belki ilginizi çeker
  1. · döner dolaşır sana gelir
  2. · what goes around comes around
  3. · earl hickey
  4. · aequitas
  5. · sır kapısı
  6. · yeni başlayanlar için diablo 2
  7. · verilen eksi oyların hiç sikinde olmaması
  8. · karma
  9. · my name is earl
  10. · iyilik eden iyilik bulur
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · 22 kasım 2009 izmirlilerin pkk tepkisi
  2. · hayatın iyi bilinmesi gereken kanunları
  3. · dersim katliamı
  4. · umutların yitirildiği anda hayata giren sevgili
  5. · günün tek şarkılık özeti
  6. · yaran diyaloglar
  7. · köpekbalığı görünce yapılması gerekenler
  8. · aşık olunan kişinin sevgilisinin olması
  9. · bladecatcher

karma felsefesi  

sayfa  / 2
  1. tarkanın karma adlı albümünün felsefesi.peki neyi anlatıyor bu felsefe sevgi,dostluk ,barış,hede hödö
    (bkz. döner dolaşır sana gelir)
    (chladoceran, 11.08.2004 02:10 ~ 02:11)
  2. yaptığınız her kötü şeyin düzeltilmediği takdirde sizin başınıza bir gün başka bir kötülük şeklinde geleceğini varsayan felsefe. ünlüler arasında bu aralar çok meşhurdur.
    (dna, 02.09.2006 15:29)
  3. toplum olarak aşina olduğumuz "ne ekersen onu biçersin", "kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma" vb bilimum sosyal etik temelli atasözlerine paralel öğretileri olan bir felsefe imiş kendisi. bu felsefede müslümanlıkta olduğu gibi bir ahiret inancı olmadığından; insan, eylemlerinin sonuçlarını ya da etkilerini, bu dünyada görürmüş.
    kulağa ve zihne hoş gelen bir felsefe.
    (esbjorn, 01.12.2006 13:38)
  4. biraz ondan biraz bundan, hepsinden accuk bir felsefe.
    (azwepsa, 01.12.2006 17:51)
  5. (bkz: kendim ettim kendim buldum)
    (chrystal, 01.12.2006 19:45)
  6. "my name is earl" adlı dizinin temasıdır ayrıca.
    (petre, 01.12.2006 20:00)
  7. (bkz: pay it forward)
    (ben bilmem beyim bilir, 01.12.2006 20:18)
  8. (bkz: eden bulur)
    (drummy, 25.09.2007 00:11)
  9. ünlü düşünür tarkan'ın "başkası olma kendin ol; böyle çok daha güzelsin" felsefesinden hareketle doğup, gelişip, genişleyen ve büyüyen "boşver karmakarışık ol karma ol" felsefesine genel olarak verilen ad.
    (tikulti ninurta, 25.09.2007 00:44)
  10. (bkz: earl hickey)
    (burrows, 22.12.2007 22:56)
  11. sır kapısının ana temasıdır.
    (damned, 22.12.2007 23:10)
  12. (bkz: kısır döngü)
    (badangel, 04.01.2008 00:41)
  13. "what you give is what you get returned" diye bahseder savage garden bir şarkılarında.
    (a perfect tool, 04.01.2008 00:55 ~ 00:56)
  14. (bkz: iyilik yap denize at balık bilmezse halik bilir)
    (mevlana beni görse sen gelme derdi, 31.03.2008 18:10)
  15. döner dolaşır sana dalaşır felsefesi. evet aynen öyleymiş.
    (karak, 19.05.2008 12:03)
  16. kişinin yaşadığı ün, şan, şöhret veya zenginliğin kişinin daha önceki yapmış olduğu iyiliklerin bir mükafatı olduğunu savunan pagan inanış. sanıldığının aksine masum bir inanış değildir. karma felsefesi reenkarnasyon fikrini ve ruhun bedenden ayrı olduğu düşüncesini benimser. ayrıca kişinin bir ilah olarak yaratılabileceği düşüncesini de savunur. kaosu temel alan karma felsefesi, ahiret inancından bağımsız olarak kişinin doğup öleceği ve bir başka bedende hayat bulacağına değişik bir yorum getirmiştir. buna göre kişinin beden değiştirme süreci sonsuzdur ve bu döngü hiç durmaksızın devam eder.

karma inancına göre bu dünya hayatında iyilik yapan bir sonraki hayatında iyilikle, kötülük yapan ise kötülükle karşılık bulacaktır. ilk bakışta bu inancın insana iyi ve güzel olana teşvik sağladığı varsayımı yapılabilir. ancak gerçek tam tersidir. kişi sürekli ölüp başka bir bedende hayat bulacağına inandığından önünde sayısız şansın olduğuna inanacak ve yaptığı sapıklıkları ve kötülükleri meşrulaştırmaya çalışacaktır. karma felsefesindeki kader anlayışı kaderin kişinin elinde olduğu varsayımı üzerine kuruludur. karmaya göre kişi kaderini kendisi belirler ve bu kaderi hayata uygular.
    (düzenli locaların büyük saygıdeğer üstadı, 14.08.2008 19:00)
  17. elinde şişe, sabahlıkları ile kapının önünden gazetesini almaya çıkan amca
    elindeki şişeyi pişkinlikle sokağa doğru fırlatır.
    şişe sokakta kaykayla gezen delikanlının başına çarpar ve kaykay ayağının altından fırlayarak
    elinde basket topu olan zenci delikanlıya çarpar.
    top yuvarlanır iken güzel hatunun gezdirdiği köpeğin dikkattini çeker ve köpek hızla topun peşinde koşturmaya başlar. hatun köpeğin iplerini salamaz ve peşinden sürüklenmeye başlar. bu sırada attığı yıkıcı çığlıklar kulağında işitme cihazı olan bey amcayın kulağında çınlamaya sebep olur.
    devasa bir malikenin önünde duran amcam sol eli ile işitme cihazını kontrol ederken, sağ eli ile kendine bir destek arayışına girer, o sırada yanlışlık ile malikanenin kapı ziline dokunur.
    malikanede okçuluk çalışmakta olan zengin züppenin bir anda dikkati dağılır ve oku yanlış istikamete doğru göndermiş bulunur. ok şişeyi fırlatan sabahlıklı amcanın koluna saplanır.
    saplanan okun etkisi ile yerinde duramayan ve olayları tetikliyen bu adam ah uh derken istemsiz olarak kendini yolda bulur. tam o sırada hızla gelen kırmızı bir tır cart diye adamı alır götürür.

ve mesaj
    it all comes back to you

yani etme bulma dünyası der

işte karma felsefesi budur.
    (serversirverme, 07.11.2008 23:33)
  18. anlamını bşr türlü bilemediğim ancak konunun işlendiği birkaç film izlediğim hint şeysi(miş)dir. çılgın cuma; lindsay lohan, jamie lee curtis; yine lindsay'in just my like; bir de hot chik, rob schneider vs. filmlerdi bunlar.
    (idiot, 08.11.2008 00:08)
  19. dinlerin ahiret inancı ve ibadet zırvalarından ayrılmış hali.insan işte , yüreğinin derinlerinde bulunan dünyayı anlamlı kılmak ve adalet ihtiyaçlarını bu şekilde ortaya çıkarıyo.
    (örümböcük, 08.11.2008 00:32 ~ 00:33)
  20. ahiret olmadan karma tamamlanamaz ki eleştirisiyle saçma olarak yaftalanamayacak düşünce. karma inancını reenkarnasyon inancından ayrı tutunca saçma gelmesi oldukça mantıklıdır. ama bu inancın reenkarnasyonla tümleşik bir inanç olduğu bilinerek eleştirilmelidir.

ayrıca karma inancı yaratıcıdan uzak bir inanç değildir. biraz daha araştırma çoğu şeyi çözer.
    (mordevrim, 08.11.2008 13:34)
  21. lost'ta anlayanlar için gayet komik bir anektoda sahne olmuş olaydır. sun ve jin biliyorsunuz koreli bir çift. bir ara sun'la jin'in araları geçmişteki bir olaydan ötürü feci bozuluyor. jin'in morali bozuk, bernard'la balık tutarlarken bernard soruyor nooldu falan diye, bu da bi şeyler anlatıyor, zaten yarım yamalak ingilizce biliyor. bernard üzülüyo bunun haline, teselli etmek için hani bilgelik falan yapması gerekiyo, "olur böyle şeyler her işte bi hayır vardır" falan diye. hiç üzerinde düşünmeden, karşısındaki sanki koreli değilmiş gibi "karma diye bir şey ver, hiç duydun mu?" diye soruyor, jin ifadesiz bi yüzle "hıhı" der gibi kafasını sallıyor hafifçe. bernard direk başlıyo buna karma anlatmaya, abuk subuk yara döke bi şeyler anlatıp teselli ediyor. jin bi şey demiyor (ya da içinde budizm'de la havle'nin karşılığı neyse onu çekiyor) o sahne geçiyor.

