beni hoyrat bir makasla
ah eski bir fotoğraftan oydular
orda kaldı yanagımın yarısı
kendini boşlukla tamamlar
ah omuzumda bir kesik el ki
hala hala durmadan kanar
bu şarkıda agladım azıcık,
azıcık rakı olsun istedim masada
bir dal sigara yanında da şekersiz türk kahvesi
nasıl ümitsiz, nasıl hüzünlü, nasıl etkileyici, ümitsiz, ümitsiz.
arada bir dinlemek gerek, kalbinize basıyor bir el dinlerken...
ah omuzumda bir kesik el ki
hala hala durmadan kanar
2 temmuz 1993'te sivas'ta hunharca katledilen metin altıok 'un sözlerini yazdığı, an itibariyle özgür radyo'da anma etkinlikleri kapsamında çalınan ve hüzünlenerek dinlediğim güzel şarkı.
kurz und schmerzlos da bitiş sahnesinde babanın oğluna 'biliyorsun, filmler bittiği gibi bu hayat da bitecek' demesiyle filme dahil olan, ağır ağır çökerten şarkı.
çok farklı bir şarkı bu. metin altıok'un dizeleri, onno tunç'un notaları ve sezen'in sesi-nefesi birleşmişler. "çalar..." diye çığlık atar sezen konserlerde, yeri gelir, "annem kavaklar... ah kavaklar..." der. bazen dayanamaz, bırakır orta yerinde söylemeye.
nedense hep aynı, insana çok dokunur bu şarkı. alışılamayan şarkılar vardır ya. kayıplarınız gelir gözünüzün önüne, gidenler, gelenler, dönmeyenler... korkularla yüzleştirir.
buz gibi bir rüzgar eser gibidir.
"içim tükeniyor bu şarkıda" demişti sezen, "yeter artık", o da bırakamaz, biz de.
o inadına söyler. insanın korkularının, acılarının üstüne gitmesi zorunluymuş gibi, biz de inadına dinleriz. ağır aksak, yarı beraber, yarı yalnız...
tek bir duyguda birleşiriz.
"ah kavaklar, acı düştü peşime..."
"ah kavaklar, ardımdan ıslık çalar..."
kavaklar'dır o. sezen aksu 88'in en yaralı hikayesi. geleceği önceden haber veren, metin altıok'un "şarkıdaki kavaklar gibi onun da kaderi yanmak oldu."
sezen dedi ki dün, "metin altıok gitti, ama şiirleri bizimle gördüğünüz gibi..."
ağlıyordu.
kavaklar çok acı bir şarkı...
çok acı bir şiir.
nitekim acı da düştü işte peşimize.
herkes hayatının bir doneminde bol bol sezen dinleyip, ağlamıştır. hatta şehirlere küfürler savurmuştur. her aşkın anısı bir şarkıysa, sezen muhakkak bir tutam acı çalmıştır.
ama bunda daha tuhaf bir şey var..
gençliğimiz gitmiş elimizden der gibi soylerken.yok gelen giden, yok boyle inleyen.
ne çok sanmıştık; hala iki kelimeye bağlı yollar.
soğütgillerden, iki evcikli imiş; biri ben oteki yine ben.
doldukça dolar içe.
sezen aksu'nun tema vakfı için verdiği konserdeki kaydı albüm kaydından bir milyon kez güzel olan muhteşem ağıt. sezen aksu şarkıyı daha doğrusu ağıdını bitirdiğinde, "metin altıok, tuhaf bir tesadüf sonucu ormanlarımızla aynı kaderi paylaştı, ormanlarımız için ağaçlarımız için, vatanımız için ve güzel insanlarımız için" dedikten sonra dua'nın nakaratını okur bu kayıtta. nasıl da tüyleri dikilir insanın, sivas katliamı'nı düşündükçe, nasıl da üzülür insan aydınlarımızın hunharca katledilmesine, nasıl da süzülür bir damla yaş usul usul yanaklarından nasıl da nefret eder o anda insan, insan olduğundan.