tanımlamaya çalışıldığında, bin bir türlü tanımı çıkabilecek. aslında biraz da olsa öznel bir kavramdan bahsettiğimizden peydah oluyor bu.
bir iş görüşmesinde; hangisi olduğunu da çok net hatırlıyorum o kadar iş görüşmesine gitmiş olmama rağmen, pozisyon satış ve pazarlama uzman yardımcısı vari bir şey, 4 adet görüşmeci ve ben bir tek başımayım. görüşmelerden birine g1 diyelim ben de olayım x;
g1 : sence
kalite nedir?
x : (işletme okumuşuz ya, süslü süslü tanımlıcam) kaliteli / fiyatı uygun tedariklerle, kimi standartlara uygun olarak üretilmiş olan ürün ya da hizmetin aldığı sıfattır. ( çok bilmiş seni seni)
g1 :
kalite, benim hissettiğimdir dedi. şu ayakkabıyı giydiğimde rahat ediyorsam, o ayakkabı kalitelidir. bu da benim için yeter ve gerek koşuldur. yani kısacası, müşterinin hoşuna giden, onu rahat ettirendir.
x : bundan sonrası saçmalamaca, zırvalamaca.
neyse; sonuçta şuraya geleceğim; "abi
eskiden buralar dutluktu, şimdi kalitesi düştü bilmiyosun sen" geyiklerine. harbi harbi geyik; kimin standartlarına göre belirliyorsunuz bilmiyorum, ama bazı kişilerin standartlarına göre bulunan ortam gayet de
kaliteli olarak tanımlanabiliyor. ha beğenmiyorsanız, dönüştürmek için içinde olursunuz, yoksa pek de bir şey demeye gerek olmaz.
hadi gel şurada kaliteli kaliteli takılalım!! (
melekler korusun adlı dizideki birazcık safcana olan kızın repliği bu.)