görseller
kapadokyakapadokya
kapadokya 
belki ilginizi çeker
  1. · ürgüp
  2. · uçhisar
  3. · kayseri
  4. · yeraltı şehri
  5. · güzel atlar diyarı
  6. · rumca
  7. · türkiye de ölmeden önce yapılması gereken 101 şey
  8. · 29 mart 2006 opeth istanbul konseri
  9. · apulia
  10. · şaraphane
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · sözlük yazarlarının hayalleri
  2. · annelerin yakışıklı anlayışı
  3. · boylumlama
  4. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  5. · aşk ı memnu
  6. · ugg
  7. · 29 şubat 1453 galatasaray fenerbahçe maçı
  8. · üst üste dinlenilmesi kaçınılmaz olan şarkılar
  9. · yol göster projesi

kapadokya  

1. iç anadoluda, volkanik yapılanma sonucu oluşan yerşekillerinin bulunduğu bölge. peribacaları ve birçok vadiden oluşur.

(bkz. ürgüp)
    (bkz. göreme)
    (bkz. avanos)
    (bkz. uçhisar)
    (bkz. ortahisar)
    (tyrael, 14.04.2004 23:25)
  2. at koşturulan yer.
    (chete, 14.04.2004 23:27)
  3. pers egemenliği zamanındaki ismi katpatukya'dır. güzel atlar diyarı anlamına gelir.
    (tyrael, 14.04.2004 23:27)
  4. dünyanın çeşitli yerlerinden birçok turistin gelmesine rağmen türkiye halkının bilmediği, birçoğunun gitmediği doğa harikası bölge.
    (aqua, 16.08.2004 03:06)
  5. her sene özellikle liselerde mutlaka gezilerin düzenlendiği yerdir.ayrıca güzel atlar diyarı anlamına gelmektedir.
    (scarlet, 14.04.2005 21:58)
  6. 50 ytllerin arkasını süsleyen mekan.

(bkz: 50 ytl)
    (bkz: peri bacaları)
    (sycrone one, 25.12.2005 17:01)
  7. kapadokya isim anlamı olarak bilge umar'a göre, neolotik dönemin sonlarında anadolu'da ortaya çıkan ana tanrıça inancı ile birlikte ana tanrıça olarak bilinen khepat'a adanmış ve orjinalinde khepat ukh-khepat'ın ülkesi olarak anılmıştır.
    daha sonra bölgeye hakim olan persler tarafından kendi dillerine uygun olarak, katpatuka, söylenceye göre güzel atlar ülkesi olarak değiştirilmiştir. bölgenin i.ö. 2 yy da roma'ya bağlı bir eyalet olmasıyla birlikte yine ismi değişikliğe uğrar ve kapadokia olarak değiştirilir.

günümüz türkçe'sinde her hangi bir anlamı olmayan köken olarak da öz bir anadolu ismi olan ve muhtemelen bir hatti dili olduğu, yanlış bir bilgi olan pers dilinden geldiği savlarını bartoleome'nin büyük pers sözlüğünden anlaşılmaktadır.
    (anastasis, 13.01.2007 13:43 ~ 16.01.2007 12:50)
  8. pers dilinde kelime anlamı olarak güzel atlar diyarı anlamına gelmektedir. roma döneminde bölgede yetiştirilen at ve kısrakların çok değerli olduğu bilinen bir gerçektir. bölge bu yüzden güzel atlar diyarı olarak da adlandırılmaktadır.

günümüzde bu atlar artık olmasa da gidip görülecek çok şey vardır.
    (evolution, 12.02.2007 01:44 ~ 15:48)
  9. 50 ytl'lik banknot üzerinde tasviri bulunan mekan.
    (mayakovski, 27.02.2007 07:06)
  10. okulların mutlak suretle gezi düzenlediği güzeller güzeli doğa harikası yer.bir de klişe vardır ki:gezide muhakkak kilden(çamur da olabilir)çanak çömlek yapılan yere gidilir.orada bi gönüllü seçilir ve yaptığı şekil bi ara muhakkak penise benzetilir
    (bulsaraa, 21.04.2007 18:11)
  11. artık ismi geçince mutlu gezilerin düzenlendiği yer olarak değilde, çocukların gitmek isteyip de yolunda öldükleri yer olarak aklıma gelen yer.
    (soldier in the army, 21.04.2007 18:32 ~ 22.12.2007 22:25)
  12. nevşehir iline bağlı olan 4-5 küçük ilçe dan oluşan,dünyanın en mükemmel yerlerinden biri.
    bu yaz ayrı bir kalabalık vardır,sebebi belirsiz.

ruslar güneye akın etmiş durumda.
    ben bu kadar çok rus'u rusya da bile görmedim...

(bkz: turist akını)
    (bkz: rusların sıcak denizlere inme politikası)
    (adrian, 12.07.2007 15:39)
  13. balon turu yapmadan gezdim denilmemesi gereken doğa harikası, turizm cenneti yöre.
    (minik kus, 12.07.2007 15:42)
  14. nevşehir ve nevşehirli zihniyeti yüzünden hak ettiğinden çok daha az bilinen muhteşem yer.
    (stockton to malone, 12.07.2007 15:55)
  15. rehberin " buranın diğer adı penis vadisidir" diyerek akvadi'de bulunduğumuzu hatırlattığı, sabahları doğa yürüyüşlerine akşamları hayat muhasebeciliğine elverişli ve orta sertlikte depresif doğa harikası bölge.
    (splendid, 08.09.2008 16:19)
  16. kondisyonu iyi olanın bisikletle, cebinde parası olanın balonla dolaşması, ama asla motorlu zımbırtılarla dolaşmaması gereken bölgedir.
    zamanında daha 14-15 iken, bisikletle 25-30 kilometre yol teper önce ürgüp'e giderdik.peder duysa, paparayı yerdik tabi, hala bilmez.

yeryüzünde mükemmel diye tasvir edilen, ağazçlı,nehirli vs manzaraların aksine, kel toprağın, bozkırın ,kayaların en güzel olduğu birkaç yerden biridir. ha yanında yöresinde ağaçlık sulak yerler de var, çöl değil sonuçta.

özellikle kışın kar yağdıktan sonra, güneşli bir havaya denk gelinirse ve ayaza karşı konulabilirse, çoğu fantastik dünya tasvirlerinden güzel olur. bir de aradan erciyes'i görürseniz...

fotoğraf çekmek için gidenleri de çoğunlukla hüsrana uğratır, çünkü havası genelde tozlu, pusludur, berrak bir hava yakalamak ya şansınıza denk gelir, ya da orada yaşamak zorunda kalınır. veya artık polarizeye falan güvenirsiniz. yağmur beklersiniz vs vs vs...

yeraltı da yerüstü kadar orjinal bir bölgedir.

bazı yerlerde boku çıkmış orası ayrı tabii. insan 6-7 yıl arayla gidince anlıyor.
    (dallak barbeque, 08.09.2008 16:44 ~ 20.01.2009 11:13)
  17. genelde uzakdoğulu, avrupalı ve amerikalı turistlerin akın ettiği bir cennet. bu yüzden turist kalitesi yüksektir.
    (kazulet, 22.01.2009 10:42)
  18. asmalı konak dizisinde fazlaca reklamı yapılmış olan yer.öyle ki kapadokya desen ''höö?'' diye cevap verecek olan insanlar kapadokya tutkunu oldular.gece ışıklandırmaları yapıldığında insana ''vay anasını'' dedirten bölgedir.öyle güzel yerler var ki.ama maalesef değeri bilinmiyor çoğu peri bacasının içi birahane olarak kullanılmış,bira kutuları ortalıkta bırakılmış,''ayşe'm,fatma'm'' diye aşklarını gidip peri bacalarının tepelerine yazmışlar.haa sanmayın sadece orada yaşayan insanlar bunu yapıyor.aşk vadisine giderken iki ingiliz turist gözümüzün önünde bir ağacın arkasına işediler ve gülerek yollarına devam ettiler.işte biz insanların geçmişine saygısı..
    (gözyasi sisesi, 26.04.2009 17:39 ~ 28.04.2009 21:58)
  19. bu bölgeyi turla gidip gezmek aslında çok bir şeye benzemez.

neden peki bunu diyorum? zira eğer gezeceğiniz yörelerde yerel halktan veya gezeceğiniz yeraltı şehri, peribacaları gibi yerlerde görevli bir tanıdığınız varsa çoğu kişinin giremediği, gezemeyecekleri ilginç mekanlara girip gezebilir, tatilinizi daha keyifli ve ilginç hale getirebilirsiniz. turla giderseniz sokmazlar buraya, şurada tapınırlarmış, burada şarap yaparlarmış, burası ağılları varmış der geçer tur görevlisi.

sözün özü; özellikle yer altı şehirleri o kadar çok ki bu civarda, gezilebilenler sadece en meşhurları ve inanın onların da yarısı bile açık değil belki. bazı köylerde evlerin içerisinden halka açık olmayan yerlere inmenin zevki başka şeyde yoktur. sktir edin balonla gezmeyi falan yani. buralı bir tanıdık bulun buraları iyi bilen, onunla gezin.
    (sycrone one, 26.07.2009 23:18 ~ 23:19)
  20. kesinlikle ve kesinlikle şu dört tekerli motorsiklet araba kırması zımbırtılarla gezilmemesi gereken cennet!

efendim yok, gerçekten diyorum. bırakın atraksiyon matraksiyon boş işler bunlar. gidin ata binin, ne bileyim 4x4 birşeyler bulun böyle en kocamanından, vadileri onlarla gezin falan... ama asla ama asla o kafamın sığmayacağı yolları olan, bol bol dik inişli çıkışlı-engebeli yollu yerlerde o atv midir btv midir nedir, onlarla gezmeyin! hele hele "rehber" olacak kişinin arkasına sakın ola binmeyin! bak uyardım altı kırmızı çizili puntolu harflerle... şimdi burası sözlük, hani pek belli etmiyor büyük harf puntolu harf falan... sen farsay ki ben bu lafları senin suratına hönkürüyorum "abi bokunu yiyim yapma" gibilerinden...

hani ilk defa sürecek insan tedirgin olur, bir yerleri yemez öyle atraksiyonlu yerlere girip çıkmaya... maşallah ama bu mereti 6-7 yıldır süren insanın arkasına bindiğinizde, roller coaster'a binmiş gibi, 90 ya da 100 derecelik dik yokuşlara bodozlama girmeniz an meselesi oluyor! (hayır, 110 derece diyesim var ama o an çığlık çığlık kızlar vadisi'ni inletmekten beynimin kıvrımları hesap yapamadı... ben tahmini rakam vereyim, siz altıma sıçmama sebep olan yolları düşünün!)

o rehber herifler laf da dinlemiyorlar bu arada ha! gerçi çocuk çok ciciydi, kafa dengiydi falan.. ama yok! gidiyoruz güzel güzel, tırmanıştayız... baktım yol bitti, "herhalde mola vercez, neyse isabet bi' sigara içerim... zaten nikotin komasına girmiştim" diye düşünürkene... ana! bi' baktım benim rehber dümdüz gitmeye devam!?

"laaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnn nereye gidiyosun dursana manyak deli şizofren hayvanat güdümlü yaratık!"

yavaşlayacak oldu... durur gibi yaptı... kandırdı haydut beni! "abla gorkma bişeycik olmaz, bak yavaşladım mehehe" yaptı. yapmaz olaydı, arkasından ben hala "bokunu yiyim dur be ya" diye ağlayacakken -bok-tan sonrasını söylemeye kalmadan hızlandı, bodozlama yokuş aşağı daldı, aynısından bir de bodozlama yokuş yukarı çıkıverdik. "u" yaptık lan resmen!? neyse ki bizim arkadaki araçtakilerin yemedi aynı yolu aynı biçimde inmeye.. hı hı evet, sürmesini yeni öğrenenlerdendiler... onları beklemek üzere durduk... ama duruş o duruş! sigara üstüne sigara! sigara üstüne sigara! hani oracıkta ciğerlerimi mundar edesim geldi!

evet siz siz olun sakın ola rehber mehber diye aynı motorumsuya binmeyin. bırakın o önden skooterla falan gitsin... siz yavaş yavaş, kontrol elinizde gidin. ha beceremeyecekseniz hiç binmeyin, lakin asfalt yok birşey yok...

ufak bir uyarı... öyle cicili bicili giyinip gitmeye kalkmayın. mümkünse mayomsu, bikinimsi askıları olan birşeyler giyin (beyler sizler direk üstünüz çıplak binin). ben şahsen bugün ettim bir mallık, bütün gün tek omuzum açık gezdim; aha da şimdi sadece sol omuzum domates gibi cayır cayır yanıyor. sağ omuz bembeyaz... bir de çapraz askı izi var sol tarafa doğru... durum o ki, bu izler soğuyana kadar daha dekolteli birşeyler giymek yok! rezil olurum vallahi... ayrıca yine cicili bicili şeyler giymeyin, hatta mümkünse kirli şort t-shirt falan giyin... zaten o kadar tozun toprağın içinde bok gibi oluyorsunuz...

ata binmek isteyenler de önce atla tanışın, öyle bugün bana yaptırdıkları gibi bodozlama binmeyin sakın hayvanlara... sonra sizi yokuş yukarılara tırmanırken uçurum kenarlarında aşağı yuvarlamaya kalkarlar bugün gözde kızın bana yaptığı gibi... hayvanı mola yerinde mıncıkladım, okşadım, kesme şekerini verdim de; öyle dönüşümü rahat yaptım.

hı hı evet, aslında bugün çok atraksiyonlu bir gün geçirdim. motorumsudaki kalp krizi yetmedi, bir de altımdaki huysuz atla cebelleştim. yok, hala tek parçayım merak etmeyin. ama gerçekten diyorum, şu yukardaki önerilerimi dikkate alın, sizden iyisi olmaz.

ha bir de üç haçlı kilise'nin yukarısında ahmet dayı'nın yeri var, adam acayip kafa dengi... mutlaka uğrayın! şemsiyenin altında gölgelikte buz gibi biranızı yudumlarken gül vadisi'nin de keyfini çıkarın!
    (photographer, 26.07.2009 23:46)
  21. bugün nevşehir -niğde -kayseri arasında kalan bölgedeki turistik yerleşmeye verilen ad.kapadokyanın sınırları bu üç yerleşimden ibaret sanılsada aslen eski çağlardaki sınırları kuzey doğuda rize,artvin, samsun,sinop,çorum, yozgat,kütahya,tokat'dan anadolu içine kıvrılan konya,karaman,mersin'e iner.sivas,kayseri ve malatya'yı içine alan coğrafya kapadokya bölgesidir.denize bakan kısmına pontus kapadokyası denir.
    kapadokya,onu bu kadar özel yapan coğrafi yapısını ,kayseri'nin güneyindeki erciyes dağı (3917m) ve niğde'yle aksaray arasında kalan hasan dağı'nın (3268m) patlaması sonucu yöreye yayılan lavların soğuması ve rüzgar tarafından aşındırılması sonucu oluşan peri bacalarına borçludur. bölge aynı zamanda hristiyanlık tarihi açısından da oldukça önemli bir yere sahiptir.günümüze kadar korunmuş kaya kiliseleriyle ünlü yerleşim, keşiş ve manastır hayatına da şekil vermiştir.çağlar boyu anadolunun önemli uygarlıklarına yerleşim yeri olan kapadokya bugün türkiye'nin cazibe merkezlerinden biri olarak popülaritesini korumaya devam etmektedir.
    (troyalılar türk mü, 17.09.2009 16:37)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil