belki ilginizi çeker
  1. · tbfg
  2. · kızının ilk ağdasını kutlayan anne
  3. · regl partisi
gündem
  1. · hayatında hiç star wars izlememiş insan modeli
  2. · ezel
  3. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  4. · yaran diyaloglar
  5. · bir kadının bilmesi gerekenler
  6. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  7. · bittikten sonra insanı mal gibi bırakan filmler
  8. · tek kanallı dönem
  9. · koşa koşa gidip ağlaya ağlaya yenilmek

kızının regl gününü kutlayan anne  

sayfa  / 3
  1. kadının insan hakları eğitimi programı kapsamında ev kadınları ve çalışan kadınlardan oluşan gruplara eğitim veren psikolog şule akdağ, 12 yaşındaki kızı ezgi için "gençliğe ilk adım" kutlaması adı altında regl kutlaması yapacağını belirtmiş. böylece türkiye'de (belki dünyada lan!) kızına gençliğe ilk adım partisi düzenleyen ilk annedir kendisi.

kutlama için yakın çevresine ve kızının arkadaşlarına davetiye gönderen akdağ, bu davetiyede, "önyargıları yıkmak için ezgi'nin gençliğe ilk adım partisinde sizleri de aramızda görmekten mutluluk duyarız" demiş. ankara'da yarın bir restoranda yapılacak kutlama için gönderilen davetiyede çağrıcı olarak anne, baba ve ablanın isimleri de yer almış.

anne akdağ: "bir erkek çocuğu dünyaya gelince, sünnet olunca, askere gidince, askerden gelince, evlenince kutlama yapılıyor, hediyeler alınıyor. kız çocuğuna ise bir kez dünyaya gelince, bir de düğün yapılınca kutlama yapılıp hediye alınıyor. bu kadar eşitsizlik niye? ayrıca adet görüldüğünde tokat atılması, adetin kirli pis bir şey olarak görülmesi var. bir kadın olarak adet görmenin üremenin başlangıcı olduğunu, doğum yapmanın kadınlığın en güzel yetilerinden biri olduğunu biliyoruz." şeklinde görüş bildirmiş.

şimdi son paragrafta değindiği erkek çocuğu kız çocuğu ayrımına sonuna kadar katılmama karşın yapmış olduğu bu partinin çocuk üzerinde çok da olumlu şeyler bırakacağını düşünmüyorum. gerçi regl günü başlığı internet sitesine ait sanırsam, anne akdağ gençliğe ilk adım şeklinde ifade etmeyi tercih etmiş. kendisi psikolog olan bu hanım efendi eminim ki benden çok daha iyi biliyordur bu işin sonuçlarını ama yine de beni çağırsalar o partiye gider miydim bilmiyorum?

-sınıf arkadaşlarından yeni petek dokulu, kanatlı normal orkid ve yanında tabii ki günlük kullanım için alldays.

not: ulan olm kutlayan ben miyim ki bana kızıyorsunuz? hayır kutlamadım diye kızıyorsanız o da saçma ki!

http://www.internethaber.com/...
    (diazepam, 17.10.2008 09:54 ~ 11:08)
  2. kızının genç kızlığa adım atmasını kutlamak isteyen annedir. çocukluktan genç kızlığa geçiş kadın hayatında önemli bir olay olduğu için gayet mantıklı bir fikir. alışılmış bir şey mi değil tabii ki. ancak regl olayını ayıp, günah, pis olarak nitelemenin ve saklanılması gereken bir olaymış gibi davranmanın o yaşta bir kız için olumsuz olan etkilerini düşündüğümüzde,
    bu durumun bilincindeki bir annenin yaptığı bir hoşluk olarak görüyorum ben.
    (arapbebek, 17.10.2008 10:02)
  3. "bir erkek çocuğu dünyaya gelince, sünnet olunca, askere gidince, askerden gelince, evlenince kutlama yapılıyor, hediyeler alınıyor.

kız çocuğuna ise bir kez dünyaya gelince, bir de düğün yapılınca kutlama yapılıp hediye alınıyor."

kadının söylediğine göre sadece sünnet ve askerlik olaylarında erkeklere ayrıyeten kutlama yapılıyor. ki takdir edersiniz, bunlar (sünnet ve askerlik) ömürde sadece 1(bir)er kere olan şeyler. ama her ay olan bir şey için kutlama yapmanın mantığını anlamadım. yok erkekler her ay çüklerinden bir parça kestiriyor olsaydı, yani bu organ tırnak gibi sürekli uzayan ve kesilmesi gereken birşey olsaydı, eminim ki kutlama neyim yapılmazdı.
    hem sünnet dediğin de para toplamak amaçlı yapılan bi eylemdir.
    "aman bir çalgıcı tutayım, eşi dostu çağırayım da altın falan taksınlar, borçlarımızı kapatalım" mantığıdır tamamen.

edit: aniden bir mantık hatası yaptığımı anladım;
    çük dediğin organ, tırnak gibi sürekli uzayan bişey olsa zaten kimse kesmezdi.80 yaşında 20 metrelik bir çükle rekora imza atan bir nijeryalı kesin çıkardı.
    (hiçbirşeydiyen, 17.10.2008 10:06 ~ 10:11)
  4. kutlamalarla erkek egemenliğini yıkacağını düşünen anne.
    (bkz: daha neler göreceğiz)
    (lübeyna, 17.10.2008 10:13)
  5. saçmalamaktadır.

genç kızlığa adım atma, kız-erkek çocukları arasındaki eşitlik ıvır zıvır, bunlar güzel düşünceler elbette. ha kadın-erkek eşit midir derseniz bana, değildir derim ben, o da bu başlığın konusu değil.

regl genç kızlığa adım ve kadınların hayatları boyunca birlikte yaşamak zorunda oldukları biyolojik bir olay. asla ayıp ve günah değil. evet biraz pis ama oluşumu bakımından. tanrı tarafından bahşedilmiş bir durum. ancak, özel. kadınlara özel. özel olarak yaşanması gereken. yani çıkıp ulu orta oley ben ilk reglimi oldum denilmemesi gereken, duyurulmaması gereken.

bir de demiş ki kendisi; önyargıları yıkmak falan. iyi de ablacım, sen böyle yaparak önyargıları yıkmaktan çok tepki çekiyorsun.

neyse, saçma işte.
    (chicaloca, 17.10.2008 10:17)
  6. dün işyerimize ulaşan davetiye sonucu öğrendiğim olay.

amaç; erkekler için erkekliğe ilk adım olarak görülen sünnet törenlerinin karşılığında, kız çocuklarının kadınlığa atılan ilk adımın yani ilk regl nin kutlanması gerekliliği.

çoğu kadından oluşan işyerimize gelen bu davetin gerekliliğini dünden bu yana tartışıyoruz. kimisi katılıyor ve destekliyor kimisi ise eski köye yeni adet olarak görüyor. benim fikrim ise şu; sidik yarışı!

sünnet olayı gelenek göreneklerimizde uzun yıllardır yer etmiş bir uygulama ve fiziksel bir müdahaledir. kimi erkek çocuklarda zorunluluk hallerinde bebeklik döneminde yapılan bir işlem olabildiği gibi çoğunlukla da ilkokula başlamasının ardından yapılır. düğün dernek kurularak da kutlanabilir ama sonuçta bir cerrahi operasyon gerektirir. regl ise hormonlar gerekli işlevselliğe ulaştığında vücutta meydana gelen değişiklikler sonucu çoğu zaman müdahale(!) gerektirmeden oluşan bir doğal olaydır.

doğal olarak kadınlardaki regl in karşılığı sünnet değil masturbasyondur, ki bu bile tam karşılığı değildir.

bu nedenle erkekler ile düğün ve kutlamalarda eşitlik sağlamak amacıyla bu tip kutlama yapmak yerine sosyal alanda eşitlik sağlamaya çalışmak ve kız çocuğunuzu en azından kendi haklarını koruyabilmesi konusunda yönlendirmek mantıklı olandır.

bu kutlama karşısında toplumun ve yaşananların çocuk üzerinde oluşturacağı psikolojik getirilerini hiç hesaba katmıyorum bile...
    (jassmine, 17.10.2008 10:23)
  7. (bkz: tbfg)

umarsızca bir sevinçle desteklediğim anne. kimsenin cesaret etmediğini yapıyor. çok cesur çok! böylesine çürümüş örfüne ananesine bağlı bir toplumda. insanlık onuru tabuları yıkacak!
    (chixculub, 17.10.2008 10:29 ~ 10:29)
  8. kadın hakları açısından müthiş bir adım, bir kazanım denemeyecek, ancak bazı tabuları yıkmak adına anlamlı bulunacak bir eylemdir. biyolojik bir olayın utanılması, saklanılması gereken bir olaymış gibi algılanmasının anlamsızlığı ve çocukluktan genç kızlığa geçişin heyecanının paylaşılmasıdır. buradan sözkonusu anneyi ve ezgi'yi kutluyor, ezgi'nin yaşamının bundan sonraki bölümü için iyi dileklerimi iletiyorum
    (arapbebek, 17.10.2008 10:34 ~ 10:35)
  9. julia mcnamara'dır.

nip tuck izleyicilerinin yakından tanıdığı bu sorunlu anne, regl olan kızı için benzer bir kutlama düzenlemişti. küçük kıza da parti boyunca, princess mens diye hitap etmişlerdi.

regl olmak, utanılacak bir şey değildir pekala. ama inanın bana kutlanacak bir şey de değil. ha çocuk, kendini kötü hissetmesin diye, mikilik yapılabilir, durum açıklanır, anlatılır ama kutlaması neymiş onu anlamadım. kutlamaya ne alınıp gidilir mesela, küçük altın mı takılır yavrucağa yoksa molped mi alınır? sevimsiz geldi bana, bilemem...
    (zinkafnun, 17.10.2008 10:58 ~ 11:08)
  10. (bkz: mrs brown)
    (bkz: mrs white)

orta okul inglizce kitaplarına da ünite olarak koysunlar böylece hem vocabularysini öğrenmiş oluruz hemi de climbing the mountain, playing piano gibi yapmadığımız ama günlük hayatımızda varmış gibi bahsetmeyi öğrendiğimiz şeylere bir yenisini eklemiş oluruz. evet evet tam kitaplık bi olay.

bi de çocuklar duymasın'da da buna parmak basılmıştı bi bölümde, meltem yoktu evde, haluk kızın ilk reglinde destek olmuştu, gurur duyduğunu söylemişti falan, ailecek gerçekçi gelmiyor bunlar bize. en azından genel için.
    (kavanoz, 17.10.2008 11:06 ~ 11:12)
  11. herkes kendi davranışını, yaklaşımını bir bok zannederken; çağdaşlık, gelenek adı altında seslendirirken..

parmağı kanadığında ağlayan çocuk, kanıyor...

bir anne tüm feminelliğiyle kadın olma gururuna erişen kızını basıyor bağrına.. bir diğer anne kızı için üzülüyor, sıkıntılı bir dönemin başlangıcı ona göre..

uzak bir coğrafyada bir baba kızını başlık parası ile satma düşüncesini fiiliyete geçirme hevesinde, kızı kanıyor çünkü.. bir başka baba namus belası diyor, bu kızı elden çıkarmalı.. yoksa dert olacak başımıza..

çok uzaklarında değil, hemen yanıbaşlarında küçük kız çocukları ağlıyor, ağlarken kanıyor.. bir çocuk ya, sadece bir çocuk.. ebeveyn cağdaşlığının yada geleneklere bağlılığının , yozlaşmışlığının yansımalarını yansıtırken... küçük bir çocuk kanadıkça ağlayan , ağladıkça kanayan..

sadece beklentileri ilgi ve bilinçlenmek.. onları bu duruma hazırlayabilmek.. konuşmak , fiziksel temas, yanlarında olunduğunun gösterilmesi.. sevgi...

en büyük kutlama bu.. sevgi..
    (carpenoctem, 17.10.2008 12:16)
  12. bizim zamanımızda artık kutlama mı olur yoksa kızı şaşkınlıktan kurtarma mı yoksa adettendir diye mi ya da bilemedin sadistlik olsun diye tokat atardı kızına. şimdi modern olmuş sünnet gibi tören yapıyor. iki vakte kalmaz pilava da katar.
    (azwepsa, 17.10.2008 12:20 ~ 12:22)
  13. kutlamada çorba veya şerbet ikram edilmesi durumunda kutlamaya katılan küçük erkek çocuklara "o içtiğinin içinde ne var biliyor musun" esprisi yapılabilir. ben yazarken bile iğrenç ve seviyesiz buldum bunu şimdi ama mesele de burada zaten.
    (arapbebek, 17.10.2008 13:58)
  14. (dörtyapraklıyoncanındördüncüyaprağı, 17.10.2008 14:04)
  15. adettendir denip geçilmesi gereken annedir.
    karşılaştırma yaptıkları şeyler ise tamamen elma ile armuttur.
    sonuçta ergenlik çağına erişmenin aşamalarından biridir ve karşılaştırılma buna göre yapılmalıdır.
    bizim oğlanın yüzünde kıllar çıktı hemen bir permatik gecesi yapalım diyen ve bunu cümle aleme ilan eden bir baba da görmedim duymadım.
    (pingus, 17.10.2008 14:16)
  16. kızının hamile olmasından korkan annedir.
    (iussy, 17.10.2008 14:27)
  17. regl ne öcüdür yıllardır annelerin öğrettiği gizlenmesi gereken birşey olması gerekliliği gibi, ne de kutlanması gereken olağanüstü(!) bir durumdur. sadece ve sadece doğanın kadınlara doğurganlığı bağışlamış olması nedeniyle gerçekleşen sıradan bir doğa olayıdır.

yıllardır pis, kaka olarak öğretildi bizlere ki hala da bu devam etmektedir. zaten parmağı kesildiğinde ağlayarak annesine koşan yaştaki bir çocuğun, regl olayını öncesinde hiçbir şekilde bilgilendirme yapılmadan yaşaması başlı başına bir travma nedeniyken, üstüne üstlük yıllardır kötü birşey olarak tanıtılması üstüne tuz biber ekmektedir. fiziksel olarak rahatsız verici bir durum olduğu aşikardır. hareket özgürlüğünüzü kısıtlar, giyeceğin kıyafet seçiminizde etklidir, öncesinde hormonal değişiklikler nedeniyle stres ve hassasiyet oluşturur*, ağrılı ve stresli bir dönemdir. regl olduğunuzu kendiniz bildiğiniz için hareketlerinizden çevrenizdeki herkesin de bildiğinizi zanneder ve utanırsınız. evet doğurgan olmaktan utanmamız gerektiği öğretildi yıllardır.

kadın olmaktan, doğurgan olmaktan utandık kabul, fakat bu doğal(altı çizili) olayın kutlanması gerekliliğine inanmıyorum, hele ki haberde geçen nedenlerle* * hiç!.

haberdeki annenin regl öncesi dönemde ne konuştuğunu, kızını regl olayına nasıl hazırladığını bilmiyorum, ama bidiğim birşey var ki çocuk yetiştiren kişiler regl konusunda öncelikle bilinçlendirilmeli ve regl olmakla birlikte kız çocuğunun yaşayacaklarına verecekleri tepkiler konusunda daha dikkatli olmalıdırlar.

kutlamak yerine, öncesinde kız çocuğunuzu ergenlik dönemine girmeden önce, ergenlik döneminde vücudunda oluşacak değişiklikler(göğüslerin büyümesi, kıllanma, regl) konusunda bilinçlendirmelisiniz. regl olduğunda panikleme ihtimali yüzde yüz olan çocuğunuzu ilk regl olduğunda neler yapması gerektiğini oturup konuşmalısınız. ilk regl olayının evde gerçekleşmemesi, toplum içinde hatta okulda olması durumunda nasıl davranması gerektiği konusunda bilgilendirmelisiniz ki panikleyip utanmasın.

regl öncesi dönemi hakkında bilgilendirdikten sonra, sonraki dönem hakkında da bilgi vermelisiniz çünkü küçük kızınız artık doğurgan bir kadındır yani hamile kalabilir. aile planlaması yöntemleri ve cinsellik konusunda yaşının gerektirdiği kadar, basamak basamak bilgilendirip onu genç kızlığa ve kadınlığa hazırlamalısınız.

cinselliğin tabu olduğu, regle binlerce isimlendirme yapıldığı, adet gören kız çocuklarının evlendirilme yaşının geldiğine inanıldığı canım ülkemde, çocuğunuza bu bilgileri vermeden ilk reglisini kutlayıp, erkeklerle sözüm ona eşit koşullara getirseniz n'olur getirmeseniz n'olur allah aşkına!!
    (jassmine, 17.10.2008 14:33 ~ 14:38)
  18. yaptığı kendi düşüncesi olan ve karışılmaması gereken ; ondan önce kızı regl olunca kirlendi(!), büyüdü, kadın oldu gibi saçma düşüncelerle çocuk denecek yaşta kızları okuldan alıp kötü yola düşmeden(!) evlendiren aileleri eleştirmemiz gerekentiğinden, tartışılma sırası bana göre ikinci sırada olan annedir.
    (chericheri, 17.10.2008 14:58 ~ 15:06)
  19. (nilay, 17.10.2008 16:16)
  20. canının bir parçasının büyüyüp, ergen birey olduğunu gören anne düşüncesidir. genelde üreme ile ilgili her şeyin tabu olduğu beyinlerde kısa devre yaratır
    (kornish, 17.10.2008 16:51)
  21. (bkz: adettendir)
    (kornish, 17.10.2008 16:57)
  22. (prezerlatif, 17.10.2008 16:58)
  23. (özlemce, 17.10.2008 17:00)
  24. bir önyargıyı yıkmaya çalışan anne. dur hemen eksilemeye kalkma, çünkü şimdi birkaç ayrıntıya değineceğiz.

öncelikle; 'regl olmak kadınların özelidir. millete bunu yayıp kutlama yapmanın ne alemi var' denilebilir, ancak sünnet erkeğin özeli değil midir? şöyle gerçekleşmiyor mu olay, tüm ahali toplanıyoruz, çocuğumuzun pipisinden azıcık kesiyoruz! çocuk 3-5 yaşlarında olsa da erkekliğe ilk adım diyoruz. oysa kız regl olmuş. genç kız artık. peki neden utanıp sıkılıp geçiştiriyor bunu? çünkü böyle gelmiş böyle gidiyor. bugün en feminist kişi bile ayın hangi günleri regl olduğunu kimsenin bilmesini istemez dimi? çünkü bunu sır olarak saklaması gerektiği çok önceden söylenmiş ona. ama nedeni belirtilmemiş. kızlar arasında klasik bir durum vardır. kız kişisi kız kankisine o gün regl olduğunu söyler, o da ayağa kalktığında çaktırmadan arkasına bakar. ya geçmişse! eyvah çok fena, çok ayıp, çok rezil bir durum olur bu. halbuki kişinin elinde değil, yapacak bir şey yok. geçtiyse geçti! ama kimse görmemeli işte. ayıp çünkü. kadınlık böyle tanımlanıyor işte. sürekli otokontrol yapmak zorunda kalan, dikkat çekmemesi gereken kişi olmaya programlı bir cins yetişiyor, yetişecek. bu bir ön yargı ve belki hiç kırılamayacak.
    bunu gerçekleştirmeye çalışan psikolog da biraz abartmış tabii, çünkü kendi bu önyargılardan arınmış olabilir ama ileride kızının yaşayacağı kötü anılara farkında olmadan zemin hazırlıyor. kızını deneği yapmış biraz. bu arada duygu asena'dan etkilenmediğini söylemeden geçemiyeceğim. çok benzer satırlar kadının adı yok'da da vardı. hatta bir kaç gün önce yazdığım giri de tam olarak bu kısımdan bahsediliyordu: (bkz: @2767540)
    (en yavas kaplumbaga, 17.10.2008 17:39 ~ 18.10.2008 11:40)
  25. belki en çok kadın ürünleri satan firmalardan giden olur bu partiye ve hatta bugünü önemli bir ticari gün haline getirmek için bile desteklerinide esirgemeyeceklerini düşünüyorum. sonuçta her şey satılabilir veye pazarlanabilir mantığını göremeyip gençliğe ilk adım partisi adı altında düzenlediği bu günün, aslında başka sonuçlar doğuracağınıda görememiştir. medyada zaten kullanacaktır bu durumu. şimdiden reklamları tahmin edebilirsiniz ilerisi için. "kızınızı gençliğe ilk adım gününde bilmem ne pad'siz bırakmayın, kızınızı bizde sizin kadar önemsiyoruz." gibisinden bir reklamda bir şirketten gelirse kimse reklam vereni suçlamasın.

erkek egemenliğinden bahsedilmiş. askere gidiş, gelişin ve sünnetin kutlandığını söylemiş. böyle bir günü çıkaran erkek toplumu değil ki, toplumun ta kendisi. anneler, babalar, eş dost herkesin kutlamak istediği gunler bunlar. madem kadınlarda böyle günleri kutlamak istiyorlar, buyrun askere olmadı mı, buyrun regl partisine. çok merak ediyorum, sünnette sünnet kıyafeti giyer çocuk, bu kız ne giyecek? doğum elbisesi mi?
    (ethnica, 17.10.2008 18:09 ~ 18:10)
 sayfa  / 3

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil