yanlış anlaşılmalara ve suistimallere son derece açık bir kurumdur. özellikle şaka yollu olanında, dışarıdan bakanlar için, önyargının da getirdiği bir aymazlıkla farklı yorumlara girişilebilir. ama burda unutulan bir nokta vardır: bu muhabbetler toplum içinde, herkesin gözü önünde ve sonsuz bir (öz)denetim içinde yürütülür. sıkı kurallara tabidir. en temel kural da "herkes saygısını muhafaza edecek!" tir.
işlevi basittir aslında: gençlerin hayatı daha yakından tanımaları ve toplumda kendilerini görünür kılabilmeleri, konuşma ve topluluk içinde güzel söz söyleme yeteneklerini gösterebilmeleri. yani şaka yollu kaşenlik aslında bir oyundur. bu oyunda herkes kuralları bilir ve ona göre hareket eder. bilinir ki, kaşenlik muhabbeti o esnada içinde bulunulan durum sona erince bitecektir ve burda söylenen her şey şakadan ibarettir. bu sebeple taraflar rahatça kendilerini ifade ederler. içinde bulunulan durum bir yerde zeka ve hazır cevaplığın sergilenmesi gibi de bir şeydir. taraflar çeşitli soru ve sözlerle karşılarındaki sıkıştırırlar ve ondan da aynı hamleleri beklerler. zaten işin özü de budur; mümkün olduğunca karşı tarafı köşeye sıkıştırıp kendi zekanı kanıtlamak. bu açıdan bakılırsa kaşenlik muhabbetlerinin son derece zor ve yorucu olduğunu söyleyebiliriz. ama zor olduğu kadar da hem seyredenler hem de içinde bulunanlar için eğlencelidir.
bu adeti bilmeyen ve uzaktan seyreden kimseler misal o gencin birazdan kızın aşıkndan çölere düşeceğini ya da kızın gencin elinde tutup pembe panjurlu evine doğru yol alacağını sanabilir. ama kurgunun farkında olan iki taraf ve ordaki ahali için bu oyundan, şakadan ibarettir ve öyle kalır (ileriye taşımak isteyenler serbesttir).
amcam anlatır, bir zamanlar kendisi, bir düğünde bir çerkes olmayan kızla kaşenlik muhabbetine girmiş. tabi karşısındakinin bu muhabbeti bilmeyebileceğini hesaba katmamış. aradan bir yıl gibi bir zaman geçtikten sonra, o kızın aradaki bir tanıdık aracılığıyla "babamlar artık huysuzlanmaya başladı. bir yıldır taliplilerimi geri çeviriyorum. sözünde dur, gel beni istet." demesiyle bizimki yaptığı hatayı farketmiş. tabiki kızla evlenmemiş ama ona durumu anlatması da bir hayli zor olmuş.
şunu da söylemeden geçemeyeceğim: şaka yollu kaşenlik muhabbetlerinde taraflar bir kalabalık içindedirler; bir düğünde,
zexeste, misafir ağırlamak için gidilen evde. topluluk içinde başlayan muhabbetler de yine topluluk içinde son bulur. baş başa, yalnız olunan bir ortamda yapılan kaşenlik muhabbetleri bizim kültürümüzde yoktur. kaşenlik sosyal bir olgudur ve amacı sosyalliği sağlamak ve idame ettirmektir. birey de sosyal bir varlıktır ve toplumun bir parçası olarak onun kurumlarına işlerlik kazandıran asli unsurdur.
zannediyorum "bir gencin birden fazla kaşeni olabilir" sözü yanlış anlaşılıyor. yineliyorum, "bu bir oyun!". ve her şey başladığı yerde kalıyor. e o halde kaç tane olduğunun ne önemi olabilir ki?