bir nevi truva atı.
her şey bir karasineğin organik atıkların bulunduğu bir yere onlarca yumurta bırakmasıyla başlıyor. (görsel:
karasinek/11634) yumurtaları bırakmak için böylesine bir ortama ihtiyaçları var. tıpkı benim, antreye, çıkış kapısının önüne ha bugün ha yarın atarım diye bıraktığım çöp poşeti gibi.
ve hikaye hızla gelişiyor.
efenim, sonra bu yumurtalar bir kaç gün içinde larva, daha sonra da pupa oluverip kahverengi, uzun bir hale bürünüyor. (görsel:
karasinek/11637) öncesinde, yani yumurta aşamasından larva aşamasına geçerken bir kurtçuk halinde oldukları ve hareketli oldukları için de bırakıldıkları yerin sağına soluna dağılıyorlar.
aha işte ben bu aşamada olayın farkına vardım ve fakat olayın nasıl gelişeceğini merak ettiğimden mütevellit bu pupaları bir kartonun içine koyup antrenin bir köşesine çektim. hani nasıl olsa pupalardan küçük, uçamayan yaratıklar halinde çıkarlar diyerek, olayın seyrini gözlemleyecektim. öyle değilmiş.
bu meretler çıktıklarında normal bir karasinek boyutunda çıkıyorlar pupalardan. tek farkları pupalardan ilk çıktıkları anda kanatlarının vücutlarına yapışık halde olması. işte bu biçimden, normal bir karasinek boyutuna ulaşmaları için sadece birkaç saat yetiyor.
...ve bir sabah okula gittim. akşam eve geldiğimde antrem kocaman, dev yaraasa karasinek kaynıyordu. aman allah'ım, o anı tahayyül etmek bile istemiyorum.
yani demem o ki, evinizde bir karasinek görürseniz yaşatmayın. hele hele larvaya ya da pupaya falan rastlarsanız gözlem mözlem yapayım demeyip onları acilen toplayıp yok edin. yoksa pupa yerine karasinek leşi toplarsınız evinizden.
ben bu gözlem aşkıma, larvasına pupasına tüküreyim afedersiniz.
*karasinek pupası gözlemlemek de ne iğrenç bir işmiş lan.