belki ilginizi çeker
  1. · kaliteli şarap
  2. · değerli yazarların küstürülmesi
  3. · sözlük beni kaybetti
  4. · kaliteli yazar deşifratörlüğü
  5. · 10 adımda kaliteli sözlük yazarlığı
  6. · ispiyoncuların dikkat etmesi gerekenler
  7. · orloff
  8. · kaliteli insan
  9. · değerli yazar
  10. · soner yalçın
gündem
  1. · kemal kılıçdaroğlu
  2. · metrobüse para vermeyen tkp li öğrenciler
  3. · allahın belası piç şerefsiz altıncı nesil yazarlar
  4. · annelerin yakışıklı anlayışı
  5. · zongul ducks
  6. · kapının önünde bir yığın misafir ayakkabısı görmek
  7. · itü sözlük yazarlarından şiirler
  8. · redrum
  9. · şahika

kaliteli yazar  

1. öyle bir tanımdır ki anlam kaymasının doruklarında fink atarak apayrı bir anlam edinmiştir litaratürümüzde. sözlük içerisinde "kaliteli yazar" tanımlarının hepsini yarak yazar olarak değiştirin, hiç bir anlam değişikliği olmadığını göreceksiniz. bu derece fantastik, bu derece gizemli ve o denli kaliteli.
    (radiance, 27.04.2006 12:25)
  2. kaliteli yazar. gel gör ki kalitenin nesnel bir ölçütü yoktur.
    (azwepsa, 27.04.2006 12:49)
  3. kaliteli yazar, bir yazara ilk mesajı atan, ilk nick altı giren kişidir aynı zamanda. kalitesi bazıları tarafından kolayca görülemez. taaa ki uçup da diğer yazarların girdiği nick altı girileri okumaya başlayana kadar. bu da bizlerin önüne "kaliteli yazar deşifratörlüğü" nü koyuyor.

kaliteli yazar, arkasındaki yazar ordusuyla tanınır. isyankar, sert bakışlı ve ele avuca gelemz bir yapısı vardır. senle benle muhattap olmaz. özel mesajlara "argumanlarınız bu giriyi eleştirebilmek için yeterli değil." diye otomatik mesaj yollayabilendir. eleştirmenliğini her yerde gösterir. kalemini sakınmaz, yönetici bile olsa yaptığı yanlışı ortaya koyar. ha bunu özel mesajla bildirmez. giri girer, 48 yerden bakınız vererek olayı tüm kitleye duyurur. çünkü o kaliteli yazardır ve kitleleri aydınlatmak için vardır.
    (coban, 16.05.2006 01:45)
  4. statüsü yerlerde sürünen, girileri genelde kötülenen ve bazen hiç oylanmayan girilere sahip nevi şahsına münhasır kişilik.. itü sözlük 2200'lerde değerleri anlaşılacaktır bunların.. (bkz: ha siktir)
    (fado, 16.05.2006 02:47)
  5. (bkz: tse)
    (fado, 16.05.2006 02:48)
  6. kaliteli yazar nedir? sürekli artı oy alan mıdır? hayır! kaliteli yazar popülizme köle olmayandır. beğenilmezlik kaygısıyla düşüncelerine kelimelerine yaşam felsefesine sansür koymaz. başkalarının değil kendi içine sinmesidir eserini başarılı kılan. ilginçtir... saniyede artı oya boğulan girilerinin yanında eksi oya boğulan girileri de vardır onları da en az diğerleri kadar sever. yorumlar yoğurur süzer. imaj hiç bir şeydir susuzluk her şey!!

(bkz: silmeyeceğim)
    (juda, 17.05.2006 13:45 ~ 18.05.2006 13:48)
  7. başkasının otuna bokuna kalitesine laf söylemek, ayar üstüne cila çekmek yerine evvela kendini eleştirmeyi bilen, kendini dev aynasında görmeyen yazardır. budur.

ek: bir de şunu söyleyeyim; evvela iyi insan olmak gerek. kaliteli yazarlık zurnanın son deliği, sapındaki püskülüdür.
    (eksiksizuyum, 18.05.2006 01:26 ~ 01:28)
  8. (bkz: kaliteli giri)
    (gelirsemkal, 18.05.2006 09:58)
  9. aklıma bir fıkrayı getiriyor bu. temel hastaneye hastasını götürmüş. oydu buydu, doktorlar, hemşireler koştururken hoparlörden anons yapılır: "kanamalı bir hasta için acil a rh+ kan gerekmektedir."

temel düşünür. "yahu" der. "bu kanama neresidir ki oranın insanı böyle anonslar yapılıyor?"

ben de merak ediyorum. neresidir bu kalite? burdur'un ilçesi midir? sözlükte hemşericilik mi yapılıyor?
    buradan düzceli yazarlara selam ederim.
    (azwepsa, 18.05.2006 10:31)
  10. sözlükteki son dönem küskün kaliteli yazarların bir kısmıyla görüştüm, sorunlarını dinledim ve genel olarak yanıldıkları bir nokta olduğunu gördüm.

aydınlatmak, bir kez daha üstünden geçmek isterim:

sözlükteki yazarlar kişisel çıkarım (reklamlardan aldığım 1 milyon dolar) için değil, amiyane tabirle babamın hayrı için değil tamamen kendi iradeleri dahilinde, bir karşılık veya sözlükteki diğer yazarlardan ayrı olarak bir kolaylık beklemeden sözlükte yazıyor olmalıdır.

"bazılarının ağzına bal çalıp bazılarıyla doyasıya taşak geçiyorsun, hiç adil değilsin" diyorlar.

bu intibanın oluşabilmesine hak veriyorum. zira bu intiba oluşumunda emeği olan bir faktör de insanlar gönlünce flama açarken, açık mektuplar kaleme alırken buna sesimi çıkarmayan bizzat kendimdir. ben bir yazar olsam, sözlüğü bir dönem ölesiye sikertip, götümüze şişe sokabilecek onlarca giriyi hiç bıkmadan sözlüğe kazandırıp en sonunda sabrın da bir sonu olduğundan hareketle sözlükten uçsam, üstüne bir mektup kaleme alıp "uçmamdan sorumlu kimse ahmet'tir hasan'dır, hepsi puşttur" yazıp arkadaşıma ricayla nick altıma kopyalatsam eminim benim için de "abi bu hasan büyük orospu çocuğuymuş, zamanında wondrous'u da uçurtmuş" şeklinde urban legend'ler yazılır, itinayla inanılırdı.

bunun gibi birçok olayda da sözlüğe derdini ilk paste eden de facto haklı kabul edilmekte, açıkçası ne zamanımı ne atp'lerimi karşılığında laf yetiştirmek için kullanmayınca da suçlu adam olarak yine ben, yine sözlük kabul edilmektedir.

son günlerin popüler konusu "kaliteli yazarlar" için de kanımca bir "kendi edip kendi bulma" durumu söz konusudur. yukarıda bahsettiğim gibi "kaliteli" olduğunu, sözlükte "geyik" yapmadığını iddia eden yazarların kendilerini diğer kimselerden ayrı bir yere koymak istemeleri, özel bir muamele istemeleri söz konusudur.

küskün kalitelilerden biriyle yaptığım konuşmada geçen "kimse için özel ışık, toz ve gürültü ortamını sağlayacak değilim" sözü sanırım bu isteğe olan bakış açımı yeterince belli ediyordur. kaldı ki kimse bir şeylerden hey heylenmediği sürece, sözlükte genel anlamda bir problem, bir çöküntü, bir kırıntı olduğunu da düşünmüyorum. sözlük şundan 1.5 sene öncesinin kaotik ortamına nazaran çok daha çekilir haldedir. (bu tespit 100 denekten alınan cevaplara göre yapılmış, yalanan pozitif gelişimin sonradan sonraya benimsenmiş "faşizan" yönetim sonucu ortaya çıktığı görülmüştür.)

yine aynı sohbette tarafıma "kaliteli yazarlar kolay yetişmiyor, bunların gidişi hakkında bir şey yapılmayacak mı?" kabilinden bir soru soruldu. kaliteli yazarların kolay yetişmediği doğrudur. kaliteli yazarların zamanında sözlüğe kattıkları kaliteli eserler itü sözlük müzesi'nde ufak bir araştırmayla bulunup bunlarla bolca dalga geçilecek şekilde muhafaza edilmektedir. (ben geçen gün arayıp buldum) ayrıca kaliteli yazarların yetişmesinin zorluğuna bir örnek de copy-paste yapılacak internet adreslerini google'dan arayıp bunları ctrl-c, ctrl-v marifetiyle sözlüğe taşımanın, anlaşılması zor olsun diye kelimelerin yerlerini değiştirmenin ne kadar zor olduğudur. kaliteli yazar diye ortada gezenlerle terbiye sınırlarını kimi zaman geçerek dalga geçmemizin sebebi, kaliteli yazarlardan kiminin uzun süredir terbiye sınırını çoktan geçmiş olması, onlarca insanı "kaliteliyim" diye uyutmasından ötürü olabilir.

kaliteli yazarların problemlerinden biri de kaliteli yaşamlarına devam etmekteyken sözlükte açılan kimi başlıkları görüp bunları kendilerine hakaret addetmeleri olmuştur. sözlük mantığının sonsuz spektrumda dağılan binlerce başlığın huşu içinde sol frame'de kaymasına dayandığını kaçıran kaliteli yazarlar sözlükte binlerce başka konu incelenmişken bu başlıklara takılmış, bunları üreten kimsenin bir provokasyon çalışması içinde olduğunu iddia etmiş, bana gelip "bu adam provoke ediyor bizi rahatsızız bir şeyler yap" demiş, doğal olarak verdiğim "hayır" cevabına karşı da adaletsiz, sözlüğün sorumluluğunu kaldıramayan bir insan olduğumu çeşitli mecralarda duyurmaya başlamıştır.

şu an "adaletsiz wondrous" çığırtkanlığı yaparken savunduğumu düşündüğünüz kimsenin zamanında sözlükten apar topar uçmuşluğu bile olan biri olduğunu hatırlatmak isterim.

burada insanların davranışlarını sorgularken, işini öğretmeye çalışırken, bence biraz da geçmişte yaşanan şeyleri de düşünmeliyiz. eğer bu olayları bilmeyecek kadar sözlükte yeniysek, öğrenmeye çalışmalıyız.

yoksa böyle seri halde saçmalarsınız, sağda solda dalga konusu olursunuz.

kaliteli mamullerinizi taşıdığınız mecralarda burada bizim gösteremediğimiz saygıyı bulmanızı dilerim.

vaya con dios!
    (wondrous, 18.05.2006 14:21)
  11. (bkz: düzceli yazar)
    (azwepsa, 18.05.2006 15:27)
  12. yazdıkları, okunurken aynı zamanda düşündüren ve bazen güldüren yazardır.
    (adanus, 18.05.2006 15:34)
  13. (bkz: kaliteli rap)
    (murron, 09.10.2006 19:13)
  14. kaliteli yazar, insanın hep düşündüğü, içerisinde sakladığı, tezahür ettirmeye cesaret edemediği, bildiği fakat kafasında toparlayamadığı, düşünceleri sistemli ve anlaşılabilir bir üslupla yazandır. yani insan, okurken "aa.. eet! " diyorsa iş tamamdır.
    (hemokudumhemyazdim, 05.07.2007 02:30)
  15. -hmm bakalım , sana artı oy
    -sağol
    -sana da artı oy
    -sağol
    -sana da artı oy
    -sağol
    -sana eksi oy!
    -neden ? benim neyim eksik onlardan ?
    -e , o yazarlar kaliteli
    -ben de harranlıyam
    -hassiktir lan. eksi!
    (hplovecraft, 05.07.2007 02:39)
  16. kaliteli yazar, her şeyden önce, internet sözlüklerinin, web forumların, dijital fanzinlerin ve blogların yazarları için kullanılan bir terimdir. konvansiyonel dergi, kitap ve gazetelerin oluşturduğu basılı yazı dünyasında "kaliteli yazar" diye bir kavrama rastlayamazsınız. buralarda yazabilen, yazma hakkı elde etmiş kişilerin default kaliteli olduğu kabul edilir; daha doğrusu bunun lafı bile edilmez. çünkü basılı yazı maliyetli iştir. bu yüzden de redaktörler, editörler, yayın yönetmenleri ve benzerlerinin oluşturduğu elek kalitesizleri zaten eleyecek, bir defa sehven geçirse bile hemen ayılıp önünü kesecektir (a tribute to mustafa topaloğlu).

