|
|
- toplumun muhafazakarlaştırılmasıyla ilgili bir hadisedir. bundan 10-15 yıl öncesini hatırlıyorum da o zamanlar kandil olayı bu kadar da önemli bir şey değildi. sokaklarda paso kandil mandil diye afişler asılmaz, insanlar birbirleriyle kandilleşme gereği hissetmezlerdi.
o zamanlarda da, bugünkü gibi toplumun büyük bölümü müslümandı fakat
daha ziyade bayramlarda namaz kılarken mülüman olduklarını hatırlarlardı.
kandilin günümüzde gereksiz bir şekilde önemli hale gelmesinde cep telefonlarının da çok önemli bir payı var. artık müslümanlar namaz, oruç gibi ibadetlerin yanı sıra kandilde sağa sola telefonla mesaj saçarak da ibadet etmekteler.
edit : evet ben de bunu sevmiyorum bence de kandiller çok önemsiz yani o kadar önemsiz ki kendi girimi eksileyesim geldi.
- (bkz: köncönktörel kayış kopması)
tüm yazarların miraç kandilini kutlarım.
- katılmadığım tespittir. 10-15 yıl önceki eski mahallemede ayşe teyzenin irmik helvası, nurten hanımın şekerparesi ikindi vakti gibi hep kapımızda olurdu. apartmana gireni burcu burcu bir koku alırdı. anlardık ki kandildi,sevinirdik, gülerdik. aha da akşam oldu nerdeyse, annem bile yapmadı birşey, ne gelen var ne giden. ağzım kuru valla. cep telefonlarının artması ile beraber kandil kutalamarı artmış fakat samimiyet azalmıştır. fakat kimi eleştirmeli ki? ne kadar karşısındaysak popüler kültürün, o kadar da içindeyiz. bari bırakın kandillerimiz kalsın bizlere. ah bu akşam bir camiye uğrayıp arınmalı, sonra eve gelip iyi demlenmiş çayla kandil simidi götürmeli mideye. sonra yine sabah olacak, postacılar işe falan...
- cep telefonlarıyla atılan mesajların dışında pek de öyle olduğunu hissedemediğim olgudur. benim için ise gittikçe önemini yitirmektedir ayrıca. küçükken gidip ellerini öptüğüm,kandilini kutladığım daha çok insan vardı hayatımda,büyüdükçe eksiliyoruz ne yazık...dedeye telefon açıp kandilini kutlayamadıktan sonra,akşam babaanneye gidip kandil simidiyle beraber çayını içemedikten sonra ne tadı var artık bayramın,kandilin...
- iletişim teknolojilerinin ve pazarlama stratejilerinin gelişmesi ile acayip ilgili bir durumdur. muhafazakarlaşmıyoruz, kapitalistleşiyoruz.
- dünya küçülüp algı alanının büyüyor olmasının sonucu ortaya cıkan durumun nedenini başka yerde aramak
(rind, 29.07.2008 19:41 ~ 19:41)
- hesaplamalarıma göre - hızı sabit aldım - 2037 yılında kandil günleri dünyanın en önemli günleri olacak. herkes kusana kadar kandil simidi yiyecek.
- son zamanlarda benim de dikkatimi çeken olay. halbuki her zaman demişimdir kaldırılsın bu kandiller, geceler...
kaldırmıyorlar ama. inadına daha da önemli hale getiriyorlar. hiç düşünmüyorlar bizim gibileri. nerde ulan demokrasi. belki ben sevmiyorum kandil falan. belki geriliyorum böyle zamanlarda. ama yok. varsa yoksa kendi istekleri.
(bkz: töbe töbe)
- insanların gitgide dinden uzaklaştıının belirtisidir. ulen hiç gitmiyoz bari kandilde namaza gidelim diyen insanlar örnek verilebilir mesela. hadi canım diyenler için ise eskiden millet daha bağlı imiş namaza abdeste bu yüzden kandilde de aynı namaz niyazla geçiyormuş çok oyle farklı bir gün değilmiş. şimdi oyle mi efem bugün kandil içmeyelim, bugün kandil sıçmayalım, şöyle böyle. eskiden onlar yapılmıyormuş ki zaten.
- bakkalda çok alakasız bir anda gördüğüm "yeni yılınız kutlu olsun:hoşgeldin 1429" yazısıyla beraber kafamda oluşan soru.. kandiller, bayramlar vs birleştirici yönü gösteriyor ona lafım yok ama insanların öncelikle böyle şeylere bu kadar ihtiyacı olmamalı.. nasıl zamanında memurlara devlet "kardeşim siz salaksınız tasarruf yapıp ev almayı bilemezsiniz biz sizin yerinize maaşınızı kesiyoruz efenim sonra siz ev alırkene topluca vericez" dediyse bu olaylar da dinin "kardeşim siz insanlar olarak birbirinizi arayıp sormazsınız, ahanda zorunlu kılıyorum şu şu şu günler birbirinize selam verip muhabbet edin kandilinizi kutlayın" demesi gibi.. gerçi dini bir buyruk da değil sonradan yaratılmış şeyler bunlar ama bana anlamsız geliyor biraz.. biz kendimiz de arayıp sorabiliriz bence..
(bkz: hoşgeldin 1429)
- "kandile denk gelen bob sinclar konserine milletin akması ne ola ki?!" dedirten subjektif tespit.
- yok öyle bir şey. böyle sanılmasının kesinlikle tek sebebi, içinde bir sürü anlamadığı eski kelime olmasına rağmen, o kandil mesajlarını, rehberindeki herkese gönderen abuk insanlardır. anlasanız, ne dediğinizi neyse.
mesela ben yine, teyzenin biri elime hamur kızartması tutuştursun istiyorum, ama olmuyor, olamıyor.
- ortaçağ karanlığına doğru ilerleyen ülkemizde baş göstermesi normal olan durum. hatta muma dönüş olacak gibi. belki de odun ateşi ışığına...
(camel, 30.07.2008 11:45 ~ 22:19)
|