belki ilginizi çeker
  1. · mitican
  2. · tanınmayan birine seslenme şekilleri
  3. · why georgia
  4. · great dilemma
  5. · nastenka
  6. · ebukallem
  7. · seqtomik
  8. · ev yapımı domates sosu
  9. · itü sözlük için ne dediler
  10. · filistin mücadelesini cihad sanmak
gündem
  1. · kurban kesmeye karşı olan dallama
  2. · beşiktaş
  3. · google wave
  4. · her yerinden öpüyorum rüştü
  5. · giyotine yolladılar gitmedim
  6. · aşk ı memnu
  7. · boylumlama
  8. · ctrl shift esc
  9. · hansi kürsch

kardeşim  

1. insanın sinirlendiği zaman karşı tarafa yapmış olduğu terbiyeli hitap şekli. kişisel olarak da abimin bana söylediğinde içimi kaplayan huzur.
    (hansvoralberg, 14.04.2005 21:49)
  2. senden yaşça ufak birinden işitildiğinde uyuz olunan söz.
    (neverwinter nights, 14.04.2005 21:52)
  3. müslüm baba tarafından çok şık telaffuz edilen bir kelime. müslüm baba taklidi yapan ata demirer tarafından daha da bir şeker şekilde telaffuz edilmektedir.
    (tuygun, 06.10.2006 18:13)
  4. tehditkar bir kelimedir kardeşim.. ne garip; kökü "kardeş", biz ise "kardeşim" kelimesini dahi sitem cümlelerine serpiştirir, aba altından sopa gösterirken kullanır hal almışız.. ["nerede bizim kiraz bahçeleri dibindeki beyaz, bembeyaz bisikletlerimiz" derdi sunay akın olaydı.. sulandırmayayım..]

sabrın tükenmeye başladığına delalet hatta;

-beyefendi, rica etsem sıranızı bekler misiniz?
    +sıra? ne sırası?
    -kardeşim biz eşşşşek miyiz bir saattir kuyruktayız!
    +kızma abla, farketmedim..
    -peki beyefendi..

ne zaman parladın da ne zaman söndün be abla..
    (hepinizin ağzına kırmızı biber sürerim, 03.06.2007 17:38)
  5. (du, 03.06.2007 19:09)
  6. (deniz büyücüsü, 02.10.2007 11:32 ~ 11:33)
  7. tüm insanların aynı kaynaktan* türedikleri göz önüne alınarak sarfedilen samimiyet pıtırcığı.söyleyenin öz abi ya da aşırı yılışık arkadaş olması ihtimallerinin yanısıra,düşük de olsa "bütün dünya buna inansa,birlik olsa hayat bayram olsa" * felsefesini benimsemiş olma ihtimali vardır.

(bkz: hepimiz kardeşiz)
    (bkz: durun siz kardeşsiniz)
    (bkz: süt kardeşler)
    (bkz: gulyabani)*
    (aggressive, 02.10.2007 12:12 ~ 19:58)
  8. kavgaya doğru giden bir münakaşayı daha da kızıştıran sözdür. önce "arkadaşım" diye başlar. sonra "kardeşim" diye yakınlaşılır, halbuki kavgaya yaklaşılıyordur.
    (cumaya gittim gelicem, 02.10.2007 21:33)
  9. türk gencinin internet ortamlarında fütursuzca kullandığı hitap şekli.
    (bilgez, 06.02.2008 14:59)
  10. yeni nesil telefonda hitap şekli. 'kendine iyi bak kardeşim' tarzında kullanılmakta. ben bu kadar yavşak, bu kadar samimiyetsiz, bu kadar orospu çocuğu bir hitap şekli görmedim. gerçekten kardeşiyse işin rengi değişir tabi.
    (dilberemen, 13.08.2008 18:25)
  11. (bkz: kardeşime bak be)" onmousedown="return bkc('3647789','+%60karde%FEime+bak+be%60')">kardeşime bak be)
    (senyendin, 30.06.2009 02:42)
  12. bu kardeşim kelimesi son zamanlarda, kardeşim gibi yakınsın manasına gelmektedir, bir nevi kanka yerine kullanılmaktadır. ama maalesef bu kelimenin kullanımı yozlaşmıştır. artık insanlar daha yeni tanıştıkları birine bile kardeşim diye hitap etmekteler.
    lan kardeş dediğin canındır kanındır. niye daha yeni tanıştığın adama kardeşim diyorsun. bu senin asıl kardeşine hakaret ya; kıymetini bil onun; onun sıfatını başkalarına verme; veriyorsan da onun kadar yakın olanlara ver.
    mesala sözlükte duyuru fln oluyor, bir mesaj yazıyorum, cevap geliyor kardeşim diye başlıyor; bu kadar samimi bir sözcüğü hiç tanımadığın birine söylemek saçma geliyor bana açıkcası. o yazara da söyleyecek bir lafım yok; o da bir içtenlikle yazıyor, o da güzel düşünceler için de yazıyor bunu; ama dediğim gibi kardeşim tabiri, bir kişi için çok daha önemli dostlar, arkadaşlar kankalar için kullanılmalıdır. yeni tanışılan biri için değil. hem nerden biliyorsun, belki o yeni tanıştığın kişi pezevengin teki. senin kardeşin olmaya layık değil.
    sonuç olarak kardeşim hitabının hakkını verelim. hakedenlere söyleyelim.
    (cumbabumba, 21.07.2009 02:18)
  13. aile içi kullanımlarda "rütbeni bil" mesajı taşıyan bir kelimedir ayrıca. herhangi bir laf sokmada, dalga geçmede hemen kullanılır.

"benim sevgili kardeşim; senin gücün kılıcında, zekanda değil."

"bilgesin caramon, bunu biliyor muydun? ancak bilgelik ve zeka arasında bir fark vardır kardeşim. kişi biri olmadan diğerine sahip olabilir."

örneklerinde görüldüğü üzere raistlin zekasının üstünlüğünü vurgulamak, caramon'un aptallığını suratına vurmak için hiç bir fırsatı kaçırmamaktadır. bunu yaparken de iğneleyici tonda kilit kelimeyi kullanır; "kardeşim" .

aile dışı kullanımlarda ise ki genelde tartışmalarda kullanılır, kullanan kişinin kendisini karşısındakinden büyük görmesinin göstergesidir. yok, kişi karşısındaki tarafından ezileceğini düşünüyor ve alttan almaya çalışıyorsa, başka bir tartışma klasiği olan "abicim" imdada yetişir.

"ya abicim benzin döküp adam yakılır mı ya?"
    (laughing madcap, 21.07.2009 02:37)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil