fizik bilgisi kırıntılarıyla ilginçlik yapmaya çalışanların repliği. karpuz bu şekilde bilimsel olarak soğur, evet ama nereye kadar. o üstündeki su buharlaşmak için karpuzdan ısı alıyormuş da, karpuz ısı kaybediyormuş da, *. böyle diyenlere karpuzun kaç kalori soğuduğunu da sormak lazım. çeşmeye, denize, nehre falan sokun karpuzu. yoksa yemeyin artık*
öss bilgilerinin hiçbir işe yaramadığını söyleyenlere cevap vermek için yapılan davranıştır.mesela ben çamaşırları ankara'ya gidip kurutuyorum,tencereyi de dağın tepesine çıkartıp suyu orada kaynatıyorum.
yıllar evvel öss hazırlığı için gidilen dershanede bu işin mantığını anlatmaya çalışan gariban fizik hocasını gözümün önüne getiren hadisedir, zira hoca sınıfa karpuzu ortadan ikiye ayırıp bir süre güneşin altında bekletirsek soğuyacağını söylediğinde sınıftaki elemanlardan birisi "peki hocam biraz daha bekletirsek donar mı?" diye sormuştu da hoca şaşkınlıktan cevap verememişti.
şöyle yapılır: ıslak bir bez karpuzun üstüne örtülür. bezdeki su dışardan (güneş ve karpuzdan) aldığı ısının etkisiyle buharlaşırken ısı veren karpuz da soğumaya başlar. aynı yöntemle testiye ıslak bez sarıp güneş altında soğuk su bile elde edebilirsiniz.
buharlaşma için ısı gereklidir . bunu hepimiz biliyoruz ( umarım ! ) . karpuz ilk güneşe konulduğunda buharlaşma başlayacaktır . yani karpuzdaki ısı , buharlaşma sayesinde karpuzun bedenini terkedecektir . 1-2 dk sonra , da da da dam , karpuz ılıyacaktır ... ama yok efendim birkaç dakika daha kalsın , ben karpuzumu buz gibi yerim gibi garip ama yaratıcı (?) fikirlere sahipseniz , ki doğa ana şakaya gelmez , kendisi size cevabı bir güzel verecektir .