izmir'de bir semt. burada yaşanlar kendilerini izmir'den soyutlarlar ve plaka numaralarına 35 buçuk gibi saçma sapan ibareler koyarlar. ama aslolan şudur ki tamı varken çeyreğine buçuğuna söz düşmez..
eski ismi cordelia olan il içinde il. rivayete göre aslan yürekli rişar efendi küdüse giderken burada dinlenmiş, churchill'de çay içmiş, köşkte muzlu nargile patlatmış, bostanlı sahilinde barfiks çektikten sonra yoluna devam etmiştir. giderken "kalbim burada kaldı, burasının adı coure de lio yani aslanın kalbi olsun demiştir. askerlerden bir kaçını da burada bırakıp "küdüs'ü alamazsak -ki alamıycaz galiba- burayı alırız. siz burada durun, kıpraşmayın. burası küdüsten daha kutsal" diye emir vermiştir. coure de lio zamanla cordelia olmuştur. ingiltere ve amerikada sürüyle cordelia isimli sokak, cadde vardır.
(bkz. kalbim ege'de kaldı)
ankara'da da aynı ismi taşıyan bir ilçe olmasına sinir oluyorum. ankara'da deniz mi var ki? nerenin karşısı? hangi yaka bu?
izmir'deki öz be öz karşıyaka, hakiki karşıyaka ise benim güzel memleketim. doğup büyüyüp 18 yaşına geldikten sonra, güzel deniz havasını yıllarca içine çektikten, dostlarla sahilinde bira çiğdem muhabbeti yaptıktan sonra, başka bi şehre alışmak gerçekten zor. izmirin güzelyalı-göztepe sahili ile beraber en güzel iki yerinden biri. bi de otuzbeşbuçuk saçmalığı olmasa...
sakinleri olarak karşıyaka'yı çekemeyenlerin acayip, abidik kubidik, her tarafından kıskançlık akan sözlerine göbeğimizi kaşıya kaşıya güldüğümüz şehir. doğup büyüdüğüm, koynunda uyuduğum, kimseyle paylaşamadığım aşkım. anlatılmaz, yaşanır gibi klişe bişey söylemiycem çünkü karşıyakalı olmayan anlayamaz.
edit: eksi vererek bu girinin ne kadar doğru olduğunu yansıtmak.
izmirin , yokuş barındırmayan , denize sıfır olan , dağlardan uzak olan tek ve en güzel semti.alsancakta deniz kenarında bira içerken izlemesi de müthiş keyif veren olağanüstü yer.
yıllarımı verdiğim ve sonucunda elime tek geçenin memleket hasreti ve birkaç iyi dost olduğu,çeşitli entrikalar yaşadığım güzel bir ilçe.fakat olaya bağıl olarak bakarsak ismindeki saçma durumun da gözler önünde olduğu yer(neye göre karşı,neden karşı neden doğru yaka burası değil gibisinden sorular sorulabilir)
şu an bostanlı hariç heryeri doğudan gelen insanların akımına uğramaktadır. bu yüzden artık o kadar yaşanılası haz alınası bir yer değildir. ama herşeyiyle yinede iyidir, güzeldir.
spor klübünün taraftarları tarafından 35 1/2 olarak simgelenen ilçe.
sahili güzeldir,çarşısında pek bi numara yoktur ama gündüz vakti hep kalabalıktır.
kral aslan yürekli rişar'ın(coeur de lion richard-ingiltere tarihinin en kötü kalpli kralı olduğu söylenir) katıldığı bir haçlı seferinde komuta ettiği ordularla şehre girmesi ve o zamanlar cennetden bir köşe olduğunu düşündüğüm bu güzide kıyılara kendi adını vermesiyle "coeurdelion" olarak anılmaya başlanan,zaman içinde ismi aşınarak cordelia(kordelya) olarak değişmiş,birinci dünya savaşından önce birçok dilin konuşulduğu,çarşısında alımlı levanten bayanların fink attığı, yüzünü çok önceleri batıya çevirmiş,bahçeleri,bostanları,deniz banyoları,fayton sefaları ile özdeşleşmiş,güzel izmir'in anlatılmaz yaşanır dedirten şirin ilçesi.
gözlerim gözlerinle bütünleştiği an kalbim bir çocuk kalbi gibi hızla atacak. hiç ayrılmaz olacağız. yorgun bir günün akşamında başımı omuzlarına yasladığım zaman gözlerimdeki uyku huzur dolu olacak. bir şarkı olacaksın benim için, söyleyeni ben, sözleri sen olan. bir yıldız seçeceğiz kendimize en karanlık karşıyaka gecesinde. ve o yıldız hiç kaybolmayacak bebeğim. sevgimiz sınır tanımayacak, hiçbirşey sevmelerimize engel olamayacak. birbirimizi üzmemek için yeminler edeceğiz en kutsal aşklar adına. ben üzüldüğüm zaman sen ağlayacaksın, sen bir damla gözyaşı döktüğün için ben dünyaları yıkacağım. hayallerimiz olacak ve bunun için dua etmeyeceğiz. çünkü hayallerimizi gerçekleştirmek için hiç durmadan çaba sarfedeceğiz. mevsimlerimiz olacak, bizim olacak ve hermevsim başka yaşanacak.
ben bütün izmir'i ve bütün izmirliler'i severim. güzel izmir'in temiz kalpli insanlarının da beni sevdiklerinden eminim. yalnız, bir rastlantı beni karşıyaka'ya daha fazla bağlamıştır. karşıyakalılar, annem sizin sinenizde, sizin topraklarınızda yatıyor. karşıyakalılar, izmir'i gördüğüm gün, öncelikle karşıyaka'yı ve orada da sizin türk* topraklarınızda yatan anamın mezarını gördüm..."
mustafa kemal atatürk
not: daha ötesi var mıdır acaba?
dip not: istediğin kadar kötüle. bu karşıyaka bu sözler tokat gibi suratına her daim çarpacaktır.
evim, yurdum kısaca yaşam kaynağım. doğduğumdan bu yana içinde bulunduğum ve ölene kadar da içinde kalmak istediğim yer. bir de karşıyaka nın bostanlısı vardır ki sanırsam tdk da ki karşılığına derhal cennet yazılması gerekir. asla kopamayacağım yerlerdir ikisi