eşitlikten ne anlandığı ile ele alınması gerekir. yani konu fırsat eşitliği ise, yani cinsiyet ayrımcılığının hışmına uğramamak gerektiği fikri ise, bu, aklı başında kimsenin itiraz etmeyeceği bir şeydir sanırım.
ama erkek ile kadın eşit değildir. bundan, "erkek rox, kadın sux" anlayanlar hemen bıraksınlar, gidip önyargı zırhlarını cilalasınlar. evet yok öyle bir eşitlik. kadın başka, erkek başka bir alemdir. elma ile armut, integer ile string karşılaştırılmaz -anlaşılmasın diye böyle yazdım.
mamafih, belli parametreler alınıp karşılaştırma sahası daraltılarak, misal bilimde, yararlılıkta erkeğin çok önde olduğu gerçeğini görmek olası. sade ismini bildiğiniz antik yunan filozofunun erkek olduğunu tasavvur edersiniz, di mi? ve akla marie curie'den başka bilim kadını gelmez kolay kolay. ve ben hayatımda -nedeni deşmeyelim-
* adam gibi bayan sistem/yazılım mühendisi görmüş değilim.
ama elbet başka alanlarda da kadın parlaklığı olabilir -bu çeşit kıyaslama gerekli olduğundan çok zaten hazırda bulunan bir şeydir, biz yapmadık yani benchmarkları. evet anne olması kadının benzeri bulunmaz bir yararlılıktır. "peki ulan hangisini gerçek belleyelim, bana adam gibi de bakim kadın mı üstün erkek mi, yoksa eşitler mi?" sorusuna hiçbiri yanıtı verilebilir. yani özetle, tutup total bir çıkarıma yaslanıp kadın ile erkek eşittir denemez. içi boş lakırdıdır.