|
|
- büyüklerimizin kandillerini kutladıktan sonra şu anda gerçekleştirdiğimiz eylem.
- genelde gözlemlendiğinde normal zamanda müslümanlıkla alakası olmayan, şişenin dibine vurmakta sakınca görmeyen kişilerin bu günlerde içki içmekten çekindiğidir. bence normalde içki içen bir kişinin bunu kandil, ramazan vb. günlerde de devam ettirmesi normaldir. sonuç olarak günahsa her zaman günahtır, kandil çarpı iki, ramazan çarpı beş gibi bir durum söz konusu değildir. bunlar olsa olsa kendi kendini rahatlatmadır.
(reino, 07.09.2006 23:43)
- kandillerde değil ama ramazanda, eğer oruç tutuluyorsa, içki içmek oldukça saçma bir eylem olacaktır. bunun yanında herkes dinini inadığı gibi yaşamakta özgürdür. tüm yıl namaz kılmayan birinin bayram namazı kılması nasıl eleştirilemezse bu da eleştirilemez. eğer kişi böyle günlerde içki içilmemesinin gerekliliğine inanıyorsa kimsenin ona bir şey söylemeye hakkı yoktur. tıpkı içki içmeyenin de böyle günlerde içki içenleri eleştirmeye hakkı olmadığı gibi.
- hangi kandil hangi din diye bir soruyu aklıma getiren eylem.
içen her zaman içer bu da kimseyi ilgilendirmez tanrıyla kul(kul olanlara tabi sözüm) arasına girmeye meraklı insanlar da bolca bulunmaktadır sanırım türkiyemizde.
- içkinin migros, tansaş benzeri yerlerden alınması gerekir bu halde. mahalle bakkalının müdavimi mahalle gençlerinin dayağından bu şekilde kurtulunabilir.
camide mevlütten çıkmış eve giderken kahvede oturup muhabbet eden kişiler bu olaya aynı hoşgörüyle yaklaşmayabilir, en azından ben yaklaşanını görmedim.
durumun ciddiyetini de hatırlatmak için, (bkz: adamın götünden kan alırlar kamil)
- ben normal vakitte içen bi insanım. hergün gidip içmiyorum tabi. yani işte arada çakıyorum rakı, bira, votka ne denk gelirse. açıkçası günahında sevabında değilim. içmek hoşuma gidiyor. ben bir insanım. neticede hoşuma giden şeyleri yapmak hoşuma gidiyor.
fakat ramazandır, kandildir, bu gibi günlerde içki içmem. neden böyle yaptığımı bilmiyorum deyip işin içinden sıyrılabileceğimi zannetmeyin. 3000inci girim bu boşa harcamam. neden böyle yaptığımı biliyorum. arasıra allah'ın da dediklerini yapmak hoşuma gidiyor. ve bunu yapmak genelde böyle dini günlerde aklıma geliyor. veya bir kız tarafından reddedildikten sonra "tamamdır abi bu sefer kendimi adıyorum olaya." dediğim anlarda aklıma geliyor allah'a inandığım. kendimi kendi halime bıraksam işin çığrından çıkacağının farkında olan bir yaratık olarak yaratmış o beni. bazen beni dizginlemesi gerekiyor. ve ben böyle günlerde dizginleniyorum. bugüne kadar hiç içip de ertesi sabah kendimi edremitin dağlarında çiçek gibi açılmış bulmadım, onun bunun kızına sarkmadım. ufak tefek ayıplarımız olmuştur ama onlar kusurdur, basur değildir. can acıtmaz.
her konuda bahaneler bulabilirim ve hiç sektirmem. emin olun. başka gün allahın mübarek günü değil mi demeyin bana. kafam çok karışık bu konuda. çift kutuplu bir insanın aklına tanrı kavramını kolay kolay sokamazsınız. sokarsanız da hiç çıkartamazsınız. ne diyelim. birinin seni her zaman izliyor olması insanı biraz da artis yapıyor sanki. haftada bir pub da bar da içki içiyorum. ama kandillerde içmiyorum. bu kadar basit. ne yobazım ne ateist. tanrı'yı seviyorum. siz olsanız seni seviyorum diyen birini kırabilir misiniz. işte ben de buna güveniyorum. herşeyin sonuna geleceği günde "aslında çekilmezsin ama kötü biri de değilsin. gel bizden tarafa" demesini bekliyorum. bunu haketmek için fazla bişey yapmadım ama istesem yapabileceğimi biliyorum. belki de herşey bu yana bu son cümle açıkladı kandillerde neden içki içmediğimi.
