yazı tahtası *

adana çık aradan

1. eğitim öğretim sürecinde öğretmenin bilgilerini öğrencilere aktarmak amacıyla kullandığı temel araçlardan en vazgeçilmezidir. yazı tahtası, suntadan, kontra plaktan ama en güzeli sıkıştırılmış cam tozundan yapılabilir. çoğunlukla rengi karadır ki bu yüzden kara tahta olarak da anılır ve bizler bu tahtayla büyümüş, bahtı da bu tahtanın rengi gibi kararmış nesilleriz.

eğitim öğretim sürecinde temel ilkedir; öğrencinin duyu organlarının ne kadar çoğunu harekete geçirirseniz öğrenme o kadar kalıcı olur. işte ağırlıklı olarak yazı tahtasını kullanmak, bu ilkeye ters düşer. dolayısıyla bilginin kalıcı olmaması gibi bir sorun doğurur. bir tepegözle önceden hazırlanmış olan bir şemanın ya da resmin, öğrencilere sırt dönülmeden ve yeri geldiği anda sunulması, bu yolla öğrencide merak uyandırılması ve derse ilginin arttırılması mümkünken, tahtayla çalışıldığında bu pek mümkün değildir. öğretmen tahtaya yazı yazarken sırtı öğrencilere dönük olacaktır. öğretmenin yaptığı işlem zaman alacaktır ve bu arada öğrencinin de derse karşı motivasyonu azalacak, dikkati dağılacak, öğrenme süreci kesintiye uğrayacaktır. öğretmen aynı zamanda sınıfın kontrolünü kaybedilebilir. ayrıca öğretmen tahtaya yazı yazarken, öğrencilerin görüş alanını da kapatabilir ki bu da istenmeyen bir durumdur. öğretmenlerin pek çoğu sağ elle yazar ve bu yüzden çoğunlukla sınıfların sol tarafı tahta için kör noktadır. bu nokta da öğretmenin dikkat etmesi gereken bir noktadır. yazı tahtası hem öğrenciler hem de öğretmen için oldukça zararlı olan ve öğretmenin ses kısıklığının, farenjite yakalanmasının dolayısıyla performans düşüklüğünün sebeplerinde birisi olan tebeşir tozunun da kaynağıdır ki bu da en önemli dezavantajlarındandır.

kısacası şunu söyleyebiliriz; yazı tahtası, gün geçtikçe değişen ve gelişen eğitim öğretim sürecinde yerini projeksiyon, tepegöz ve bilgisayar gibi araç gereçlere bırakan/bırakması gereken bir araçtır.
    (selenge, 02.04.2006 00:51 ~ 01:05)
  2. bir çok eğitim kurumunda hala babalar gibi kullanılan, tebeşir tozu yüzünden insanı çileden çıkaran eğitim-öğretim aracı
    (tuygun, 02.04.2006 01:33)
  3. (bkz: akıllı tahta)
    (selenge, 08.04.2007 18:31)