belki ilginizi çeker
  1. · hayat boyunca yapılacak eylemler
  2. · dolmuşa gelmek
gündem
  1. · her yerinden öpüyorum rüştü
  2. · ece gürsel
  3. · asla birlikte olunamayacak birine aşık olmak
  4. · 250 milyarlık cip kullanan türbanlı
  5. · domuz gribi
  6. · sözlük yazarlarının itirafları
  7. · 29 kasım 2009 sivasspor beşiktaş maçı
  8. · konuşmanın en can alıcı yerinde osurmak
  9. · kırmızı puma

kandırılmak  

1. en acıklı edilgen fiildir. "kandırılmış" olarak kullanıldığında olay daha da bilinmezlikten, "ben de şimdi öğrendim, ben sadece kırılganım, kırmışlar abi beni" modunda daha da hüzünlü bir hale getirilebilir.

öznesi bile tam belli değildir. yoktur. bu cümlenin eylemini gerçekleştiren –kandıran- kaçmıştır hemen. ortada bir olaydan etkilenen mağdur, nesne kalır.

kandırılmıştır o! birileri bir şeyler yapmıştır. birileri ne yapıp edip kandırmıştır onu. kanmamıştır, kandırılmıştır. ikisi farklıdır.

o her şeyden emin oldurulmuştur önce. bulutların üstünde yürüdüğüne inandırılmıştır. o öylece dururken olmuştur bütün bunlar ve o bu kadar rahatken aslında kılıcın sivri yanında yürütülmüş, düşsün diye beklenmiş. dengesi kaybolmamış ama. o kadar güvenli hissetmiş ki kendini, kanayan yerlerine hiç aldırmamış. huzurluymuş, hiçbir şey duymayacak kadar mutlu

dengesi bozulmamış da, yol bitmiş. o inandığı yalanlarda aslında çok mutluyken onu kandıranlar bu oyundan sıkılmış. gözünü açtırmışlar, dürterek yüzüne su çarparak uyandırmışlar ve ona güvenerek attığı son adımı, boşluğa attırmışlar. düşmüş o boşlukta sesi yankılanmış. tek bildiği düşmek olmuş. ancak "düşmek, çığlık atmak, gözyaşı dökmek" cümlelerinde öznelik rolü kapabilmiş.

sonunda yere çarpmış ve adına hayal kırıklığı denilen milyonlarca parçaya ayrılmış
    (evinin kadını çocuklarının anası, 21.12.2008 22:13)
  2. kandırmak nasıl "kolay" gelirse işte bu da bir o kadar zor ve ağır gelir.
    o sebeple şiddetle kaçınmalı ikisinden de.
    yalana masum, pembe, beyaz etiketi yapıştırmadan, kendine ve etrafındakilere haksızlık etmeden, artık bekleme yapmamalıdır* bulunduğu yerde insan..
    (dirtypain, 12.06.2009 01:05)
  3. (bkz: to be deceived) ing.
    (dollidolli, 23.11.2009 23:53)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil