lunaparklarda bulunan ve 360 derece dönerek insanın midesini bulandıran,cep telefonunu düşürten makina.. eski bir kamikazeye binerseniz hayatın ne kadar ucuz olduğunu farkedersiniz ve zevk iki katına çıkar..
ranger da denir..
1281 yılında japonya'yı istila etmek için yola çıkmış kübilay han'ın donanamasını geri döndüren tayfunun japonların verdikleri ismi, kelime anlamı ise kutsal rüzgar..
asıl devrimizdeki anlamı, ii. dünya savaşında düşman hedeflerine (genellikle gemilere) intihar uçuşları yapan japon pilotları ve bu saldırıda kullanılan uçaklar anlamındadır..direk hedefe kafadan, ölümüne girme..
worms adlı şirine oyunda böyle bir saldırı çeşidi bulunmaktadır..çoğu zaman eğlenme amaçlı kullanılsa da çoğu zaman kimsenin düşünmeceği bir saldırıdır..nitekim kamikaze sonucunda kamikazeyi yapan kurtçuk, kamikazenin teması gereği ölmektedir ve silahların zararları önceden ayarlanmadıysa (klasik mode'da) karşıdaki kurtçuk sadece 25 (!) zarar görür..bir insanın, pardon, kurtçuğun hayatı bu kadar ucuz mu??!
şşt sus bak sessiz ol yerimizi bulacaklar
yok gülme dümdüz ol neşemizi bozacaklar
yüzümüzü asıcak, hangisi sorucak, falımıza bakıcaklar, şarkımızı çalıcak, yanımızda kalıcak içimize doğucaklar...
uçuyoruz ne güzel kamikaze, önümüze çıkıcaklar
uyuyoruz ne güzel yekpare, aramıza yatıcaklar
orda olma burda ol, karşımızda duracaklar.
sesli olma, sessiz ol, kelimeler yapıcaklar.
yüzümüzü asıcak, hangisi sorucak, falımıza bakıcaklar, şarkımızı çalıcak, yanımızda kalıcak içimize doğucaklar...
uçuyoruz ne güzel kamikaze, önümüze çıkıcaklar
uyuyoruz ne güzel yekpare, aramıza yatıcaklar
şu koca dünyada başka hiçbir milletin yetiştiremeyeceğine inandığım bir savaşçı çeşididir kamikaze. ancak ve ancak japonlara özgü olabilir. birçok savaşta üstü kapalı bir şekilde birliklerin direkt ölüme gönderildiğini bilir, okuruz. mustafa kemal atatürk bile çanakkale cephesinde "ben size ölmeyi emrediyorum!" diyerek askerlerini cesaretlendirmiştir. ama, cephanesiz, bombasız, uçağını çarptırarak karşı tarafa zarar vermek amaçlı hiçbir savaşçı bugüne kadar yetiştirilmedi, kullanılmadı.
soğuk savaş ve terör dünyasında ucundan kıyısından aynı konsepte denk gelen diğer bir çeşit için (bkz: intihar bombacısı) / (bkz: canlı bomba)
o gün sıradan bir gündür ve havaların ısınmasıyla gevşeyen gençler dersi ekmeye karar verir.525e binip okuldan çıkmak üzeredirler ki birinin aklına dahice bir fikir gelir:lunaparka mı gitsek acaba???herkesin gözleri birden parlar ve lunaparka gitmeye karar verirler.
içlerinden biri lunaparka gelindiğinde ' ben çarpışan arabalar dışında bişeye binmem,baştan söylüyorum ' der.diğer 3 kişi bir ağızdan 'aa olur mu saçmalama bineceksin ' der.bismillah denip lunaparktan içeri girilir.görülen ilk şeylerden biri kamikazedir.yüksekliğinin kaç metre oldugu bilinmediği kadar yukarı çıkar,ters döner,havada taklalar atar bu meret.ilgi çeker.4 kişiden sadece biri daha önce buna binmiştir ve kızları baştan çıkarmak için 'bir binen olsa ben de binerim ' der.lunapark fikrini ortaya atan dahi* 'ben dinerim hadi binelim'der.ilk başta çarpışan arabalara binmeye kararlı şahıs da baştan çıkarılır ve 3 kişi binilir.ilk başta gayet normaldir her şey.kahkaha atılır;eğlenilir.ama daha sonra aşağıya bakamazsınız.gözlerinizi açmaya da korkarsınız kapatmaya da.zorla bindirilen şahıs yanımda oturuyordu ve bir zaman sonra öldüğümüzü düşünmeye başlayıp dua etti.indiğimiz zaman ağlıyordu.
uzun lafın kısası kamikaze gayet ürkütücüdür.ilk defa bindiyseniz bağırmaktan sesiniz kısılabilir,bacaklarınız ve elleriniz sistemsizce titreyebilir.binilmeden önce bir daha düşünülmesi tavsiye edilir.
en tepeye çıktığınız 5-10 saniyede beyninizde acayip bir basınç hissetmenize neden olan lunapark aracı. öyle ki sanki biraz daha uzun tepetaklak kalsanız beyniniz patlayacak gibi hissedersiniz. ama dünyayı ters görmek yine de eğlendirir yine olsa yine binilir.
düşen uçakları ve ölen eğitimli pilotları düşününce fazla maliyetli gelen hücum yöntemidir. diğer taraftan pek çok uçağın birkaç kalkıştan sonra zaten düşürüldüğü ve zarar gören uçakların yenilenmesinin güç olduğu düşünülünce mesele biraz anlaşılır.
eğitimli pilot meselesine gelince; kamikaze pilotları sadece uçağı kaldırmak üzere eğitilirler. pilot eğitiminin en zor kısımlarından olan "iniş" bir kamikaze pilotunun ilgi alanına girmez. dolayısıyla yeterince vatanseveriniz varsa onları eğitmek de oldukça kolaydır.
son olarak, klâsik yöntemlere göre kamikazenin bir avantajı da irrasyonel görünmesidir. rakip ne kadar güçlü olursa olsun, ne yapabileceğini kestirmek istersiniz. ama bir manyağın ne yapabileceği kestirilemez. bu yüzden manyak gibi görünmek iyidir. tabii ki bu etki düşen ilk birkaç yüz uçaktan sonra yok olmuş olmalı.
bir tür sınava hazırlanma metodu. içinden çıkılmaz hale gelmiş sınav konularından birkaç tanesi seçilerek sınav anına kadar hatim edilir. soruların denk gelmesi halinde opreasyon başarıyla tamamlanması mümkündür. genelde tembel ve kaderci öğrenci modelinin kullandığı yöntemdir. batak ihtimali çoktur. umutsuz durumlarda son şans olarak kullanlmalıdır. alışkanlık yapması halinde felakete sürükleyebilir. kimi çevrelerde rus ruleti olarak da bilinir.