lahana. lahana dolması, lahana çorbası ve çok çeşitli yemekler yapılır. genellikle karadeniz bölgesinde yetişir ve karadeniz insanının en sevdiği yiyeceklerdendir.
2 demet tazesinden karalahana
yarım kilo kıyma
1 baş soğan
1 çay bardağı pirinç
1 yemek kaşığı kuru nane
yarım demet maydanoz
2 adet domates veya 2 çorba kaşığı salça
1 çay bardağı sıvıyağ
yarım çay kaşığı karabiber
tuz
lahana yaprakları kaynamakta olan suya atılır. 5 dakika kadar haşlanır ve bir kepçe yardımıyla sudan çıkarılır. diğer tarafta bütün malzeme karıştırılır. 1-2 dakika yoğurulur ve haşlanmış, sap kısımları kesilmiş herbir lahana yaprağının ortasına 1 kaşık kadar bu harçtan konur. yaprağın uzun tarafları harcı örtecek şekilde katlanır ve yaprağın ucuna doğru sarılarak dolma şekli verilir ve tencereye yanyana gelecek, aralık kalmayacak şekilde dizilir. bu işlem bittikten sonra üzerine su ilave edilir ve dolmanın şeklinin bozulmaması için ağırca bir tabak üzerine kapatılır. yarım saat kadar pişirilir, ohhh mis
karadenizli bir arkadaşınızla sinir kat sayısı yüksek diyaloglar yaşamanıza sebep olan bitki.
birgün arkadaşınız sizden sarma ister, gayet güzel bir şekilde asma yaprağı ve beyaz lahana ile sarma yaparsınız ve arkadaşınıza marifetli olduğunuz kanıtlarcasına tabağı uzatırsınız. ardından;
- bu ne?
+ ne ne?
- bu tabaktaki
+ sarma istemiştin ya, işte yaptım
- ama bu kara lahana sarması değil
+ nasıl yaa. burada kara lahanayı nereden bulayım?
- orasını bilemeyeceğim, ama ben bunları yemem
+ boşuna mı uğraştım şimdi ben?
- ehh biraz öyle olmuş.
+ off yaa.. incecik sarayım diye parmaklarımı bile acıttım. poff
- duygu sömürüsü işe yaramaz!!
+ iyi yaa. yemezsen yeme.
sonuç olarak koca bir tabak dolusu sarma, hazırlayan kişiye "beni ye, beni ye" dercesine bakar...
karadenizliler için balık kadar vazçilmezdir, öğrenci mantalitesiyle yaklaşırsak makarna kadar ulvi bir yiyecektir. herzaman her türlü besin kaynağıdır.