kadir has   

adana çık aradan

1. akbank'ın kurucu ortaklarından eskini işadamı şimdilerin hayır sever işadamı. bir çok eğitim kurumunun yanısıra bir de üniversite kurmuş, küçükyalı'da saray bozmaı evinde oturan zat.
    (stocky2001, 27.05.2005 01:10)

2. (bkz: kadir has üniversitesi)
    (songoku, 27.05.2005 01:17)
  3. (bkz: büyük insan)
    aslında ismi de kadir hasoğlu'dur.

1921 yılında nuri-zekiye hasoğlu'nun evladı olarak kayseri'de doğdu. 1942 yılında boğaziçi lisesi'nden mezun oldu. kayseri'nin tanınmış ailesi ve eşrafından olan mehmet-şehime germirli'nin kızı rezan hasoğlu ile 1942 yılında evlendi. babası nuri hasoğlu, yorulma bilmez çalışkanlığı, azmi ve dirayeti ile, adana'da yoktan başlayıp kurduğu birçok fabrika ve ticari kuruluşlarla ülkenin sayılı zenginleri ve akbank'ın kurucuları arasında yer aldı.

başta otomotiv sanayine yönelik işler olmak üzere, dürüstlüğü, azmi ve güvenilir kişiliği ile, istanbul'da yine sayılı ve varlıklı iş adamları arasında yer aldı. mercedes otobüs ve kamyon fabrikası'nı kurdu ve bu kuruluşun uzun yıllar yönetim kurulu başkanlığı ve üyeliği görevini yürüttü. ülkemizde ilk olarak coca-cola fabrikasını kurdu. koç ailesi ile bursa'da "karsan" adıyla peugeot marka minibüs fabrikasının ortakları arasında yer aldı. fransızların meşhur michelin lastikleri'nin türkiye distrübütörlüğünü üstlendi. ayrıca, benzeri çeşitli ticari kuruluşları gerçekleştirdi. kadir hasoğlu, sabancı ailesi'nden sonra akbank'ın en büyük kurucu hissesine sahiptir. kadir hasoğlu, dirayetli yönetimi sayesinde kurduğu ve geliştirdiği ticari kuruluşların hepsinde, hiçbir ihtilafa düşmeden büyük bir başarı sağladı ve her işten alnının akı ile çıktı. kadir hasoğlu'na, eğitime ve öğretime verdiği önemli katkılarla, gelecek nesillerin en iyi şart ve ortamlarda yetişmesi için gösterdiği çaba ve gayretlerden dolayı, çanakkale onsekiz mart üniversitesi senatosunca 16 nisan 1998 tarihli toplantısında alınan kararla 1 haziran 1998 tarihinde eğitim fakültesi eğitim bilimleri bölümü eğitim yönetimi-planlaması ve ekonomisi alanında onursal doktora payesi, ayrıca marmara üniversitesi senatosunca 8 temmuz 1997 tarihli toplantısında alınan kararla 30 haziran 1998 tarihinde atatürk eğitim fakültesinin türk eğitimine yaptığı maddi ve manevi katkılardan dolayı kendisine fahri doktorluk payesi verilmiştir. kadir hasoğlu ve rezan hasoğlu, 1991 yılında kurdukları "türk eğitimine özgü kadir has vakfı-hasvak" ile başta eğitim ve sağlık olmak üzere, ülke kalkınmasına yönelik çok önemli hayır işlerine yöneldikleri gibi ayrıca, vasiyetleri gereği tüm servetlerini adı geçen vakfa bağışladılar. diğer bir deyimle, ülkesinden kazandıklarını yine ülkesine vermenin en büyük onur ve vefa borcu olduğuna inanmaktadırlar. kendi adı ile kurulmuş bulunan kadir has üniversitesinin eğitimine başlayıp gelişmesini görmek en büyük tutkusudur.

not:
    yönetmen arkadaşım işaret ediyor, şu anda coca-cola tuncay özilhan'a, ve mercedes'in distribütorlüğü de abdullah gürsoy'a geçmiş efendim.
    (hell guardian, 31.07.2006 11:28 ~ 11:43)
  4. öldüğünü görünce gerçekten üzüldüğüm hayırsever iş adamı. bütün kayseriye ve türkiyeye yaptığı yatırımlar umarım en iyi şekilde karşılık olarak geri dönecektir. gerek milletimize gerek onun ruhuna. allah rahmet eylesin.
    (petrucciante, 22.03.2007 18:08)
  5. ölüm sebebi kalp krizi olarak açıklanan hayırsever iş adamı.
    allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
    (atalante, 22.03.2007 18:11 ~ 16.10.2007 20:44)
  6. ölümü bir kayıp olarak gördüğüm, eğitime verdiği önemi kimsenin yadsımayacağını düşündüğüm tonton dede.allah rahmet eylesin. okuttuğu çocuklara, ailesine allah sabır versin.
    (baharda geldim, 22.03.2007 18:46)
  7. bazı kişiler tarafından kan emici zannedilen büyük insan. kayseri erciyes üniversitesi'nde bir çok bina, techisat bağışlamış, birçok öğrenciye burs sağlamış, yetinmemiş bir çok okul yaptırmış, yetmemş kadir has üniversitesi'ni kurmuş, yetmemiş bir çok insana ekmek vermiş... şimdi bu adam 600 milyon doların üzerinde bu ülkeye, bu vatanın evlatlarına bağışta bulunmuş... 2. körfez savaşı'na girmek için abd'den 1 milyar dolar bağış için kul-köpek olanlara nispet yaparcasına, bu vatan hizmet için 600 milyon dolar... peki bu adama kan emici diyenler, siz bu vatan için cebinizden ne kadar verdiniz? 600 milyon doları bırakın, 60 dolar yardımda bulundunuz mu? her şeyi devlet yapsın anuna goyim... komünizm ütopya halini aldı... artık liberal sistemde kendi milli ekonominizi, kendi milli yatırımcınızı yaratmanız şart... sosyal devlet için 600 milyon doları gözü kapalı veren bu adama çok şey borçlu bu vatanın evlatları... devletin yapamadığı okulları, hastaneleri bu adam yaptığı için kan emici olarak bu adam değil, devlet olarak görülmeli... o ise tevazudan taviz vermeyip, yaptıklarını vatan borcu olarak görüyordu... bu ülkede vicdani red adı altında askere gitmek istemeyen gençlerin lduğu bir yerde, bu adam bu vatanın soyadı gibi en has adamalarındadır.
    (paleface, 22.03.2007 19:50)
  8. erciyes üniversitesi'nin merkez kütüphanesini ve enstitüler binasını yaptıran hayırsever iş adamı. allah rahmet eylesin.
    (freier, 22.03.2007 19:53)
  9. oturduğum semtin kurulmasını sağlamaktan tutun da ablamın okumasını ve şimdi ekmeğini sağlamasına kadar dolaylı yardımını gördüğüm ve nicelerinin dua ettiği, hayatını yardıma harcamış insandı kendisi.

hakkında coca-cola için olumsuz laf eden birisi unutmamalıdır ki coca-cola denen şirket zaten bu ülkeye bir şekilde gelecekti. en azından sütü bozuk bir adamla ortak olarak gelmedi de kadir hasoğlu ile geldi ve kadir hasoğlu adamların parasını fakir fukaraya dağıttı. öbür türlü bu da olmayacaktı.

mercedes de yine bu ülkeye zaten gelecek bir şirketti ve en azından böyle dürüst ve çalışkan bir adamla geldi de dünyanın en büyük ve modern otobüs fabrikası oldular şimdi. üstelik bizim evladımız gidip orada ekmek kazanıyor, üretiyor. ürettiklerine de o olumsuz laf edenler her gün akbil basıp duruyor. o otobüsler burnumuzun dibinde, dünyanın en büyük ve modern otobüs fabrikasında üretilmeseydi acaba ucuz paraya bu kadar çok sayıda nasıl olacaktı da adana'da bile insanlar rahatça binebilecekti sanılmaktadır acaba??? almanya'nın doğusunda kalan ülkeler bizden değil de belki de romanya'dan ya da bulgaristan'dan alacaktı da sonra aramızda konuşurken "ulen allahın romanyasında bile mercedes fabrika açmış" diyecektik. sonra artık yurtdışına çıkanlar söyleyecekti: "abi ya almanya'da millet mercedes otoya biniyor, biz ilaç kutusu gibi tenekelerde pinekliyoruz". ha muhteremimiz mercedes görmese ne olurdu? hiçbir şey olmasa bile bu sefer de millet sanayicilere laf ederdi bir mercedes getiremediler diye, o olurdu.

daha 600 milyon doları aşkın vatan hizmetinden bahsetmiyorum keza yeterince açıklanmştır.
    (hell guardian, 22.03.2007 20:08)
  10. ölünün arkasından konuşmak tarzıma ters düşse de, birçok hayır yapmasına rağmen kendi kanalı hbb'nin personeline ait maaşları aylarca ödemeyip kanalı kapatan kişidir. yine de allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.
    (dünyayı kurtaran adam, 22.03.2007 20:29 ~ 20:29)
  11. hakkında bu kadar giri görünce öldü sandığım ve okuyunca hakkaten öldüğünü öğrendiğim insan. allah rahmet eylesin...
    (kedikara, 22.03.2007 20:40)
  12. 86 yaşında hakkın rağmetine kavuşmuş hayırhah insan
    (sehrikalp, 22.03.2007 21:08 ~ 21:12)
  13. (bilhassa kayserililerden) aldığı hayır duaları yeni mekanındaki ebedi zenginliği olacaktır.
    (errant, 23.03.2007 02:53)
  14. siyasal iktidara yakın durarak ve dünyaca ünlü markaları ülkemize getirerek yerli burjuvacılık oynayan türk sermayedar kuşağının ve korporatizmin ilk ve orjinal temsilcilerinden.
    işlerin böyle gitmeyeceğini, vatan borcunu ödemesi gerektiğini anlayınca türkiyenin geleceğine yatırım yapan eğitim gönüllüsü ve hayırsever insan artık allahla baş başa ne diyelim rahat uyusun.
    kendisi demirelin de kankasıydı, cenazesinde devlet erkanı buluşur haliyle.
    (sinkaf, 23.03.2007 03:12)
  15. yarın devlet töreni ile son yolculuğuna uğurlanacak ünlü hayırsever iş adamı. allah rahmet eylesin.
    (cursedpower, 23.03.2007 21:19)
  16. mercedes'i türkiye'ye getiren ve türkiye'ye ilk coca-cola fabrikasını açmış olan girişimcidir kendisi. kazandığı parayı yine bu ülkeye yatırmış, bu manasıyla gerçek bir vatanseverdir.

bu arada kadir has'ın başından geçen ilginç bir anı için: http://www.milliyet.com.tr/...
    (azerichild, 23.03.2007 21:33 ~ 24.03.2007 11:23)
  17. (bkz: allah rahmet eylesin)
    (bkz: başımız sağolsun)
    (kunduz, 23.03.2007 21:37)
  18. mal varlığını bırakacak bir çocuğu bile olmadan bu dünyadan geçip giden insan.
    (gitaristkaptan, 29.03.2007 00:52)