|
|
- çoktan seçmeli, test denilen sınav tiplerinde, soru kağıdından optik cevap kağıdına yapılan copy/paste işleminin bir veya daha fazla soru atlaması suretiyle oluşturduğu hata.önemli sınavlarda (öss, lgs, kpss, üds, vs.) yapılırsa, sonucu insanın gelecek planlarıyla oynar. deneme sınavı, seviye tespit sınavı, kontenjan sınavı gibi nazaran rahat ve resmi değeri olmayan,şahsımca tırt diyebileceğim sınavlarda hiçbir önemi yoktur.
ancak her yeni icat gibi, "kaydırma yapmak" kavramı da bazı uyanıkların ellerinde tehlikeli, etik olmayan, leş bi silaha dönüştü zaman zaman. bunların en tehlikeli olanları sıçıp batırdığı ve kötü bir puan aldığı altı üstü kodumunun bir deneme sınavını "abi ben kaydırma yapmışım, ondan böyle, tüh vah, amanın..getttiii gettiii" gibi keder ve acındırma ambiyanslı, uzun hava bağlama melodisi fonlu bir yalanla gereksiz örtbas etmeye çalışan uyanıklar idi. bazen o kadar kötü niyetlidirler ki bu işin hesaplarını yapıp, yalanı söylemeye ondan sonra karar verdiklerine inanıyorum.şöyle ki:
a kişisini yalancı uyanık kişi; b,c,d,e ve f'yi ise bunun arkadaşları kabul edelim.ve bir deneme sınavında aldıkları puanlar;
a=112
b=241
c=233
d=263
e=315
f=274
olsun.a kişisi öncelikle bu arkadaş grubunun puan ortalamasını alır: (a+b+c+d+e+f)/6=239.666 gibi bir sonuç çıktı.şimdi bizim kahramanımız almış 112, ortalama 240'a soldan yakınsıyor. arada büyük kanyon var!! bu kişi doğrudan bir savunma mekanizmasıyla, kaydırma yaptığına dair duruma bir açıklama getirir: "abi ben kaydırma yapmışım ya..." gerek yok, söyle paşalar gibi gerçeği ciğerimi ye,"abi kötü günümdeydim yapamadım işte" de.canım feda o zaman.ama "ben kaydırma yapmasan görürdünüz, süfer yapardım hepinizi geçerdim" konulu açıklamalar benim yarı ömrümü azaltıyor, rayoaktif ışımalar yapıyorum pis enerji sıkışmasından dolayı.bu arada "e" kişisi de ne hayvanmış be kardeşim, 315 alınır mı mk!
arkadaşlara söylendiğinde art niyetli olan bu yalan, aileye karşı kullanıldığında can kurtarır. zira ailelerin evlat başarısı beklentileri çok önemlidir.gerek onları üzmemek, gerek nefsini müdafaa etmek açısından bu yalanlar, yapmak yine doğru olmasa da, kısmen caizdir:
-oğlum kaç aldın sınavdan?
+112 aldım ya anne..kaydırma yapmışım ben..
-.......
+anne bakma öyle be..ne o elindeki terlik?
-akşam yemeği oğlum.."terlik kaydırma"..yer misin?
+anne dur ,atma yaa..
uyanık anne-babalar da çıkabilir arada, dikkat etmek gerek.
(bkz: güdümlü terlik)
(bkz: terlik kayması)
- öys sonrası kazanamayan insan modelinin söylediği bahanelerden olup lakin kaydırma yapıp boğaziçinide kazanan olmuştur.
- büyük yalan
- (bkz: sorular kolaydı ama zaman yetmedi)
- (bkz: kaynım bana kaydı)
(bkz: arog)
- (bkz: sınavda şıkları kaydırmak)
- akabinde hayatınızı da kaydırır. dikkat.
- (bkz: osuruklu göte arpa ekmeği bahane)
|