görseller
karagöz 

belki ilginizi çeker
  1. · hakan şarkdemir
  2. · osman özbahçe
  3. · baba himmet
  4. · murat menteş
  5. · iskenderun
  6. · kepsut
  7. · huzur karagözü
  8. · hollanda da iranlı öğrenciye nükleer bölüm yasağı
  9. · çipura
  10. · karaçoban
gündem
  1. · zongul ducks
  2. · sözlük yazarlarının dinlemekten bıkmadığı şarkılar
  3. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  4. · uludağ sözlük
  5. · kurban kesmeye karşı olan dallama
  6. · 21 kasım 2009 beşiktaş fenerbahçe maçı
  7. · 28 kasım 2009 fenerbahçe kasımpaşa maçı
  8. · merhaba uzaylı biz türküz
  9. · televizyonda film izlemek

karagöz  

1. koyu renkli, beyaz etli bir balık cinsi.
    (aqua, 05.06.2005 05:56)
  2. hacivatın yol arkadaşı, yandaşı. hacivata yaptığı yersiz ve densiz şakaları ile bilinir.
    (akaydo, 25.09.2005 22:50)
  3. yılın her döneminde sularımızda olta zıpkın ve sepetle bolca avlanmaktadır.

karagözün sularımızda birkaç türü bulunur. ortalama boyları 15-20 cm olup daha büyüklerine bizim sularımızda nadir rastlanır. eti çipura kadar olmasa da lezzetlidir.

olta ile avcılığında hafif takımlar kullanılmalı ve oltanın fazla uzağa atılmasına gerek yoktur. gündüz av verir. oltaya takılan kalamar ve midye gibi yemlerin küçük takılmasına ve iğnenin sinek iğnesi veya birkaç numara büyük olmasına dikkat edilmelidir.

bu balığı avlamanın en iyi tarafı, mutlaka birkaç tane tutulabilmesinden dolayı etrafa daha az madara olmayı sağlamasıdır.
    (adanus, 31.05.2006 17:04)
  4. bir hayal oyunudur.karanlıkta beyaz bir perdenin arkasına ışık yakılır;deriden kesilmiş insan biçimleri arkadan perdenin üstüne tutulunca perde de hayaller belirir.karagözcü bu hayalleri konuşturarak,ses taklitleri,şive taklitleri yaparak bir olayı anlatır.şark mistikliğinin ürünü olan bu oyun tasavvufla da açıklanabilir.ama bu çeşit gölge oyunları çok eskiden beri hindistan da,çin de,cava da,moğolistan da oynatılmıştır.anadolu türkleri arasında 15.yy dan beri gölge oyunları oynatıldığı kesinleşmiştir.
    (missi34, 07.07.2006 03:53)
  5. gölge oyununun lafları başka yerlerinden anlayan,komik,şiddeti seven karakteri.cahildir,bu eksikliği bilgili hacivat tarafından kapatılır.
    (sycrone one, 01.11.2006 00:26 ~ 00:26)
  6. ege ve akdeniz de balık avlamış olupta bu balıktan yakalamayan insan evladı yoktur. her türlü yeme atlar, büyükleri işe yarar.
    (pulmoll, 09.02.2007 15:07)
  7. görme organının nasıl bir renk için de olduğunu anlatmaktadır.
    (pawing flower, 30.10.2007 09:41)
  8. oyunda her meslek, yöre ve sınıftan insan rol alır; herkes kendi şivesiyle konuşur.
    çelebi(genç mirasyedi)
    beberuhi(cüce ve aptal)
    tuzsuz deli bekir(sarhoş)
    efe(zorba)
    zenne(kadın)
    kayserili(pastırmacı)
    arnavut(bahçıvan)
    acem(zengin)
    yahudi(bezirgan)
    vb.
    (leo, 27.12.2007 15:29)
  9. tiryaki - "esnaf esnafı tanır." derler. ben seni tanıdım.
    karagöz - ben kimim bakayım?
    t - kim olacaksın? üzüm hevengi!
    k - pek doğru söyledin, "esnaf esnafı tanır." diye. ben de seni tanıdım.
    t - ben kimim bakayım?
    k - galata'nın... kafiye pek fena geliyor.

-- karagöz oyunları 1 kâr-ı kadim / ünver oral
    (ali kamber, 11.02.2008 00:00)
  10. ilk sayısıyla edebiyat camiasında muhteşeme yakın bir sarsıntı yaşatan edebiyat dergisi. osman özbahçe, hakan şarkdemir ve serkan ışın gibi şairlerin öncülüğünde çıkan karagöz dergisi günümüz edebiyat ortamını biraz gereceği gibi gerekli olanı da adam akıllı söyleyebilecek bir yetkinlikte olacağa benziyor. her yeni dergi gibi karagöz de gençlere öncelik tanıdığını iddia ediyor. umuyor ve diliyoruz ki kadroculuk mantığıyla hareket eden diğer edebiyat dergileri gibi bir tutuculuğa düşmez.. ee ne de olsa gençlerin seslerini bir şekilde duyurmaları gerek.. di mi yani?
    (hacivatci vakkas, 22.02.2008 09:09)
  11. türkiyede en uzun soluklu çıkmış olan, siyasi tutumunu değişen iktidarlara göre değiştiren, iktidar ve sistem ile genelde sorunu olmayan osmanlı döneminde çıkartılmaya başlanan ve 40 küsür yıl boyunca çıkan yayın organı.
    (gajo, 29.03.2008 09:34)
  12. ikinci sayısıyla tesadüfen karşılaştığım dergi. şiir ve temaşa dergisiymiş. giriş yazısı "cennet gibi yurdum" başlığıyla açılmış, milliyetçi muhafazakar çizgide bir edebiyat dergisi kanısı uyandırdı bende. ama derginin dili milliyetçi muhafazakarlara oranla daha modern görünüyor. ahmet güntan'a yöneltilen bir soruyu şöyle cevaplamış hazret: "insan kıçından yukarı sıçamaz" bu sanatın arındırıp arındırmayacağına dair sorunun cevabıydı. arıtır mı arıtmaz mı orasını bilemiyoruz yani diyor. ama yanlış hatırlamıyorsam usta stanley kubrick'in 2001 odysey filminde yerçekimsiz helalarda kıçından yukarı yapabiliyordunki "dikkat, yerçekimsiz tuvalet yönergeleri okumanızı tavsiye ederiz" diyordu. ismet özel hazretleriyle bir söyleşi de var dergide. ismet özel'in son günlerdeki amansız açıklamalarına bakarak söyleşinin daha akıllı uslu olduğu söylenebilir. bir de soru sormayı bilselermiş.
    (z string, 28.04.2008 23:56)
  13. yedinci sayısı harikulade olan edebiyat dergisi. şiir millet ilşkisine dair sağlam metinler bulmak mümkün. şiirleri de oldukça güzel. http://www.dunyabizim.com/... adresinden yedinci sayı hakkında bilgi edinilebilir.
    (hacivatci vakkas, 05.05.2009 01:41)
  14. gün itibariyle unesco'nun "dünya kültür mirası listesi"ndedir.

"karagöz gölge oyunu, aşıklık geleneği ve nevruz; unesco kültür mirası listesine alındı"
    -radikal

http://www.radikal.com.tr/...
    (ay cadisi, 01.10.2009 20:51 ~ 20:51)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil