belki ilginizi çeker
  1. · kişiyi kan tutması
  2. · sıçtıktan sonra götü yanan insan modeli
  3. · hematoloji
  4. · intikam almak
  5. · alt üst olmak
  6. · türkiye iç savaşı
  7. · sürekli sümküren futbolcular
  8. · sözlük yazarlarının en sevdiği kelimeler
  9. · silent hill
  10. · şarap
gündem
  1. · 18 kasım 2009 fransa irlanda cumhuriyeti maçı
  2. · yılmaz özdil
  3. · author
  4. · metrobüse para vermeyen tkp li öğrenciler
  5. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  6. · tunceli alevileri dinsizdir
  7. · her şey iyi giderken ayrılalım diyen sevgili
  8. · cal
  9. · sokak ortasında ağlamak

kan  

1. damarlarda akan, vücudun dokularına besin, oksijen, hede, hödö taşıyan ; pislik, kum, çakıl, kıl, tüy, karbondioksit i hücrelerden uzaklaştıran dolaşım sıvısı.
    (azureel, 18.03.2004 06:21 ~ 06:23)
  2. kanka kelimesinin kısaltması
    (azureel, 18.03.2004 06:23)
  3. satanist şurubu
    (invisibleruh, 18.03.2004 08:29)
  4. bazılarında siyah-beyaz akan yapış yapış madde
    (alf, 18.03.2004 09:20)
  5. bir erkek çocuk ismi.(bkz. ruh hastası babalar)
    (tearshine, 24.05.2004 16:44)
  6. korku filmlerinde "ne kadar kullansak o kadar korkarlar" düşüncesiyle yapma hali galon galon fışkırtılan hayat sıvısıdır. bazı filmlerde öyle abartırlar ki (köpekbalığı olanlarda bir de 13.cuma'da) adamın tüm hacmi kanla doldurulsa yine o kadar kan fışkıramaz.

çocukuluğumun aşırı hareketli oluşundan dolayı dudağımın sürekli patlamasıyla öğrendim; tadı da hiç fena değil hani.
    (hell guardian, 25.08.2004 16:45)
  7. duyduklarında bazı insanların bayılmasına* sebep olan kelime.
    ayrıca (bkz: kişiyi kan tutması)
    (nepenthe, 30.09.2005 01:43)
  8. çok dehşetli ölümlerde görünmeyen şeydir. mesela van'da evi kundaklanıp 9 yakını yanarak ölen kadıncağız kandan hiç bahsetmemişti, daha ziyade külle meşgul olmuştu.
    (organometallic complex, 16.10.2005 01:04)
  9. (bkz: kan çıkması)
    (zeus, 18.03.2006 02:36)
  10. isimden isim yapan yapım eklerinden birisi. örneğin baş+kan gibi
    (bkz: finale itü sözlükte çalışmak)
    (camdan bakan arap kızının baktığı hede, 04.01.2007 14:17)
  11. hayattır. fazlaca kaybederseniz siz de bu hayattan kaybolursunuz.
    (dream endless, 04.01.2007 14:29)
  12. hayatımdaki bana en benzeyen, ömrümü törpüleyen, 3 yılda beni 25 yıl yaşlandıran paralel evrendeki en sevdiğim adam.
    (neverwinter nights, 05.01.2007 01:06)
  13. arada sırada da olsa dualarımın kabul olabildiğinin canlı kanıtı. düştüğüm zaman tutup kadıran, "tamam burdan devam et" diyen, level atlatan, ben yorulunca "dur bu leveli ben geçiyim sen yoruldun" diyen. kötü adamlar gelince "istersen kaç istersen savaş ben arkandayım" hep diyen.

yarası saklı, yarasını severek saklayan, geçmeye başlayınca kaşıyan, kabuğunu kopartan, yine kanamasını isteyen bi adam. o kanadıkça güçlendiğine inanan. inandığım. her sözünü iki kere dinleyip, her yazdığını iki kere okuduğum.

içimi gören. içini gördüğüm. karadeniz gibi kara, dalgalı. yokluğunda beklediğim. beklemeyi sabretmeyi öğreten. gelecekleri beraberce beklediğim. beklerken geceleri şiirler fısıldayan. noktalayan virgülleyen. anlayan ve anlatan.

efsane bir adamdır kısaca. efsane olacaktır diyelim ya da.

bir de bölüm sonu canavarı gelince çok korkuyorum ben. o zaman ona veriyorum oyunumu, o atlıyor eşikten.
    (ximxili, 13.01.2007 03:43)
  14. tuttuğu zaman,bayıltan,vücut sıvısı
    (parpali, 13.01.2007 23:33)
  15. ticari anlamda satışı yapılan sıvı.insanlık değerleri için fedakarlık etmenize karşı bunun para karşılığı çıkarcığı yapılan, acil kan aranıyor anonsuna gittiğinizdeki insanların hastane tarafından görevlendirilen kişilerin olduğunu sonradan gördüğünüzde lanet edeceğiniz yaşamsal sıvı
    (sarmalak, 01.03.2007 01:24)
  16. sözlükten sorgusuz sualsiz atılan yazar.
    (neverwinter nights, 13.03.2007 14:14)
  17. bir muzaffer tayyip uslu şiiri:

önce öksürüverdim
    öksürüverdim hafiften,
    derken ağzımdan kan geldi
    bir ikindi üstü durup dururken

meseleyi o saat anladım
    anladım ama, iş işten geçmiş ola
    şöyle bir etrafıma baktım,
    baktım ki yaşamak güzeldi hâlâ

mesela gökyüzü
    maviydi alabildiğine
    insanlar dalıp gitmişti
    kendi âlemine
    (aytok, 26.03.2007 21:19)
  18. eski türk hükümdarlarına verilen bir ünvan. batı türkçesine geçerken kelime başı k'lerin "h" olması mantığından hareketle sözcük islamiyet sonrasında han olmuştur. tıpkı kalı > halı ; kanı > hani sözcüklerindeki değişimlerde olduğu gibi.
    (aytok, 25.06.2007 11:56)
  19. insanlardaki kırmızı, ıstakozlardaki mavi, böceklerdeki sarı olan, yaşamak için gerekli sıvı.
    (shey, 05.09.2007 22:56)
  20. bu minicik kelimenin türkçe'deki yeri dikkatimi çekti sol framedeki başlıkları takip ederken. nasıl bir kanımız varsa artık millet olarak, envai çeşit felakete telallık ediyor bu kelimecik. ilk aklıma gelenleri yazayım bakın:

kan dökmek
    kan ağlamak
    kan davası
    kanlı çarşaf
    kanıyla sulamak
    kana susamak
    kan revan içinde kalmak
    kan akıtmak
    kanı bozuk
    kanıyla ödemek
    kan çıkması
    bu işi kan temizler
    kanı yerde kalmaz

bu nedir anlamadım. içtiğimiz çaya bile tavşankanı diyoruz.

hiç güzel bir yerde kullanmaz mıyız diye düşündüm düşündüm, aklıma kanı kaynamak ve kankardeşten başka bir şey gelmedi.

kan mevzuu hassas bir konu biz türklerde, belli. kan olayını tatlıya bağlasak ülkedeki sorunlar yarıya inecek neredeyse. kabul ediyorum abarttım ama türkçe'deki kan olayı garip değil mi sizce de?
    (closer, 16.04.2008 14:33)
  21. çok uzun süredir gözlemlediğim kadarıyla dramatik, sürreel ya da ilgi çekici bir şey yazarken olmazsa olmazlardan biri bu.

yazının illa ki bir yerine bulaşması gerekir. elleri kan olanlar, elbisesine kan bulaşanlar, çimenlerin kanla kaplanması, kendi kanı içinde boğulanlar, gökyüzünün kan kesilmesi, daha çok şişe ketçap, öyle ki stoklar yetmeyince sulandırıp daha çok kullanım.

herkesin kanlı bir yazısı olur illa ki de, kendinin ilk takımının milyonuncu golünü atarken en azından kanlı imgelerin yaratıcı ve özgün olmadığını kabullenmek lazım.

en yakın arkadaşlarından biri de şizofreni sanırım. ruh hastalığından muzdarip olmak maalesef kimileri için bir aykırılık ve üstünlük alameti sayıldığından kanları içinde boğulan şizofrenler jiletlerden oluşan bir köprüden yürürken, bir yandan da hiçliğe yuvarlanmış varoluşlarını kendi yarattıkları lanetli cehennemde duyumsuyorlar. evet dramatik edebiyat üçüncü güzeli de cehennem ama genelde kişinin kendi yarattığı cehennem.

kendi kanımın içinde tetris oynuyordum ve çubuk beş saattir gelememişti...
    (iao, 16.08.2008 15:24)
  22. (bkz: @2825159)
    (zeus, 15.11.2008 12:54)
  23. eş cinsel yakınmalar, aşklar, ihanetler, yaşanmışlıklar anlatan ve içinde 100 şiir barındıran kitap,
    metis yayınları tarafından yayınlandı, ancak piyasada bulmanız şu an için mümkün değil.
    nedeni ise gayet belli değil mi?
    çok yakında piyasaya sürülmesi düşünülüyor, bütün tepkiler göz önüne alınarak.
    slogan şöyle; içiyorsan sonuna kadar iç, seviyorsan seviş üzülüyorsan değmiyor...

(bkz: ümit mir yiğit)
    (bkz: metis yayınları)
    (tutkulu düş, 23.11.2008 17:30)
  24. kokusu insanı mayoş eden , siyah yada kırmızı sıvı.
    (cixarekesh, 06.04.2009 21:38)
  25. (bkz: ümit ılgın yiğit)
    (isteböylegüzelim, 28.07.2009 22:46)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil