|
|
- eşkiya iken süeda leşkerine mir-i livalık yapanlar kitabına adı yazılmış bir halk ozanı.
- kiziroğlu mustafa bey tarafından suya tepilebileceği söylenen eşkiya.
(venom, 25.09.2005 16:01)
- hikayelerle, türkülerle destanlaşmış tarihi kişilik; bazı kaynaklarda bolu beyine değil "bolu bey"e(ismi bolu olan bey) karşı çıktığı söylenmektedir. bıyıklarını beline sarışıyla, kahvesini kazanlardan bir dikişte içmesiyle ayrı bir aşmışlığa sahiptir. kır at demeden köroğlu demek, parçalarının yarısı eksik yapbozu tamamlamaya çalışan şahsiyetin hayal kırıklığıyla eşdeğer bir mahsunluk yaratır.
- adına her sene haziranın son pazarı dörtdivan yaylarında şenlikler düzenlenen halk kahramanı. bu festivalde meydana köroğlunun atını sembolize eden bir beyaz at çıkarılır ve bu ata açık arttırmayla en yüksek fiyatı veren yine sembolik bir şekilde köyün ağası olur.
- dayının hiç güneş almayan bir yerde beslediği tayının d vitamini eksikliğinden raşitizm olmayıp tam aksi cevval bir hayvan haline gelmesi büyük bir paradokstur.
- köroğlu küçükken, mahallelerine yabancı bir köpek gelmiş.bütün mahallenin köpekleri saldırmış bu yabancı köpeğe.o da arkasını bir duvara vererek bütün saldırıları savuşturmuş.köroğlu da bolu beyiyle mücadelesinde sırtını çamlıbel'e dayamıştır.onun için, "köroğlu, yiğitlik dersini itten almıştır" denir.
- ciritte oyuna başlamadan önce, atların, binicileriyle birlikte, davul zurnyala çalınan köroğlu türküsü eşliğinde yaptığı gösteridir. atlar türkünün ritmine göre kısa adımlarla adeta dans ederek hem ısınır, hem de binicileri ve seyircileri coşturur. bazen köroğlu, ciritten daha çok coşturur seyredeni.
- kimisi pınar başında
kimisi yolun dışında
al giyen onbeş yaşında
ille mavili mavili
kimisi dağlarda gezer
kimisi incisin dizer
al giyen bağrımı ezer
ille mavili mavili
kimisi odun devşirir
kimisi kahvesini pişirir
al giyen aklım şaşırır
ille mavili mavili
köroğluyum der ki nolacak
takdir yerini bulacak
mavili benim olacak
ille mavili mavili
- bolu beyi koca yusuftan dünyada eşi emsali görülmemiş bir at istemiştir.koca yusuf da beye söz vererek anadoluyu karış karış gezmiş ve bir tay getirmiştir.bolu bey'i atı beğenmediğini üslupsuz şekilde söyleyince koca yusuf'un ağzından ders niteliğinde şu sözler dökülür." işi erbabına bırakmayan beyin ahmaklığı dillere türkü olur"... bunun üzerine bolu beyi yusufun gözlerine mil çektirmiş, ruşen ali de köroğlu olmuştur. önce eşkiyaların başına geçer sonra bey'e isyan eder... babasının öcünü kıratı ile alır.
başrollerinde fatma girik ve cüneyt arkın... artık varın yorumu siz yapın...
benden selam olsun bolu beyine...(zedt, 19.11.2007 21:57 ~ 21:57)
- zamanına ait adaleti yosun durmuş, her çağın köhnemişlerine cevap olmuş er/evrensel adamıymış. aşağıda bi zamanlar grup çığ'ın da seslendirdiği koçaklaması her dinleyişte tel titrettirir.
bugün ben bir söz işittim
üstümüze paşa gelir
bütün düşmanlarım benim
asker olmuş koşa gelir
ister olsun yüzbin atlı
hepimizde arap atlı
ister olsun alkanatlı
yalnız ayvaz başta gelir
bu günlerdir kavga günü
unuttuk dünü bu günü
cihanı sarmıştır ünü
koç köroğlu coşa gelir