|
|
- hırs ezber durumu.uyuz olduğun bir durumu aynen uygulamak.
(pudra, 29.05.2004 17:44)
- kindar bir laftır. sana yapılan kötülüğü aynen sen de ona yap manasındadır.
(bkz: kısas)
- shakespearein başaraılı tragedyalarından biridir; fakat pek ünlü olduğu söylenemez.. okunması gerekir..
adını son replikten alan oyun, bazı eleştirmenler için korkulu rüyalardan biridir.. bazı eksiklerinden dolayı shakespeare'in olmadığı bile söylenmiştir zamanında..
(bkz: measure for measure)
- şeriat'ın uygulanan kanunlarından biridir. adını da ordan alır.
anlamı:
işlenen bir suçun, suçu işleyene aynen uygulanmasıdır.
örneğin; x kişisi y'yi öldürdü. yapılan mahkemede y'nin akrabası olan z, eğer kısasa kısas talep ederse x'in öldürüleceği anlamına gelir. bu durum diğer suçlarda da aynen uygulanır.
(bkz: giride xyz haflerini isim olarak kullanmak)(volvox, 10.03.2006 16:08 ~ 16:10)
- (bkz: men dakka dukka)
- her şeyin bir karşılığı olduğunu savunur. sen benim kalbimi kırdıysan ben de seninkini kıracağım gibi algılanır. fakat sen beni sevdin ben de seni seveceğim diye bir şey olmaz, o noktada kitlendim. o başka, bu başka değil mi? evet evet tahmin etmiştim.
(eni, 25.03.2008 05:57 ~ 05:58)
- ilkokul'da arkadaş arasında böyle bir geyik vardı. ben sana vurdum sen de bana vur ödeşelim. sonra biraz büyüyünce, sen bana 10 tane vur, ben sana 1 tane vuracam gibi kabadayılıklara geçtik. yaş ilerledikçe akıllandık ve bana kimse vurmasın ben herkese vurayım'cı olduk.
kısasa kısas, ilkel toplumların yaşam içinde çıkarıp uyguladıkları bir sistemdir. kur'an da arap kavmi içinde bunun uygulanışını temin etmiş ve bir düzene bağlamıştır. şöyle ki, hammurabi'nin "göze göz, dişe diş" diye tanımladığı kısasa kısas'ın yanına sağına soluna "eğer affederseniz allah da affedicidir" gibi, veyahut bu işi "para" ile de halledebilirsiniz gibi, hısmının katilini affedenin günahlarının mağfiret edileceği gibi ek maddeler eklenmiştir.
şu farkı kaçırmamakta fayda var, kısasa kısas bir ceza hukukudur ve insanlar kendi canlarına bir şey geldiği zaman ne yapacağını bilemeyen hayvanlara dönüşür genelde. çok adamın boğazına sarılmışlığım vardır ordan biliyorum. insanlara "gibin intikamınızı dehşetli bir biçimde alın" demiyor kimse. içinden bunu geçirenlere, bir yol yordam öğretiyor.
oğlunun katiline verilen 24 yıllık cezaya razı oluyor mu ana yüreği dersiniz? ben şahsen razı olmuyorum zira zaten bunun 3'te 1'ini yatıyor çoğu zaman ve içeride pişmanlık duyacağına daha da bilenerek çıkabiliyor. cezaevlerinde rehabilite olmuyor insanlar, sadece erteliyorlar insanlıklarını ki bu insanlığın içinde her türlü iğrenç duygu da barınabiliyor. tıpkı dışarıdakiler gibi.
kısasa kısasa, bu bakımdan bir yoldur. seçip seçmemek insana bırakılmış. gelişmiş bir ceza hukukunuz varsa uygulamak zorunda değilsiniz. farz değil. sadece tavsiye edilmiş. olur da düşünürsünüz diye...
- (bkz: hammurabi kanunları)
- kindar ve tehdit dolu bir laftır.ajda pekkanvari bir şarkıdır fakat söyleyeni şahsenem'dir.
bazı sözler vardır aşkım söylenmeliyse söylenecek
bazı yollar vardır aşkım dönülecekse dönülecek
bazı sonlar vardır aşkım yaşanacaksa yaşanacak
bazı aşklır vardır hainler onları hep satacak
sen aldatırsan ben aldatıcam
aşkın kuralını yeniden yazıcam
senden öğrendim acımasız aşkı
bundan böyle kısasa kısas
ben o kapıdan çıkarsam dönmem dönmem
yara sıcakken sarılır iki kere ölmem
|