belki ilginizi çeker
  1. · hem yakışıklı hem kaliteli erkek
  2. · calidad
  3. · varan
  4. · yaşam koçu
  5. · nokia
  6. · kadınların erkeklerde aradıkları
  7. · havaş
  8. · watts humphrey
  9. · o çocukları
  10. · qa
gündem
  1. · çok istenip de olunamayan meslekler
  2. · zongul ducks
  3. · disko kralı
  4. · sözlük yazarlarının itirafları
  5. · ibrahim üzülmez
  6. · yaran diyaloglar
  7. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  8. · doruk pamir
  9. · mehmet bölükbaşı

kalite  

1. (bkz. sanatta kalite)...
    (8844455, 18.06.2004 02:19)
  2. ürün veya servisin nitelik ve karakterlerinin tüketicinin ihtiyacını karşılayabilme ve tatmin edebilme düzeyidir
    (yuziko, 18.12.2004 14:46)
  3. bir maddenin veya ürünlerin mevzuatla belirlenmiş kriterlere uygunluğunu tayin eden özelliklerinin toplamına kalite denir.
    (beybabacan, 23.01.2007 01:51)
  4. müşterinin istediği özelliklere uygunluktur.
    (blackpearl, 24.02.2007 21:58)
  5. kalite kavramı insanların ve sistemlerin yapmış oldukları hatalar sonucunda ve yine insanların bu hataları azaltıp mükemmele ulaşma isteklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. kalite sözcüğü latince “nasıl oluştuğu” anlamına gelen “qualis” kelimesinden türetilmiştir.kalite ayrıca fransızca’ da “nitelik” anlamına gelmektedir.

günümüzde kalite ile ilgili bir çok tanım vardır. kalite ile ilgili değişik tanımlardan bazıları aşağıdaki gibidir:
    - kalite, bir ürün veya hizmetin, belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine dayanan özelliklerin toplamıdır(ts-iso9000)
    - kalite,bir mal veya hizmetin belirli gerekliliği karşılayabilme yeteneklerini ortaya koyan karakteristiklerinin tümüdür.(amerikan kalite kontrol derneği)
    - kalite, bir malın ya da hizmetin tüketicinin isteklerine uygunluk derecesidir. (avrupa kalite kontrol organizasyonu)
    - kalite, ürün ya da hizmeti en ekonomik bir yoldan üreten ve tüketici isteklerine cevap veren bir üretim sistemidir (japon sanayi standartları komitesi).
    - kalite; belirlenen şartlar altında ve belirlenen bir zaman süresi içinde
    istenilen fonksiyonları yerine getirebilme kabiliyetidir.
    - kalite, bir ürünün kulanım uygunluğunu belirleyen özelliklerinin
    tümüdür.
    - kalite, herhangi bir ürün sınıfının özelliklerinin insan topluluklarının
    istek potansiyelini karşılayabilme derecesidir.
    - kalite, önceden tespit edilmiş olan spesifikasyonlara ya da standartlara
    göre üretim yapma olgusudur.
    (techen, 24.02.2007 22:00)
  6. dr. genichi taguchi'ye göre belirli bir malın ya da hizmetin, sevkiyattan sonra toplumda sebep olduğu en az zarardır.
    (imns, 01.08.2007 23:02 ~ 23:03)
  7. ülkecek halimizin sebebi. ota boka onlarca giri yaz, kalite için 5 giri ve teki bile tanımını yapamamış olsun. şair, bu girisinde tespiti tanımdan da önemli görüp yön değiştirmiştir.
    edit: imla
    (al da at dercesine, 13.11.2008 21:55 ~ 15.11.2008 19:02)
  8. rekabetçi üstünlüklerden belki de en önemlisi
    (acinreug, 13.11.2008 22:01)
  9. türkiye'nin bugünkü manada ilk standardı kanunname-i ihtisab-ı bursa’dır.
    türkler, anadolu toprakları üzerinde hükümet kurduklarında, her alanda bugün dahi önemli sayılacak uygarlık örnekleri vermişlerdir. standart konusu da bunlar arasındadır. yaklaşık beş yüzyıl önce bursa, edirne, sivas, erzurum, diyarbakır, çankırı, aydın, mardin, karahisar, musul, rize, amasya, içel, arapkir, karaman ve daha pek çok yerin mahalli özelliklerine ve üretim çeşitlerine göre standart kuralları konulmuş ve ciddi olarak uygulanmıştır. 1502 tarihli ve zamanın padişahı sultan ıı. bayezid han tarafından çıkarılan "kanunname-i ihtisab-ı bursa", bu gerçeği doğrulayan ve yazılı en eski belgedir.
    her türlü ürün hakkında ayrıntılı standardın yer aldığı bu belgenin detayları için bakınız.
    (bkz: http://www.tse.org.tr/...)
    (bilinçli bagımlı, 16.01.2009 02:10)
  10. satrançta bir kale ile bir küçük figür (fil ya da at) arasındaki farka verilen isim. yani birisi "kalite fedası attım" dediği zaman anlamanız gereken, "kaleyi kaptırdık ama atını da (veya filini de) aldık ibnenin" olmalıdır.

ingilizler buna the exchange derler. "the"sız olmaz!

(bkz: küçük kalite)
    (ali kamber, 25.03.2009 00:08 ~ 00:11)
  11. tanımlamaya çalışıldığında, bin bir türlü tanımı çıkabilecek. aslında biraz da olsa öznel bir kavramdan bahsettiğimizden peydah oluyor bu.

bir iş görüşmesinde; hangisi olduğunu da çok net hatırlıyorum o kadar iş görüşmesine gitmiş olmama rağmen, pozisyon satış ve pazarlama uzman yardımcısı vari bir şey, 4 adet görüşmeci ve ben bir tek başımayım. görüşmelerden birine g1 diyelim ben de olayım x;

g1 : sence kalite nedir?
    x : (işletme okumuşuz ya, süslü süslü tanımlıcam) kaliteli / fiyatı uygun tedariklerle, kimi standartlara uygun olarak üretilmiş olan ürün ya da hizmetin aldığı sıfattır. ( çok bilmiş seni seni)
    g1 : kalite, benim hissettiğimdir dedi. şu ayakkabıyı giydiğimde rahat ediyorsam, o ayakkabı kalitelidir. bu da benim için yeter ve gerek koşuldur. yani kısacası, müşterinin hoşuna giden, onu rahat ettirendir.
    x : bundan sonrası saçmalamaca, zırvalamaca.

neyse; sonuçta şuraya geleceğim; "abi eskiden buralar dutluktu, şimdi kalitesi düştü bilmiyosun sen" geyiklerine. harbi harbi geyik; kimin standartlarına göre belirliyorsunuz bilmiyorum, ama bazı kişilerin standartlarına göre bulunan ortam gayet de kaliteli olarak tanımlanabiliyor. ha beğenmiyorsanız, dönüştürmek için içinde olursunuz, yoksa pek de bir şey demeye gerek olmaz.

hadi gel şurada kaliteli kaliteli takılalım!! (melekler korusun adlı dizideki birazcık safcana olan kızın repliği bu.)
    (aglaures, 17.04.2009 10:25)
  12. kalite; beklentilerin ilk defasında ve her defasında, zamanında ve istenen şartlara uygun olarak karşılanmasıdır.

(bkz: müşteri memnuniyeti)
    (blackpearl, 09.09.2009 14:04)
  13. kaliteli olmak , kalitesiz olmayanın direkt sahip olabileceği bi sıfat değildir..bu memlektte üç kuruş parası olup ciy's gezen ,ayı postundan kırma ugg botları olanlar emiyet hayatının ünlüleri memleketin elitleri diye anıldığınıdan türkiye'de kaliteli olmak kolaydır..
    elif şafak : kaliteli kadın , niye abi? e şimdi odtü mezunu doktoralı filan.. kesin kaliteli..
    candan erçetin: süper kaliteli abi..öğretmen bi kere gs lisesinde yani konuşması düzgün aksansız filan süper kaliteli..
    ilber ortaylı: adam konuşsun ben dinleyeyim..çok kaliteli adam abi..
    pelin batu: çok entellektüel bi hatun güzel de..kaliteli..

yani..kalitesiz değil bu isimler ama kaliteli de değil be güzelim..cidden değil..kalite böyle kolay kazanılası bişi değil..balkan türkülerinin devşirmek , otobiyografisini yazıp aşk hakkında iki kelam etmek , hasbelkader yeni kurulan bi ülkenin geçmişine tanıklık etmiş olmak bunlar kalite değil...bilimde kaliteye filan hiç girmiyorum bile..

memleketin en "kaliteli" yani yüksek puanlı tıp fakültesinin hocasının doktora tezi çalıntıdır..bilen bilir..

of of
    (uykutulumu, 05.10.2009 04:38)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil