kalp kanseri   

adana çık aradan

1. "her türlü kanser çeşidi varken neden kalp kanseri yok? bilgisi olan bi tıpçı doldursun."
    ukteci: mor kulaklı mavi kurbağa (09.06.2007 15:41)

mor kulaklı mavi kurbağa arkadaşımız gayet haklı, "madem kanser bu, kalp organına neden ayrımcılık yapıyor, neden kalbe 'sen ağasın sen paşasın' muhabbeti yapıyor?" diye düşünmeden edemiyor insan.

ama durum öyle değil. evet kalbin de kanseri var. aslında "kalp kanseri" anlamsız bir ifade olmuş. onun yerine kalp tümörü demek daha mantıklı olur.

aslında bize de diğer malignitelerde olduğu gibi üstünde dura dura anlatmadılar bu kalbin tümörlerini. çünkü çok çok nadir görülen tümörlerdi ve patologlarımız daha çok hipofiz ve tiroid gibi daha iğrenç preparatları gözümüze sokmaya çalışıyordu.

ben de bu sebeple google'a "kardiyak tümörler" yazdım ve karşıma çıkanlardan bir derleme yaptım. o yüzden yarın bir gün çıkıp da "bu nebçim bilgi kardeşim" demeyin. (kaynak da vereyim tam olsun: hacettepe üniversitesi kardiyovasküler hedehödö)

kalp tümörleri primer ve sekonder olarak ikiye ayrılır. (primer demek, direk kalpten gelişen demek. sekonder ise başka yerde gelişip kalbe yerleşen demek).
    primer tümörlerin toplumda görülme sıklığı otopsi serilerine göre % 0,0017 ile % 0.35 arasında değişmektedir. (yani ona da "senede 1-2 yeni tümör vakası" demiş). bu tümörlerin (primer tümörlerin) %70'i iyi huyludur (benign). çocuklarda bu oran %90'a çıkar.

primer kalp tümörleri kabaca şunlardır:
    miksoma, papiller fibroelastom, rabdomyom, fibrom, lipom, interatrial septumun lipomatöz hipertrofisi, feokromositoma*, teratom, hemanjiom, av nodun mezotelyoması, sarkom ve kardiyak lenfoma.

sekonder kalp tümörleri ise vena cava inferior yoluyla sağ atrium'a ulaşan tümörlerdir. vena cava inferior'dan geldiklerine göre pelvik veya abdominal tümörlerin metastazlarıdır bunlar.
    ---

ha olayı nedir? hiç takılmayacak umursanmayacak derecede nadir görülürler.
    (gxix, 09.06.2007 23:32)