izmir kemeraltı'nda bulunan süper mekan, izmir'in ve izmirlilerin gözbebeği.
içinde kahvaltı edilir, alışveriş yapılır, incik boncuk alınır.
yazın izmir'in sıcağında biraz serin olması sebebiyle de tercih sebebidir.
bünyesinde bulunan "acı kahve" kahvesi, hürriyet cuma eki tarafından türkiye'nin en güzel semt kahvesi seçilmiştir.
1744 de izmire mal taşıyan tüccarların ihtiyacı için kurulmuştur.günümüzde restore edilerek turistik amaçla kullanılmaktadır.osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.içeriye girince burnunuza dolan kahve, tütsü kokuları başınızı döndürür.gümüşçüler,etnik giysi satıcıları,elişi yastıklar, örtüler turistler kadar izmirlileride çeker bu mekana.hele hanın çıkış kapılarının birinde kurulmuş olan fincanda pişen kahveyi içmeden gitmek olmaz..
sırf sahaflarını dolaşarak bütün günümü geçirmek istediğim yer. neyzen sencer deryanın bu sahaflardan birinde ders verdiği söylenir ama görmek nasip olmadı henüz.
içinde okey taşları, tavla pulları ve iskambil kartlarının tek satıldığı bir dükkan barındıran mekan. 2-3 yıl evvel babamın evdeki okey takımından eksik olan kırmızı 8'liyi uygun bir ücrete satın almışlığı vardır.
egozantrik, egzantrik, mistik, tarihi dokusundaki tek eksiklik avlusunda nargile bulunmayışıdır. her şey pörfekt derecesindeyken bi nargile tüttüremiyor insan. halbu ki etrafında onlarca dükkanda nargile, nargile tütünü, hazır nargile közü gibi nevaleler satılmakta. dibek kahvesinin yanında insan eksikliğini hissediyor.
restore edilmeden önce çok perişan olan yapı, içindeki kuruyemiş depolarından dolayı kol gibi fareleriyle meşhur bir yerdi.
(bkz: maziden seslenen yazar modeli)
belli periyotlarda uğramazsam rahat edemiyorum. o gümüşler takılar beni benden alıp resmen hipnotize ediyor. ne zaman bir yabancı gelse ilk götürdüğüm yer orası oluyor. her gittiğimde kendimden geçip bir sürü kolye, bileklik, yüzük vs alıp çıkıyorum. biri beni durdurmazsa da sabaha kadar kalırım o derece. çıktıktan sora da fincanda pişen sanat eseri türk kahvesini içip kendime geliyorum.
izmirden aklımda kalan en mükemmel yer.zira içtiğim türk kahvesi beni benden almaya yetmiştir.fincanda pişiriliyor olmasından mı yoksa hanın atmosferinden mi kaynaklandı bilmiyorum ama içtiğim en güzel türk kahvesiydi.