(3000inci giriydi. konu dışına biraz çıkılmış olabilir.)
- dün gece bir önceki girimde belirttiğim üzere gerçekleştirdiğimiz esnada bir arkadaşın "şimdi nevizade'ye bomba atmasın lan bunlar" demesiyle yararken düşündüren eylem.
evet bu ülkede akla bu gelebiliyor.nasıl inanılmaz bir şekilde geri olduğumuzu ki toplumumuzda böyle korkular taşıyabilmemize neden olacak tiplerin üretiminin yapıldığını artık siz düşünün ey sözlük yazarları,ey romalılar!
kandilde içmek,ramazanda içmek hala bunlarla nasıl uğraşılır.nasıl bir mantık anlamıyorum ki.içen cami avlusunda yanmış kandillerin altında mı içiyor yahu!(tebetha, 08.09.2006 10:10 ~ 10:11)
- kandilde içki içmek durumunun bu ortamda bile uzaması üzerine:
ben ömr-ü hayatımda etrafımda beyni serbest olmayan bir insan görmedim. hiç genel ahlak kriterleri,toplu yaşamın gerektirdiği bazı kurallar,bazı prensipler,dürüstlük,ülkesini sevmek hariç bir takım şeylere bağlı insanlarla büyümedim,büyütülmedim.bu yüzden kandilde içki içmek bana hata değildir,başkalarına göre hata ise o onların bileceği iştir,kendilerinden sorumludurlar.ama başımıza kandil ya da türevi bir günde içki içerken bir şey gelebileceğini düşünebilmemiz yeterince tatsız bir şeydir.bu kendini ona buna karışmakla daha fazla müslüman olduğunu sanan halkımız insanına göre de böyle olmalıdır.onun huzuru da diğerlerinin huzuruna bağlıdır eninde sonunda.diğer türlü ülkede huzur kalmaz.boku yer bu ülke.el birliğiyle öyle bir hale getirirler ki adını unutursun.
benim şok geçirdiğim mevzu ise bir "müslümanım" diyen insanın nasıl kendi doğrularının başkalarının da doğruları olabileceğini düşünebildiği.nasıl bu kadar hayal dünyasında yaşanabildiği.gözler dünyanın geri kalan kısmını hiç mi görmüyor.insanlar herkesi müslüman,ya da kurallara uyan müslüman,ya da inançlı ya da her ne ise o mu sanıyorlar?böyle inandırılarak mı büyütülüyor çocuklar bu ülkede?tamam ben uzaylıyım pardon.
bu o kadar basit bir mevzu ki.sen böyle birşeyler duymuş inanmışsın,kandilde içilmez sana göre.tamam eyvallah,bu budur,bu kadardır.şimdi benim başka bir insan olduğumu kabul et.(tebetha, 08.09.2006 14:27 ~ 14:30)
- nane likörü bu konuda en çok kulanılan alkoldür. ben denemedim.
- tartışılması bile komik olan olay..içen içer, içmeyen içmez..ama örneğin lisede ben çok fenayım kandilde içki içtim,cehenneme gideceğim diyen insanlarda yeterince komik gelmiştir bana.
- "it's not what enters men's mouths that's evil , it's what comes out of their mouths that is" -paulo coelho
- (bkz: rakı içenler öldü de su içen ölmedi mi)
- isteyen istediği zaman istediğini içebiliği gibi, o günün kandil olup olmadığını bilmek ve ona göre davranmak zorunda da değildir kimse. kandillerde içki içmek de, içki içmektir işte. o kadar.
irdelenen konu müslüman birinin kandillerde içki içmesi olsaydı, belki farklı birkaç cümle eklenebilirdi.
- ramazan bayramı, cumhuriyet bayramı ya da herhangi bir perşembe pazarı gününde içki içilmesinden farkı olmayan eylemdir zannımca.
|