anladı yanlız olmadığımı aynı şeyleri yaşadığını hissettirdi bana.dahası ise o benden daha güçlüydü bana yardımcı olan beni ayağa kaldıran oydu.

hani derler ya hayatın olmazsa olmazı...o bir yerlerde her zaman beni bekliyormuş gibi.dertlerimi dinlemeyi bana yardımcı olmayı.bu güven duygusu bir insanın hayatının vazgeçilmezlerindendir.o bana bunu yaşattı.

eğer bende bir nebze olsun yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.

şimdi uzun bir aradan sonra ona olan borcumu ödeme zamanı.

teşekkürler.
    (azalin, 08.03.2008 00:48)
  11. uzun zamandır görüşemediğimiz dost insan. ne yaptı ne etti merak içinde bırakır insanı böyle.
    (azalin, 19.07.2008 20:07)