karadeniz sahillerini piçe çeviren, sahilde bulunan plajları, çay bahçelerini, güzelim restaurantları, camileri, doğal güzellikleri yerle bir eden, güzergahını geçtiği bölgelerde hiç kimsenin onaylamadığı, özellikle bulancak, piraziz ve giresun'un ekonomik ve sosyal hayatını felç eden rant kaynağı.
karadenizimin güzel sahilini bok eden proje.nereye kadar otoyol yapılacak.ülkemde bu kadar trafik kazası olurken hükümetler neden yol yapmaya devam etmekte anlamak gerçekten zor.o sahilleri yok ettikten sonra nerelerde yaşayacagız biz.kendi ilim adına konusayım -ordu-biz karşı cıktık ve sahilden geçirmedik yolu.kahrolsun karayolları.
yurdum insanının herşeye muhalif olduğunu bir kez daha ispatlayan projedir. yapılmadan önce "ne zaman yapılacak? rezil oluyoruz daracık yollarda" gibi laflarla dönem hükümetlerine saldırılmış, yapılmaya başlandığı anda ise "hala doymadınız mı? neyine yol yapıyorsunuz hala" gibi tepkilerde bulunmuşlardır. bununla birlikte projenin güzelim karadeniz sahillerini mahvettiği de bir gerçektir. tabi artık ok yaydan çıkmıştır. temennimiz bu projenin çevreye minimum zarar verilerek bitirilmesidir.
yapılması gereken ama yapılırken de sahilleri ve doğal hayatı felç eden yol.
esas bir de bunun batı karadeniz ayağı varki, daha tam olarak başlanmadı, sinop'tan zonguldak'a uzanacak yolun yok edeceği körpe el değmemiş sahiller insanı ağlatacak. vakit varken yok olmadan gidip görün cide'yi, abana'yı, ayancık'ı, inebolu'nu, amasra'yı, kurucaşile'yi...
karadenizlinin karadeniz'le bağını koparmış olan bir yoldur. pek çok yerleşim biriminde denizin önünde bir set gibi uzanmaktadır zira. ulaşımın hızlanmasına sağladığı katkı şüphe götürmez, ancak başka yöntemler bulunamaz mıydı diye sormadan edemiyor insan.
mesut yılmaz ın başbakanlığı zamanında başlayan fakat bir türlü bitirlemeyen ,sebep olarak ödeneklerin yetersizliği gösterilen , halkın çok ihtiyaç duyduğu , bitince trafik sorunun büyük bir kısmını ortadan kaldıracak karayolu projesi.
bugünkü açılışlarıyla sanki bir akp icraatiymiş gibi lanse edilen, ama halbuki 1987'den beri sürdürülen projenin adı. hazıra konmak mı denir yoksa kandırmak mı, düşünülür.
tam bir yemeyenin malını yerler olayı. tamam ben de eleştiriyorum adamları da, bundan önceki hükümetlerin hiç mi dikkatini çekmedi bu hizmet, neden birisi bitirmedi bunu? clinton'un reagan dönemindeki yatırımlar sayesinde cillop gibi bir amerika'ya başkan olması gibi bu da.
tarihini, kültürünü, yağmurunu, halkının sağlığını, kazım koyuncu'sunu kaybeden memleketimin sonunda doğasını da kaybetmesine neden olan olaydır. dönen ve tırmanan o güzel, patikamsı, tünelsiz ve karanlıksız yollar, denizin üstünde gidiyormuş hissini yaratan dehşetengiz yamaçlar, ve yol kenalarındaki vonalı celal'ler, uzun saçlının yeri'ler, pideciler, muhlamacılar...bize acımayan bunlara da acımaz mı?
tebrik ediyorum emeği geçenleri, kınalar bizzat tarafımdan tedarik edilecektir.
geçen sene itibarı ile beni dumura uğratan, memleketimin sözümona kalkınmasını amaçlayan ama olanca zevklerimizi yok eden ve olmasa ne vardı dedirten proje...
