kalite yönetim sistemi   

adana çık aradan

1. bir kuruluşun kalite bakımından idare ve kontrolü için gerekli olan yönetim sistemidir. kurulacak ve sürekli yürütülecek hale getirilen bu sistem ile kalite yönünden beklentilerin karşılanması ve sürekli olarak iyileştirme sağlanması hedeflenir. kurulması ve uygulanması sistematik çalışmalar gerektirir. kuruluş kalite yönetim sistemini başta iso 9001 olmak üzere diğer standardlar ve müşteri şartnamelerini baz alarak oluşturur. temel amaç sürekli iyileştirmeyi sağlayacak yapının belirlenen kalite politikasına göre oluşturulmasıdır.

(bkz: iso 9001)
    (bkz: iso 16949)
    (bkz: düzeltici faaliyet)
    (bkz: önleyici faaliyet)
    (floydian, 31.01.2008 12:47)

2. her sistemde olduğu gibi, bu ülkede tutunamayacak sistemdir.

plan yaparak çalışmayan, kendini kadere bırakarak önlemini almayan anlayışın hakim oluğu bir ülkede, bu kalite yönetim sistemleri belgesi zaten bilmemkaç dolarlara satın alınabilmektedir.
    (right lane must exist, 31.01.2008 13:18)
  3. amaçlar, hedefler, planlama, organizasyon, adım adım uygulama ve kontrol, sistemin temelidir. belirlenen süre içerisinde, atıyorum 6 ay olsun, uygulamalar kontrol edilir. amaçlar doğrultusunda belirlenen hedeflere ne kadar ulaşıldığı tespit edilir. bu kontrol her adım için yapılır ve planlanan hedeflere ulaşılamayan noktalarda iyileştirmelere gidilir. 6 ay sonra kalite sorumlusu ve işveren tekrar bir araya gelir. yeni bir değerlendirme yapılır. eğer hedeflenen değerlere ulaşıladıysa standartlar belirlenir. sistem dokümante edilir.

kalite yönetim sistemi ülke için stratejik öneme sahip yerlerde çok daha büyük öneme sahiptir. başta, 2 sene üst üste yaptığı planlar çerçevesinde belirlenen rakam hedeflerinde %100 sapma sağlayan bir merkez bankası için kalite yönetim sistemi şarttır.
    (tonguç, 31.01.2008 13:53)