kışın karlar arasıdan açtığı ufacık bir delikten çıkarak sahte güneşe gülümseyen bir çiçek. incecik bir sapı vardır, dokunsan ağlayacak gibi durmakta ve lâle'yi andırmaktadır.
mücadelede, örnek alınması gereken zarif bir çiçektir.
teoman'ın 2. albümünün derin parçalarından birisi, o zamanlar birşeyleri daha güzel haykırıyormuş dedirten şarkı
bir telefon çığlığıyla
yalnız bir güne uyandım
bir an yanımdasın sandım
dün de yok, yarın da yok
sonsuz bir şimdi içinde
o an nefessiz kaldım
başka türlü bir şey bu
yalnız seni isteyen
başka türlü bir şey bu
sen gelsen aniden
kardelen, uçup gittin elimden
peki, yine döner misin?
sen, kardelen, açıversen yeniden
beni yine sever misin?
aynı cümleyi on kere okurum
bir şey anlamam, çünkü
aklım sende
eski bir rüya uğruna
başka bir rüyaya tutundun, keşke
anlasan sen de
başka türlü birşey bu.
turkcell tarafından, 41 ilde başarılı fakat maddi yetersizlikler nedeniyle okumaya devam edemeyen kız öğrencilerin okullarına devam etmesi için gerçekleştirilen, 5000 kız öğrenciyi kapsayan kampanya.
sezen aksu'nun "kardelenler" projesine destek amaçlı hazırladığı albmünün ve şarkının ortak adı. sözler çok güzel, albümü alıp dinlemenizi de tavsiye ederim.
ne senden fazlayım
ne senden az
aynı macerada, ayrı biraz
gözle biçim biçim
kalple anlar içim
ayrı gayrı olmaz
sen yoksan ben hiçim
aç kardelen aç
dağın olayım
suyun olayım
göğün olayım, aç
her çiçeğim kar altından
güneşe giden masalında
yaşamak yeniden tazelenir
yeniden anlamlanır
ışığa uzanırken kardelen
kış rüyasından
ümidin mucizesiyle
sevince uyanır
bu kadar güzel bir şarkı görmedim lan muhteşem! o değil de sezen ölürse kim şarkılar yazacak, kimler besteleyecek lan ? diye sormama vesile olmuş şarkıdır. club mix'ini dinleyin derim ben.
cem yayınevinden çıkan öner yağcı romanıdır. gülcan'ın annesi ve babası işçi eylemlerine katılmıştır. polislerin onları sürekli araması nedeniyle daima bir aile özlemiyle büyüyen gülcan'ın yaşantısını anlatır. yaşananlar için 1980'lerin küçük bir özeti diyebiliriz.
nefret ettiğim isim haline gelmiştir tüm yaz. dışarda oynayan çocukların her gün muhtelif saatlerde:
-kardelen ablaaaaa diye bağırmaları ve o boynu kopasıca kardelenin inatla bakmaması beni bu nefrete itmiştir.
hatta şu saniyeler bile bağırıyorlar dışarda.
bir insanın şuncacık kafasına sığdıramayacağı, algılayamayacağı bir mucizenin kendisidir kardelen. karların içerisinden kafasını çıkartması, üstünde tepinsen bile çiçeğe bir şey olmaması cidden inanılmazdır.
din alimleri kardelen çiçeğinin karı delip geçmesi olayına bir mucize gözüyle bakarlar. allahın bir mucizesidir onlara göre. bilim adamları ise bu mucizeyi kardelen çiçeğinin tuber yapılı olması ve bu tuberin toprağa ısı yayarak karları eritip başını çıkartması olarak açıklarlar. toprağa ısı yayabilen bir bitkidir kardelen, insana inanılmaz gelmekte olan da budur.
her yıl antalya - ibradi'da nisanın birinci haftası kardelen şenlikleri olarak kutlanır. gidilip görülesidir.
bir ismi bile bölücü görebildik. ne tesadüf ki, çoğunlukla kürt illerindeki durumu elvermeyen kız öğrencileri okutmaya yönelik bir kampanyanın simgesiydi kardelen. gel gör ki, aynı manaya gelen berfin yasaklı bir kelimeydi.