basılı yazı alemindeki kalitesi tartışma götürür az sayıda yazar ise ya parasını bastırıp yazdığı alanı satın alıyordur, ya da yüksek yerden torpillidir. hepimiz masraflarını kendi karşıladığı irice bir broşür boyutlarındaki şiir kitabını imzalayıp eşe dosta dağıtan, bu yolla sinesine sığmayıp taşan duygu ve düşünce dünyasını etrafa kusan hevesli pseudo şairlere rastlamışızdır. ama devede kulaktır bunlar.

bu akıl yürütme de bizi nihayet, basılı yazının düzgün fransız bahçeleriyle tezat oluşturan internetin arsız cangılına getirir. bakmayın siz "on entiri girdim neden hala çaylağım, hey dostum cevap versene pls" diye serzenişte bulunan über yeteneksizlerin çığlıklarına, dijital yazı her önüne gelenin gönlünce at koşturabildiği, hatta ata eğersiz binebildiği çatısı temeli belirsiz bir babil kulesidir; doğası gereği.

işte kaliteli yazar da, dallı güllü donları ve traktör şambrelleriyle deve güreşi yapmaktan başkasını bilmeyen bu güruhun doldurduğu şemsipaşa plajı'nda, skuba dalış takımı ve adaleli vücuduyla, kendini su altı araştırmalarına adamış bir idealist kişidir. halkın doldurduğu sahilden ısrarla denize girmeye uğraşan aydınlanmış vatandaştır o.

bu kaotik ortamda kaliteli yazar olup olmadığınızı nasıl anlarsınız peki? merak etmeyin, bunun için tek ve basit bir gerek ve yeter şart vardır: onulmaz bir sızı gibi beyninizi kemiren "ben kaliteliyim" sabit fikri, ki kimi zaman "ama yeteri kadar takdir edilmiyorum" kıymığıyla da desteklenebilirse de, şart değildir.

tanım: internet dünyasında, kendi kalitesine yürekten inanmış yazarlara kaliteli yazar adı verilir.

ve bu kerameti kendinden menkul kalite hissi ne fayda sağlar, ne de mutluluk getirir. tam aksine, üstüne kendi yaptırdığı kaliteli yazar tişörtünü giyip bütün yazı macerasını bu çerçevede, bir yuvarlak masa şövalyesi edasıyla yaşamaya kalkışan yazar, içinden gelen, coşup çağlayan yazma dürtülerine de ket vuracak, iyice acayipleşecektir. kaçınılmaz sonuç muntazaman saçmalamaktır. (hala okuyor musunuz siz? eheh)

sözlükte değerlendirilme kriterleri son derece sübjektif, büyük ölçüde anlıktır. biz burada tefrika roman yazmıyoruz, michel zevaco da aramızda değil. üslubunu dikte ettirebilen birkaç olağanüstü kişi vardır tabi, ama bunlar zaten edebiyat dünyasında da tutunabilecek yetenekte adamlar veya kadınlardır. onun haricinde, eğer bir yazarın başına "kaliteli" gibi bir sıfat ekleme ihtiyacı duyuluyorsa, bu sözcüğün içinin peşinen boşaltılmış olduğu bilinmelidir. inanın ki, eğer illa nitelemek lazımsa, örneğin "kahverengi yazar" çok daha anlamlı olacaktır.

sözlerime burada son verirken, beni bu uzun ve sıkıcı giriyi yazmaya iten can sıkıntıma ve konu bulma kabızlığıma sonsuz teşekkürlerimi sunarım.
    (tembel, 07.08.2007 15:05 ~ 08.08.2007 17:08)
  17. bildiğin fetiş unsuru. cinsel anlamda değil, tapınma anlamında.
    (recai pengül, 26.01.2009 04:02 ~ 04:02)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil