geleceğinden umut kesilen gençlik. aslında böyle iddialı sosyal tespitler yapmayı hep haddimi aşmak olarak görmüşümdür ama bazen çevremdeki bazı genç arkadaşları görünce “ya bunlar nasıl adam olacak” demekten de kendimi alamıyorum.
şimdi öncelikle, benim bu bazı genç
* arkadaşlar için kurduğum bu cümleyi eminim ki, muhtemelen çeşitli amcalar, teyzeler, abiler de benim için 13-14 yıl önce kuruyordu. bu üst yaş grubunun hakkımdaki söylemleri tuttu mu bilemem. yani bizim de kayıp dediğimiz bu genç arkadaşlar için de aynısı söz konusu. hani çünkü orta da bi adamlık kriterleri diye bir şey yok ki ,büyüdüklerinde madde madde teste tutalım çocukları. neyse.
efenim tamamen kişisel gözlemim olarak bu kayıp gençler denen güruhun birkaç bir birinden farklı hatta birbirine zıt grupları olduğu kanaatine vardım. bunları şöyle aşağıda sıralayabiliriz;
1)marjinal kayıplar; efenim bu arkadaşları yukarıdaki giriler zati oldukça iyi tanımlamışlar. hayatın anlamını dünyanın öbür tarafındaki aykırı bir oluşumda arayan, farklı olmak için didinen tayfadır. anlaşılamamaktan yakınırlar ama anlaşılmamak için yırtınırlar, amaçları zaten budur. yani ne kadar anlaşılmazsan o kadar marjinalsin. düzel(til)medikleri takdir de, taksim civarında ayyaş ya da bohem olurlar.
2)mafyacı kayıplar; kurtlar vadisi ve türevlerini repliklerine kadar içselleştirmiş, hafif hafif güçlenmeye başlayan kaslarında dünyayı yıkacak kudreti bulacak kadar budala olurlar. söz de
alayına isyandadır. milliyetçiliği vurup kırma sanırlar. düzel(til)medikleri takdir de mafyacı ya da kenar mahalle kıdemli serserisi olurlar.
3)gariban kayıplar; işte beni en çok yaralayan kayıplar bunlardır. hani hayatın tekme attığı, ezilmiş, evden kaçmış, tinerci olmuş, sokağa düşmüş, dilendirilmiş, itilmiş, tiksinilmiş vs. olanlar. maça zaten yenik başlamış, oyunun kaderini değiştirecek pozisyonu bir türlü bulamamış. düzel(til)medikleri takdir it, kopuk, gaspçı kapkaçcı, dilenci olurlar.
1 ve 2 ‘ye adam olmaları sürekli sunulur da, kimi değerlendirir kimi değerlendirmez ama 3 hep kayıptır, o kadar kayıptır ki, kimse görmez, aramaz, acımaz, dokunmaz. o kadar kayıptır ki yoktur bizim için.