kariyer manyaklığı   

adana çık aradan

1. genç iş gücünü zehirleme yollarından biridir. olmayan şeyler üzerinden laf balonu şişirme sanatı gibi. olmayan bir ustalığı ustalıkla kalmayıp işin bir numaralı erbabı gibi gösteren olaydır. aslında biraz eksik anlattım ama olsun. devamı gelir nasıl olsa düzgün beyinlerden buraya.
    (bkz: kariyer yapmak)
    (bkz: ybsg)
    (hell guardian, 19.04.2006 19:17)

2. napolyon'un askerleri savaşa motive etmek için madalyalarla kandırdığını söylemesi gibi, bir grup uyanık şirket sahibinin oluşumunu destekleği hezeyandır.kariyer vaadi sıradan çalışanın motivasyonudur.
    (pseudonym, 19.04.2006 19:26)
  3. (bkz: yuppie)
    (kun3uli, 19.04.2006 20:07)
  4. okulda dersleri sallamayan öğrencinlerin bile, işe girdikten bir müddet sonra içine düştükleri hezeyan. birkaç nedeni olabilir. öncelikli olarak çevreden etkilenme söz konusudur. "paramı kazanıyorum, kafam da rahat; fazlasına gerek yok" diyemeden; başkalarının ne iş yapıp ne kadar kazandığına dair bilgilerle doldurulursunuz birdenbire. üstüne haftasonu eklerindeki kariyer planlarının cazibesine de kapılmaya başlamışsanız eğer gençliğinizin son demlerini çarçur edeceğiniz belli olmuş demektir. artık iş namına yaptıklarınız veya yapacaklarınız; zevk aldığınız için değil, daha yüksek bir statü ve daha fazla para içindir. yaşam kalitenizi yükseltmek için yaptığınız her aktiviteyi farklılık olarak algılayıp; cv'ye yazan insanlardan olacaksınızdır ne yazık ki bu andan itibaren.
    ikinci neden ise, beş para etmeyen adamların sizden daha üst pozisyonlarda yer aldığını düşünmenizdir kesinlikle. ee, o mallar bile sizin üstünüzde ise; size yapacak tek şey kalmıştır: daha yükseğe tırmanmak...
    hangi kesimde yer alıyorsanız alın; gözünüzü hırs bürümüş demektir aslında kariyer manyaklığı içerisindeyseniz. sürekli şikayet ettiğiniz, milletin ayağını kaydırmaya çalışan şerefsizlerden biri olmaya doğru yol alıyorsunuzdur da farkında değilsinizdir.
    ne olursa olsun, insandaki bu değişim eğlenceli, eğlenceli olduğu kadar da tehlikeli bir durumdur. fakat her koyun kendi bacağından asılacağına göre; isteyen istediği gibi takılmakta özgürdür. sonuçta milletin kazandığı paraları görüp hasetten çatlayacak bir yapıda iseniz; kariyer manyaklığına kapılmayın demem. fakat bana ne kardeşim, ben kendime bakarım diyenlerdenseniz; zaten bu başlık altında tanımlamalara uymuyorsunuzdur. lakin sizin geleceğinizi de merak ederim.
    kariyer manyaklığı iki ucu boklu değnektir; olmak mıdır yoksa olmamak mı; karar veremedim.
    (jellicle, 20.04.2006 12:40)
  5. dileyenin rahatlıkla yakalayabileceği çizgi.

fakat zannımca...

hayatın içini boşaltan durum...

bir kişi gelecek seminer verecek, beyaz gömlek, siyah etek, bol makyaj, "bieaaz toramaeaan holding olarağğk, prezentabığğl kişileri tercih ediyoruz" (ya arkadaşım ben yavşak ağızlı yazmaktan bıktım, sen ağzını bir garip, ingilizce aksanına uydurmaktan bıkmadın) diye konuşacak ve hepimiz, geleceğin mühendisleri olarak "yaz hacı yaz, preee-zenn-taaa- ee hecelenmiyo bu? "ben yazdım bile olm derdine yan" şeklinde hezeyanlara gark olacağız, hipnoz olacağız, bedava dağıtılan holding markalı kalemlerin hastası olup, bir de konferansta not tutmamız için verilen beyaz, yine üst tarafta tercihen sarı başlık üstüne yazılmış, muhtemelen holdingin afilli bir yazısını ihtiva eden defteri aldığımız da ise sevinçten havalara uçacağız.

"kariyer" olgusu ne içindir kimin içindir?

açık konuşuyorum; (ya da kendi düşüncelerimi konuşuyorum, "açık konuşuyorum" diye başlayıp afedersiniz s.ke sürülmeyecek yorumları yapan insan olmak istemem hiç bir zaman) siz zengin olmak için mühendis olmadınız...

mühendislik okulundalardı, çünkü insanlık için bir şeyler yapmak istiyorlardı...

istiyorlardı...

yok efendim şu kursa şu kadar para ver, ardından cvine yaz, şu seminere git; insan kaynakları müdürünün ağzının içine düş, yetmesin "atraksiyonel namaz" daki gibi vecd ile rekabet et.

minimalist yaklaşım, modernizim, bireysel yaşam, çeşitli fonlar, sabahları kornfleks ve köpeğiniz "maylonun" kucağınıza, elinizde finansal forum olduğu halde atlaması, metalik gri mobilyalar, beyaz gömlek, üstüne siyah çizgili kırmızı gravat.

ne için?

sonu olmayan rekabet tünelinde ilerlerken, tünel karanlıklaşıyor ve elinize gelen örümcek ağı değil; arkadan konuşma, kıskançlık, ayak kaydırma oluyor.

yönetmenin yayına arayı gösteriyor. ara veriyoruz.

!!!!acil durum!!!!

iş kavramı kaybolmuştur, bulan veya görenlerin insanlık namına en yakın "genel iyilik için çalışalım" düşüncesine getirmeleri rica olunur.

ilginize teşekkür ederiz.

kaldığımız yerden devam edelim.

"kariyer ulan kariyer yapacağım!" cümlesinin en kötü tezahürü ise nedir biliyor musunuz?

vaatler.

anketörlük yaptığım zamanlarda gördüm ki; esmer, bağrıyanık delikanlılarımız bir gömlek bir gravatla kariyer olgusunu yiyip bitirdiğini sanıyor, 35 ytl karşılığında kartvizit bastırdığında ise "exküçüliv menicir" (aynen teleffuzdur) olunduğu düşünüyor... bu karayağız, anadolunun bağrından kopup gelmiş gençlerimize kimse demiyor ki; "sen daha yolun başındasın, yaşın daha 20, mahalledeki bilardo salonundan çıkalı daha 1 sene oldu, bu süre zarfında ne bir kitap okudun ne de bir makale yazdın; hasbel kader "maaş+prim" olarak başladığın bu işte takım elbise giydin..." bu iş batarsa elinde bir zanaat yok...

evet... cv bir zanaat mıdır?

yayına tekrar ara veriyoruz...

!!!reklamlar!!!

sektöründe lider kuruluşumuz yeni düzenleyeceği kampanyasında, dinamik, takım ruhuna sahip, gelişime açık çalışma arkadaşları aramaktadır. ref 2109

-gizli bölüm: adaylar prim usulü çalışacak olup, 3 ay primleri ödenmeyecek; ardından kovulup yerine yeni takım elbise giydiği zaman iş adamı olacağını sanan tiplerden alınacaktır. pembe gravat naif yaklaşımı ile tercih sebebidir.

!!!!

ne yazık ki durum bu. mecideköydeki bilmem hangi binanın bilmem hangi katında insanlar çalışıyor.insanlar ürettiklerini sanıyorlar... insanlar üç-beş parça "ego" için neler yapıyorlar...

kariyer manyaklığı egoları körükledikçe mühendislik ölüyor.

yaşasın yeni çağ; yaşasın ego!

dip not: ha ego eskiden yok mu idi; elbette vardı; fakat 3 yaban domuzu avlardı genç adam, köyde egosu tatmin edilirdi; bu 3 yaban domuzu ise ziyafet manasına gelirdi köy için... şimdi aynı genç adam pembe gravat giyip seminerlerde kodaman adamlara yavşıyor, cvsini doldurma çabasında... da... onun cvsinin kimseye bir yararı yok.

en dip not: bu yazı ile ilgili sorularınız varsa bana ulşmanızı gerçekten isterim. zira deneyimler paylaşıldığı sürece ortada bilgi vardır...
    (müyendis, 02.05.2006 18:29)
  6. dün gece starda izlediğim güzellik yarışmasındaki güzellerden birine sorulan soruda: aşk,kariyer,x (aklıma gelmedi üçüncü) hangisini seçerdiniz sorusuna "kariyer" diye yanıt vererek bana "vay anasını" dedirten hatun, kariyer manyaklığında son noktayı koymuştur kanımca.
    (bkz: çocuk da yaparım kariyer de)
    (orbit surfer, 02.05.2006 18:37)
  7. (bkz: modernite)
    (qfwfq, 02.05.2006 19:36)
  8. (bkz: çocuk da yaparım kariyer de)
    (dinazor kafa, 02.05.2006 19:38)
  9. (bkz: kariyer günleri)
    (wondrous, 16.05.2006 21:39)
  10. doğduğu andan beri sıradan olmaktan bir an olsun kurtulamamış, en sonunda kendine ait bir masa bir kartvizit edinip kişiliğini bunda aramaya başlayan kimselerin kariyerlerini her şeyden öne koymaları, onu en değerli hazineleri olarak görmeleri beklenebilecek bir tavırdır.