mevcut iktidarın* icraat olarak yorumlayıp açılışına binlerce kişiyi toplattığı, yıllarca top oynadığım sahayı ve balık tuttuğum ırmakları heba eden, uğruna cihan eren'i şehit vermiş boktan yol. isterse ordu- fatsa arası 20 dakikaya değil 2 dakikaya insin umrumda değil. bu yolla dünyanın en güzel yeşili en bir güzel maviden, karadeniz'den mahrum kılınmış, karadeniz öksüz kılınmıştır.ve ayrıca o bölgeye dilerlerse ipek yolu yapılsın, hiçbir şey bolaman'ın pidesinin, yalıköy'ün de köftesinin yerini tutamaz.
bu yolu yapmanın amacı trabzon samsun arasını saat cinsinden kısaltmaksa önce otobüs firmalarının zihniyetlerini değiştirmek gerekir..yol yapılmadan önce de yedi saatte gidiliyordu samsundan trabzona, yol yapıldıktan sonra da yedi saatte gidiyor otobüsler..dört saatlik yolu yedi saatte gidersen otobüs fiması ben sana elimizde kalan üç saat boyunca söverim hemde ana avrat söverim haberiniz ola..madem yollar düzeltildi terminallere giriş çıkış saatlerinizi de düzenleyin..
bir türkü söylüyordur kazım koyuncu belki acıklı mı acıklı... deli gözleriyle susturup onu neşeli bir karadeniz havasına başlamıştır belki cihan eren... sonra vücudundan çıkan kurşunlarla misket oynarlar belki...
cihan baba rakı içecek yer kalmadı bizim sahillerde, senin bıraktığın bayrak yakışmadı elmize de...
şimdi utançtan mı yoksa katline yandığım sahilin halinden mi bilmem ağlıyoruz işte davul zurna eşliğinde açılış yapan akılsızları seyrederek hemde...
bugüne kadarki hükümetlerin bitirmeye yeltenmediği, önemsiz gördüğü; dün açıklanan seçim sonuçlarıyla birlikte esasında ne mükemmel bir yol olduğu netleşmiş güzergah..
bundan 1 sene evvel ordu'da yol kesmeye varıncaya kadar isyanlar çıkmış, fındık üreticileri haklarını alamadıkları için skandala varan bir eyleme imza atmışlardı hatırlanırsa.. niçin olaylar bu boyutlara varmıştı; hükümetin cüneyd zapsu denen şahsı zengin etme planları çerçevesinde alınan kararlardan ötürü değil mi?
giresun'un, ordu'nun, trabzon'un daha mühim bir geçim kaynağı mı var? bu insanlar aç halde girmediler mi yatağa bu sene? sırf cüneyd zapsu servetini katlasın diye garip-gureba inim inim inlemedi mi; üretici, çalışan, nakliyeci "fiskobirlik" elinden alınan fındık yüzünden mağdur olmadı mı?
sakarya'ya, düzce'ye bakalım;
düzce: %60.36
sakarya: %53.22
hadi sakarya'da kısmen sanayi kuruluşları da var diyelim; düzce'nin fındıktan başka ne geliri var ya hu? siz değil miydiniz "mağdur olduk" diye ağlayan!
kimi kandırdınız?
ulan şu anketlere inanıp da "aman yüksek oy çıksın, teşvik kapsamında kalalım" diyenler; 4.5 senede ne gördünüz ki 4 sene daha bu zulmü çağırıyorsunuz? bundan sonra ne görmeyi planlıyorsunuz?
durun ben söyleyeyim; karadeniz sahil yolu'ndan geçen araçlara bakacaksınız değil mi? öyle..
bu kadar korkak, bu kadar cahil olursanız yarın bir de ray döşenir "öküz" yaftası yersiniz..
çok yazık.. reva değil bu insanlara bu zulüm sayın başbakan; toprağını ne yerine koyuyorsun farkında mısın!
bu başlıkta politikayı ya da hükümeti eleştirmek yerine sadece gördüklerimi ve yaşadıklarımı belirtmenin en akıllıca olduğu kanaatine vararak bir şeyler karalamanın sağlıklı olacağını düşünüyorum.
bilindiği üzere; bu sene itibarı ile bu proje bitirildi ve büyük adımlar atıldı. hatta; ben bile görmek istediğim için yolumu değiştirdim ve trafiği kullandım. iyiki de kullanmışım. senelerdir, onca trafik kazasına onca ölümlere neden olan bolaman'a birisi uzun ikisi kısa tüneller ile geçiş yapılması kadar güzel ve hoş bir fikirden öte yolun kısalmış olması. en çok merak ettiğim kısım burasıydı ve gördüğüm an gerçekten şok oldum. açıkcası; beklemiyordum bu kadar güzel ve işe yarar olabileceğini. yeri gelmişken: birkaç dönem dyp giresun milletvekili olan rasim zaimoğlu’na da teşekkür etmek gerekir ki; bu öneriyi ortaya atan kişi olduğu için.
(bkz: @1473704) bu da bilip bilmeden konuştuğum için bana ders olsun! sahili yıktılar, yollar gitti vs... vs... gibilerinden konuşur ve üstelik sonuçlanmış gibi zırvalarda bulunup yıkılan sahilin yeniden yapılması ve sahil yolunun muhteşem olduğu düşüncesine varınca insan kendi kendine bile şaşırabiliyor. bu değişiklikleri görüp de hala laf eden, eleştiren olursa taş olur!
eski halini bilmiyorum ama ciddi anlamda aşmış bir yoldur. samsun'dan sarp sınır kapısına kadar 400 km'ye yakın 90-100 km ortalama hızla gitmek mümkündür, arada belki bir 50 tane ışık vardır ama bundan da kaçış yok. özellikle giresun ve ilçelerinin doğal güzelliğini ise bozmuştur. 3. kattaki evlerin önünden eskiden deniz izlenirken şimdi köprülerden geçen arabalar izlenmektedir. ordu ise bu yoldan etkilenmeyen nadir yerlerden biridir, bu bakımdan çok şanslıdır.
karadeniz sahil şeridindeki binlerce yılda oluşan tüm koyları tüm plajları yok eden. deniz sevdalısı karadenizlilerin artık dolgu kayalardan denize girmesine sebep olan içler acısı proje.
son zamanlarda yaşanan fırtınalarla ve dev dalgalarla bazı noktaları kullanılmaz olup, ulaşıma kapatılan yoldur. fırtına sonucu oluşan dev dalgalar yola taşlar fırlatarak yolu kapatmış, yolun kullanımını güvensiz hale getirmiştir. bu nedenle de bazı kısımları trafiğe kapatılmıştır. başından beri bu yola karşı çıkanlarca da olacağı buydu denilmiştir.
not: güzelim sahilimizi kapatarak, kumsallarımızı yok ederek yapmışlardı sahil yolunu, annem her seferinde deniz kendinden alınanı geri alır, bırakmaz; derdi. (bkz: yorumsuz)
uzun zamandır kara yolu ile trabzon'a gitmediğimden dolayı kendilerini görememiştim. bu muhteşem (!) yolu bir cenazeye yetişmek için uçak bulamadığımzdan dolayı trabzon'a giderken kullanmak zorunda kaldım. iki cenazeye gitmiş gibi oldum. resmen doğa katledilmiş. hele giresun'da çok sevdiğim bir koy vardı. yol bir dakika kısalsın diye bir köprü yapılıyor o koya şimdi. insanın görünce gözleri doluyor. herkesin ortak bir fikri var bu konuda o da şu; bir gün karadeniz kendinden çalınanı geri alacak. karadeniz bizim bildiğimiz karadeniz ise bu mutlaka olacak. biz razıydık samsun'dan altı saatte gitmeye. yazık gerçekten çok çirkin olmuş. dünyanın en güzel yerlerinden birinin içine sıçılmış. yapanları tebrik ediyorum.