sonra bölümün sonunda jin ve sun tekrar barışıyorlar, jin sun'a diyor ki "seni affettim, çünkü evet sen o gün bana öyle bir kötülük yapmıştın, çünkü ben de o gün kötü bir insandım ve ben onu haketmiştim, bugün ben değiştim ve sen de pişmansın, tabii ki şimdi seni affetmemem yanlış olur burada." ve film hiç adını koymadan "karma inancı işte budur" dememize sebep oluyor biz seyirciler olarak.

lost'u işte bu yüzden seviyorum.
    (earendill, 08.11.2008 13:56 ~ 13:56)
  22. bizim bildiğimiz anlamdaki tanrı inancını dışlayan inançtır aynı zamanda. monisttir, her şey bu dünyada başlar bu dünyada biter. yerdeki taşa toprağa tanrı demenin bir anlamı varsa evet bu inançta tanrı vardır. yoksa yoktur.

edit: bu anlamsız bir inanç olduğu anlamına gelmiyor, binlerce sene insanlara bir düzen sağlamış her kültür ve her inanç doğru olan bir çok şeyi barındırır.
    (earendill, 08.11.2008 13:59 ~ 14:00)
  23. tanrının her şeyde kendini gösterdiğine de inanır. tanrı taşın da içindedir, toprağın da. tanrı ayrı bir obje değildir. yukarıda tahtında oturmaz. tanrı her şeydir. bir bütündür. ene l hak inancına da benzer bir inanıştır. tasavvufa çok benzer. ayrıldığı tek nokta insanın günahlarının cezasını karma sisteminin yardımıyla bu dünyada çekeceği, her yaşamının birer ders olduğu ve tüm ders ve enkarnasyonlardan geçerek nirvanaya, üstinsana, insan ı kamile bu boyutta ulaşacağıdır.

bu yaşamında bir fahişeyi öldüren bir insan bir sonraki yaşamında onu deneyimler ki yaratanın yarattığı her kulun psikolojisini yaşayabilsin, insan olsun. tanrının burnumuza üflediği ruhta her şeyin bulunduğunu anlayabilsin. şeytanın da, insanın da, kötülüğün de, iyiliğin de, her şeyin tanrıdan geldiğini anlasın. tanrının ruhunu anlasın ve hissetsin. vahdet i vücud u anlasın.

kemikleşmiş dogmatik inanışlar yüzünden dalga geçilmesi çok basittir bu inanç için. zaten anlaşılması da beklenmez.

insanın sonusuza kadar "sabit" kalacağı bir cennete inanmaz. zaten sabitlik cehennemdir. insan gelişmeli ve değişmelidir. sürekli boyut atlamalı, sürekli öğrenmelidir.

semavi, yani göksel, yani gökteki tapılan ve bizden ayrı bir yaratık olan, "obje" olan bir tanrıya inanan dinlerden çok farklı bir inanıştır.
    (mordevrim, 08.11.2008 14:27)
  24. eski dönem ateizmidir. bunun aslı karma felsefesi değil dharma felsefesidir, dharma "takdir" demektir, takdire uygun davranışı sezer ve yaparsak iyi, sezmez ve yapamazsak kötü sonuçlar ortaya çıkar. yaptıklarımızın karşılığı olarak karşımıza çıkan bu sonuçların varlığını anlatan ilkeye karma denir. "karma" dharma'ya uygun olmayan davranışı sergilediğimizde başımıza gelecek olandır.

tasavvuf, islam dini mensuplarında dinin gelişinden 400 yıl kadar sonra dharmik dinlerden etkilenilerek ortaya çıkmış bir sentez düşüncesidir, islam dininin orijininde tasavvuf diye bir şey yoktur, insan ı kamil diye bir şey de yoktur. bunlar ibi arabi ve başka mutasavvıflarca ortaya atılan, herhangi bir otantik kaynakta yeralmayan senkretik kavramlardır ve zaten dharmik dinlerden yapılmış alıntılardır. nasıl bugün "efendim islamda demokrasi elbette vardır, islamda elbette sosyal adalet de vardır, efendim şu da vardır bu da vardır" deniyorsa bu mantığın 10. yy'daki ürünü de tasavvuftur.

ayrıca:
    (bkz: @2583498)
    (bkz: @1929619)
    (bkz: @2746197)
    (earendill, 08.11.2008 14:45 ~ 14:46)
  25. her şeyin tanrının parçaları olmasıyla tanrı diye bir şey olmaması arasında fark olmadığını bilen ve gene de bizim de bi kutsallığımız olsun demeyi seçen insanların düşüncesidir.
    (bkz: @2735603)
    (earendill, 08.11.2008 14:49)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil