en yakın arkadaşlarını, annelerini bile süzdüklerini gözlemlediğim, kadınların annelik duygusu dışında bireyselliğe dönüklüğünü yansıtan, bireysel rekabet ve şekillcilik anlayışyla örtüşen sorunsal.
doğrudur; kızlar hiç göstermese de aslında hemcinsleriyle devamlı bir rekabet halindedirler.
bulundukları ortamda diğer kızları süzmeleri, ne giymiş, yakışmış mı, benden güzel mi, yok canım ben daha iyiyim sanki anlamındadır. **
özellikle yanında sevgilisi olan hatunlar tarafından abartılan bi durumdur,gelen geçen her kızın sevgililerine baktığını düşünerek etrafa alev saçan gözlerle bakarlar *
hatunların her önüne geleni süzme isteklerinden kaynaklanan doğal durum.her şeyi incelemekten hoşlanırlar.hele bu başka bir hatunsa daha da kolaylaşır işleri zira o hatun kişinin dış görünüşünde de binbir ayrıntı vardır.saçından makyajına bak bak bitmez.erkekleri de baştan aşağı süzer hatun kişi.ama bu kısa sürer.çünkü erkeklerde fazla ayrıntı yoktur.ayrıca nesine bakıcak.ense traşını hangi berberde yaptırdığını merak edecek hali yok.suratına bakar.geri kalanı bir t-shirt bi pantolon zaten.hadi ayakkabıları da saysan en fazla 4-5 ayrıntı yakalar.haliyle sıkılır hatun başka birini süzmeye devam eder.
bir de hatunun hemcinsini kıskanma durumunda nefret dolu bakışlarla bir süzmesi vardır ki valla o cidden tehlikelidir.allah düşmanımın başına vermesin.
sokakta yürürken kızlar tarafından düşmanca süzüldüğünü fark eden çoğu dişinin içinden 'bugün çok güzel olmuşum' sözü geçtiği düşünülürse rakip olma,bir kıskanma meselesidir.(bkz: rakibim değilsin)
kim neyi nasıl giymiş. ben de öğreneyim aman eksik kalmayayım meselesi sanırım. hakkaten nedir bu kadınlar arası rekabet? anlamak mümkün değil gerçekten. üstelik bu rekabet çoğu zaman bihaber erkek için yapılır. pek çok kadın ayrıntıya çok dikkat eder. ayna karşısında zaman harcar, emek verir; ancak bunu gören yine diğer kadınlar olur. yolda birbirlerini çevirip kıyafetlerini nerden aldıklarını sorarlar. bak yapmadığım şey değil. bir kıza sormuştum eteğini nerden aldın diye. hoşuna gitti tabi. önce bir gülümsedi falan, sonra hatırlayamadım dedi. bende sorduğumla kaldım tabi. hayır sanki alıp giyecem eteği. neyse burdan da anlaşılıyorki bakalım dünyadaki diğer kızlar ne alemde diye bakıyor kızlar. hatta kadınların günlere gitme amacı da bu değil mi? sokakta giyemedikleri dekolteleri evde giyip birbirlerine süsleniyorlar, dedikodu ve pasta derken genelde ayda bir olan bu günlerde birbirlerinin ifadelerini alıyorlar. kadınlar arası yarış hiç bitmiyor. umarım değecek bir tür için bu yarış. yoksa yazık bu kadar emeğe.
kızlar mutlaka birbirlerini süzerler;annelerini,arkadaşlarını,yolda gördüklerini,en yakın dostlarını...her türlü duygu durumunda hem de;kızdıklarında,sevindiklerinde...gözlerine mani olamazlar yani.hatta en ince detayına kadar süzerken bunu farkettirmeden nasıl yapabileceklerini bilmeyi bile isteyebilirler.