kesinlikle bir şehir efsanesi değildir. csi'nin new york'u da, los angeles'i de bir araya gelseler bunu çözemezler. gerçek bir x-files konusudur. tek tek kaybolurlar, diğer teklerini bırakırlar imza olaraktan.
öyle bir gizemdir ki çözebilmek için bir yavruyu 9 ay karnında taşımak, anne olmak gereklidir. hem bu sayede beyaz tişörtlerin bir gecede pembe olmasının da, istem dışı "oraya bak ordadır" demenin de gizemi çözülür.
not:ben biraz önce anneme sordum, anne olunca anlarsın dedi.
sevgiliyle beraber yaşanmaktadır, çorabınızın teki kaybolmuştur aylarca ara bulamazsınız ama nasıl olursa olur sevgilinizle beraber yaşadığınızı bilmeyen müstakbel kaynana o çorabın tekini şak diye bulur! gizem budur işte yani çorap ortaya çıkmak için neden o anı beklemiştir?!?!?! bir türlü anlaşılamaz
sağ veya solun birbirinden ağır koku nedeniyle kaçmak istemesi...
en çok dayananın bu zahmetten yırtması...
dayanamayan eşin çekip gitmesindir..
bi nevi karı koca ilişkisi.
gizemi yıllar sonra, hep o alay ettiğimiz calgon reklamındaki teknisyen abiler çözmüşlerdir.
bir gün bu badem, makinaya çamaşır atar. efendime söyleyeyim, güzelce ayırır renklilerle beyazları ama o da ne bir müddet sonra makina öyle büyük bir gürültüyle çalışmaya başlar ki, bir an makinanın içindeki merdanenin yerinden fırlayıp, yüzünde döneceğini, kan revan içinde kalacağını düşünür. evet, aynen öyle düşündüm. froydcan arkadaşlar şömine başında viskilerini yudumlarken bu ruh halimin kritiğini yapabilirler. derken makina zıp zıp zıplamaya başladı,kapıdan çıkıp gidecek sandım. korktum, kapatamadım.
sonra teknisyen abiler, iki adet farklı renkte çorap çıkardılar makinenin içinden. böylece yıllardır kulaktan kulağa yayılan şehir efsanesi noktalanmış oldu. gizem mizem hikaye, bağlıcaksın iki çorabı ağız kısmından birbirine,olay bitecek. daha yaratıcı efsaneler üretmek lazım, sonu şaşırtıcı olsun misal, makinanın içinden çıkan parçalanmış çoraplar hiç histerik değil.
benzer bir hadise seda sayan ablamızın başına gelmiş. ancak, onun makinasından çorap değil, sütyen teli çıkmış. zaten, çorap çıkacak olsa spor çorap değil de, dantelli falan olurdu kesin.
evet ben de hatırlıyorum, yaklaşık 3 sene önceydi.
dershaneye gidiyorum düzenli olarak, uyku düzeni denen şeyin dötüne koymuşuz. ondan önceki gün de saat dört gibi uyuya kaldığım için salçalı köfte gibi uyandım. zaten çoraplarımla uyumuşum, çalan alarmla birlikte çoraplarımı çıkardım, pantolonumu giydim. giyinme soyunma işlemi bitti fakat çoraplardan biri ortalıkta yoktu. artık bakmadığım yer kalmayınca, "boşver anasını satiim bi çorap altı üstü" diyerek yollara düştüm.
dershanenin kantininde oturup birşeyler yiyeyim dedim. yerken pantolonun paçasında bir rahatsızlık hissettim ve elimi oraya götürünce korkunç birşeyle karşılaştım. evet çorap oradaydı. çorabı bulmuştuk ama, asıl sorun o zaman başlamıştı. arka masadaki daş gibi hatunlar olayı görüp yarılmıştı bile. ne zaman hatırlasam "hay götüne koyayım kaan" diyorum çaresiz. pantolon giymenin de bir adabı var çünkü.
mutlaka diğer eşi çıkacak bir yerlerden deyip tek kalan çorapların bir yere toplandığı, belli bir zaman aşımı sonra o teklerin atıldığı ve atılmasının hemen akabinde diğer tekinin ortaya çıktığı durum..
- bu iş iyice ayağa düştü arkadaşlar.
- doğrudur abi.
- artık sadece kendimizden sorumluyuz.
- hobaaa!
daha 1989 yılında
seinfeld'in pilot bölümünde
* jerry seinfeld'in çözmüş olduğunu gördüğümüz gizemdir.
"socks are the most amazing article of clothing. they hate their lives, they're in the shoes with stinky feet, the boring drawers...the dryer is their only chance to escape and they all know it. they knew a escape from the dryer. they plan it in the hamper, the night before: [sock's voice] "tomorrow, the dryer, ı'm goin'...you wait here!" the dryer-door swings open and the sock is waiting up against the side wall. they hope you don't see him and then he goes down the road. they got buttons sowed on their faces: join the puppet show."
bu da benim gibi kasmak istemeyenler için türkçesi. mimikleriyle hayal edince orijinalinden bi farkı olmuyor:
"çoraplar, en inanılmaz giysidirler.hayatlarından nefret ederler. pis kokan ayaklar, sıkıcı çekmeceler... kurutucu onların tek kaçış şansıdır ve onlar da bunun farkındadır. kurutucudan kaçarlar... daha çekmecede bunu planlarlar. bir gece önceden. (çorabın sesiyle) 'yarın, kurutucuda, ben gidiyorum. siz burada bekleyin.' kurutucunun kapağı açılır, ve çorap kenara saklanmıştır. onu görmemeni umut eder, sonra yoldan aşağı iner. suratlarına düğmeler diktirirler, ve kukla şovlarına katılırlar"
uzun arayışlardan sonra çorabımın tekinin yatağımla duvar arasında bulunan, duvara yaslanıp da üşümeyeyim mantığı ile konulan, upuzun sarı çiçek desenli minderin (bkz:
süper baba icadı) yatakla temas eden yüzündeki küçücük boşluğa özenle girdiğini saptamış bulunmaktayım.
bazı uygun boyuttaki şanssız çorapların çamaşır makinasının kirli suyunu boşalttığı boruya kaçmasıdır. makinanın içine özenle yerleştirilen çift çorapların makina durduktan sonra içinden çıkmaması, bir diğer yıkamayla ansızın hayatınıza girmesi ve daha da acısı diğer tekinin çoktan atılmış olması durumudur.
aktris andrea gordon tarafından çözülmüş gizemdir. bir gün stüdyada günlük olaylardan bahsedilirken çamaşır makinesinde kaybolan, eşi bulunmayan çoraplara gelir sıra. herkes dert yanmaktadır. anrea gordon'un aklına çorap mandalı yapma fikri gelir. bu fikri düşünen olmuştur ama düşüncesine rağmen şansını dener. yapılan araştırmalar sonucunda henüz böyle bir şeyin varlığı söz konusu değildir. şu anda birçok ülkede kullanılan bu çorap mandalları kaynar suya dayanıklı, her yaş grubuna uygun küçük bir ayak şeklinde ve rengarenktir.
-çorabın teki nerde?
+suya düştü
-su nerde?
+inek içti
-inek nerde?
+dağa kaçtı
-dağ nerde?
+yandı bitti kül oldu
al işte gizem mizem kalmadı.
ayak kokusu çekmekten bıkmış, delinmeden yitip gitme kararı almış alkışlık hareketin gizemidir. bi süreliğine yatak, koltuk altı yerlerde siner, tozu kılı, üstüne toplar.çekmecedeki eşi ondan ümidi keser, o da çöpü boylar. ya da nedir? moleküler bir ayrışma ile etrafımızda salınır dalgalanır, arada bir hafif bir ayak kokusu hissederseniz kayıp tekin işidir mi demeliyiz?
(heidi, 04.12.2008 23:14)
vefakar çoraplar donlardan bile fazla sıkışırlar öteye beriye. düşerler hatta sessizce, koybolup giderler apartman boşluklarında...
annenin renk körü olması ,bu gizemi bozuyor.mavi çorap diğer siyah çorap tekiyle yuvarlanıp top haline getirilmiş.
genelde yatağın içinden çıkar. çok aramama gerek kalmaz. final döneminde 3 çift çorap çıkmıştı yatağın içinden.
avkk: anne! çorapları niye yıkamıyorsun. çorap kalmamış. sınava yetişcem.
anne: yıkadım ben. kimbilir nerelere sokuşturdun.
avkk: anne yok. 1 çift çorap yok çekmecede.
anne: gelirsem bulurum. beni kaldırma yerimden.
avkk: gel bul o zaman!
anne: ne vercen bulursam?
avkk: ne vercem ya allah allah.
anne gelir ve yorganı kaldırır. içinden 3 çift çorap çıkar.
anne: seç beğen al! yakında belediyeyi çağırcam zaten. bu odaya girmeye korkuyorum. yaratıklar falan saldırcak diye. elalemin kızlarının odasına giriyorum tertemiiizz. bi de seninkine bak. bok götürüyo.
muhittin'dir efendim. yani benim şu mart ayının başında kaçıp bir daha geri gelmeyen kedim. gece yatağın içi ilk yattığımda soğuk oluyor, ayaklarım üşüyor. sonra yatak ısınınca yorganın altında çorabımı çıkartıp yatağın ayak ucuna fırlatıyorum. muhittin de hemen atlayıp oynamaya başlıyordu o çorapla... sabah kalkınca çorabı kirliye kaldıracam, tabi bulabilirsem... kapıyı aralık unuttuğum bir gecenin sabahında, üst katın banyosundan çorap çıktığını bilirim. ama ne yaparsam yapayım bulamadığım çorap tekleri de vardı. 1 hafta önce yatağın altında bir şey ararken, bir anda muhittin'in gizli hazinesini buldum ve çocuklar gibi sevindim. 11 çorap teki, 2 tane lastik top, nasıl getirdiğini anlayamadığım bir tişört ve 1 aydır giyemediğim spor ayakkabılarımın bağcıklarının akıbeti artık bir sır olmaktan çıktı.
(janny, 01.05.2009 16:06)
yatarken duvarla yatağım arasında kalan boş kısma attığım çorap çiftinin nasıl oluyorda giymek istediğim zaman tek olarak kaldığını anlamadığım gizemdir.
not: hayır anlamıyorum odama gece kimse de girmiyor ki , yoksa giriyor mu..