bu zaaf kapitalist toplumun da işine oldukça gelmiş, kişiye zorla yaptırılan köleliğin karşılığı olarak paranın yetmediği durumlarda kariyerin manevi bir haz verdiği yalanına insanlar güzelce inandırılmıştır.

kariyer, bu bağlamda sistemin çarklarının müsaade ettiği ölçüde başkalarının sırtına basarak yükselmek, bu yükselişin sonunda yine sistemin ucundan koklattığı değerlerle ruhsal bir orgazma ulaşmak olayıdır.

kariyerin kişiye verdiği bu tadımlık değerlerin yanında hayatta kişinin bilmeyerek sırtını döndüğü onca güzellik de vardır. artık onları da emeklilikte keşfedersiniz.

(sistem dedim, çark dedim, fuck the system rozetli teenager tadı da vermedim değil.)
    (wondrous, 16.05.2006 22:10)
  11. (bkz: insanları yarış atı olarak görmek)
    (rüzgarakarşı13metreişeyenadam, 16.05.2006 22:19)
  12. en nefret edilesi insan tiplerinden biri kariyer manyaklığı olanlardır
    bunlar hayat çancısıdır.. ne gerek var oysa.
    (gökyüzü, 16.05.2006 22:49)
  13. arada bir beynimi yoklayan, kendimle çelişmeme, hatta kendime yabancılaşmama sebep olan manyaklık. farkedildiği takdirde bir kariyer manyağından, aman boşver halledilir insanına dönüşmek çok kolaydır. küçüklükten itibaren okulun çok önemli olduğunun, iyi bir kariyerin olması gerektiğinin öğretildiği bir ortamda yetişmiş olmak, bunları gerçekleştirebilmek için gerçekten çabalamış olmak, sevdiğim bir mesleği seçmiş olmak, başkalarından (en az) bir adım önde olma isteği birleşince hiç de zor olmuyor bu hastalığa yakalanmak. ben yaparım, en iyisi ben olmalıyım, 100 almalıyım, gece uyumadan çalışırım, staj yapmalıyım, burda seminer varmış hemen adımı yazdırayım, bak kurs açılmış, sertifika veriyorlarmış, hemen katılayım, hem faydalı olur hem de cv dolar, şimdiden ilerde işveren olabilecek insanlarla aramı sıkı tutayım, hocalarla aramı sıkı tutayım, kendimi tanıtayım, beni bilsinler, gerekirse okuldan feragat edip staj yapayım gibi yan etkileri sıkça görülür. bu manyaklık hırsın tavan yaptığı günlerden birinde başkasına zarar verebilecek bir davranış gerçekleştirmek isteyip, gerçekleştirmemek, bu hareketin kötü bir hareket olduğunu hatırlatan minnacık bir sağduyu kırıntısı sayesinde farkedilebilir. işte o an film kopar. ben ne yapıyorum, ben nasıl bir insan oldum düşüncesi beyni kemirmeye başlar. hayat okul ve kariyerden ibaret mi düşüncesi gelir beyne yerleşir. içten içe insan kendinden nefret eder. şimdiye kadar hep faydasını gördüğü hırsın kötü yüzüyle karşılaşmıştır. bundan sonra hırsına yenik düşmemeye kara verir. okul elbette bir gün biter dersler önemli değildir, puan önemli değil, önemli olan geçmek, staj nasıl olsa yapılır, aman okul bitmesine nasıl olsa çok var gibi sevimli düşünceler her yeri sarar. iki kere aynen bu döngü ile gerçekleşmiş olan bu olaylar birincisinde öss'yi takmayıp, sınavda batırmama, ikicisinde ise alttan alınan 2 derse mal olmuştur.
    kariyer manyaklığı aşırı uçtur, kötüdür, bu dereceye geldikten sonra birden tam tersi bir ruh haline bürünmek de gayet zarar vericidir. insanı her türlü alt üst eder.
    (chrystal, 22.07.2006 22:16)
  14. cv hazırlamakla başlayan süreçtir. daha sonra ilk kez takım elbise giyilir. ve o an daha önce neden giymedim, bana yakışıyor gibi telkinlerle beraber perçinlenen yoldur. ne iş ne para yetmez. daha ve daha istenir. başarı öyküleri okunur. kıskanılır, imrenilir. her lafa kariyer diyerek başlanır. mezun olduysanız bu yoldan geçersiniz. geçmek istemiyorsanız şimdiden alternatifler üretmelisiniz.
    (henriçayniski, 30.03.2008 04:02 ~ 04:02)