|
|
- lahana. lahana dolması, lahana çorbası ve çok çeşitli yemekler yapılır. genellikle karadeniz bölgesinde yetişir ve karadeniz insanının en sevdiği yiyeceklerdendir.
- karadenizlilerin çeşitlerini yapmakta usta olduğu yiyecek.
- adına pancar da denilen koyu yeşil bitki
- guatr hastalığına sebebiyet veren sebze olarakta bilinir.
- pişerken kokusu itici olan ancak tadı son derece leziz yöremin güzel sebzesidir. sarması hele de yoğurtla beraber olursa dadından yinmez.
- sarmasının tarifinide vermeden olmaz
2 demet tazesinden karalahana
yarım kilo kıyma
1 baş soğan
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
yarım demet maydanoz
2 adet domates veya 2 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı sıvıyağ
yarım çay kaşığı karabiber
tuz
lahana yaprakları kaynamakta olan suya atılır. 5 dakika kadar haşlanır ve bir kepçe yardımıyla sudan çıkarılır. diğer tarafta bütün malzeme karıştırılır. 1-2 dakika yoğurulur ve haşlanmış, sap kısımları kesilmiş herbir lahana yaprağının ortasına 1 kaşık kadar bu harçtan konur. yaprağın uzun tarafları harcı örtecek şekilde katlanır ve yaprağın ucuna doğru sarılarak dolma şekli verilir ve tencereye yanyana gelecek, aralık kalmayacak şekilde dizilir. bu işlem bittikten sonra üzerine su ilave edilir ve dolmanın şeklinin bozulmaması için ağırca bir tabak üzerine kapatılır. yarım saat kadar pişirilir, ohhh mis
- tadı hiçbir şeye benzemediği halde, ordu'dan doğuya (giresun, trabzon, rize, hopa dahil) sanki şehvet objesiymiş gibi muamele gören bitki. nihat genç'in bir ofli hoca hikayesi vardı. köye gelen herkes der ki, "kara lahanayı özledik" veya "kara lahana yemeğe geldik", hoca da diyordu ki ,"uşağum siz bu kara laanayu yiyeceğuniz mi yok sikeceğunizmi".
allah rızası için tüm doğu karadeniz'i yaprak sarmasıyla tanıştırıcam, hem guatr hem de iyot eksikliğinden kaynaklanan zeka geriliği ortadan kalkacak.
-edit-
anladımki bu giri kötülene kötülene en sevilmeyen girim olmuş. ancak yukarıda abartı veya yanlış yok. maalesef karadenizde yaprak sarması gibi bir lezzet bulunmadığı için ve yokluklar yüzünden bu sefil bitki kıyasıya tüketilmiş. ama artık 2008 yılında bu iş niye hala devam ediyor? bir de bununla yapılan envai yemeği hem övüp hem de millete zorla yedirmeye çalışıyorlar. yahu karadeniz bölgesi sadece pide bir mıhlama yapabilir, diğer yenebilir denilen yiyecekleri ağız tadını bilen birisi aç kalmadıkça yemez,zorlamayın boşuna.
- rotten da görebileceğiniz afedersiniz öküz başı kadar guatrı olan teyzenin büyük ölçüde sorumlusu
- doğu karadeniz bölgesinin meşhur, vazgeçilmez lezzeti.ünlü karadeniz bitkisi(sebzesi).
kendisiyle lahana çorbası ve yaprak sarması(yaprak dolması) yapıldığında, lezzetine doyum olmaz.
tarladan taze toplandığında büyükçe olan yaprağının ortasından geçen sapına ''gustel'' derler trabzonun arsin yöresinde.
gusteli pişirmeden kıtır kıtır yiyeceksin ki kara lahananın diğer lahanalardan farkını anlayasın.
ayrıca bu kara lahananın, iyot eksikliğine neden olduğu için karadeniz yöresinde çok görülen "guatr" hastalığına sebebiyet verdiği söylenir.
- pek leziz yemeği yapılır, pirinç, havuç mısır eklenerek ve bu yemeğe de sürmene yöresinde holiya adı verilir.
- lazların bir yemeği olarak;
(bkz: dudeyi)
- karadenizli bir arkadaşınızla sinir kat sayısı yüksek diyaloglar yaşamanıza sebep olan bitki.
birgün arkadaşınız sizden sarma ister, gayet güzel bir şekilde asma yaprağı ve beyaz lahana ile sarma yaparsınız ve arkadaşınıza marifetli olduğunuz kanıtlarcasına tabağı uzatırsınız. ardından;
- bu ne?
+ ne ne?
- bu tabaktaki
+ sarma istemiştin ya, işte yaptım
- ama bu kara lahana sarması değil
+ nasıl yaa. burada kara lahanayı nereden bulayım?
- orasını bilemeyeceğim, ama ben bunları yemem
+ boşuna mı uğraştım şimdi ben?
- ehh biraz öyle olmuş.
+ off yaa.. incecik sarayım diye parmaklarımı bile acıttım. poff
- duygu sömürüsü işe yaramaz!!
+ iyi yaa. yemezsen yeme.
sonuç olarak koca bir tabak dolusu sarma, hazırlayan kişiye "beni ye, beni ye" dercesine bakar...(elera, 26.09.2007 13:03)
- kimdir necidir bilmem , bunları zamana bıraktım ama herhalde gönül dostu bir yazar arkadaşımızdır.
- öykü berk gürman - kara lahana
sen benim dünyamsın içinde yaşadığım
dünya da döner devran da kanım canım
sen benim sen benim sen benim
tatlı ballı kıymatlı
tatlı ballı kıymatlı
tatlı ballı kıyma bana
kara lahana kara lahana…
seninle bulur fani beden-i can
hayalin gerçeğin olurum her parçam
bakmadan yaşına
şu cahil başına
beni bırakıp gittin sen kala kala kaldım yine bir başıma
kara lahana kara lahana
ne güzel kokuyorsun kara lahana ne güzel kokuyorsun lahana..
seninle bulur fani beden-i can
hayalin gerçeğin olurum her parçam
kara lahana kara lahana
ne güzel kokuyorsun lahana ne güzel kokuyorsun lahana..
kara lahana kara lahana kara lahana kara…
dinlenilmedir...dinlenilmelidir...dinlenilmelidir...(instinct, 03.06.2008 23:51 ~ 13.06.2008 21:58)
- son zamanlarda oldukça popüler olan öykü-berk ikilisinin albümlerinde yer verdikleri şarkının ismidir.
|