belki ilginizi çeker
  1. · kıtlamak
  2. · çayı şekersiz içmek
  3. · akide şekeri
  4. · votka vişne
  5. · ben acıyı çayıma şeker diye katarım
  6. · sevgilinin ısırması
  7. · çay kaşığı
  8. · çay
  9. · kesme şeker
  10. · kesme şeker yemek
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · günün tek cümlelik özeti
  2. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  3. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  4. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  5. · tunceli alevileri dinsizdir
  6. · galatasaray
  7. · thierry henry
  8. · msn messenger
  9. · yaran nickler

kıtlama  

1. dişle ağızdaki şekeri küçük küçük ısırma
    (srce, 24.10.2004 01:32)
  2. bazı dadaşların "ben bir şekerle 9 bardak çay içerim" dediği çay içme şekli. * *
    (easy company, 24.10.2004 06:17)
  3. normal kesme şekerle olduğu gibi bu iş için özel yapılan büyük ve sert kesmeşekerlerle de yapılan çay içme şeklidir. çok fazla çay içip tükettiği şekerden rahatsız olanlar tarafından tercih edilir.
    (battal boy cekirge, 02.05.2005 22:32)
  4. çaya attığınızda erimez, ağızda tutmaya çalışsanız içtirmez bir şeker kullanılan yöntemdir. erzurum'a ilk gidişinizde "eeh yeter be" şeklinde çayı şekersiz içmeye karar vermenize, "bir gün seni yeneceğim erzurum!" diye şehirden ayrılmanıza ve evde uzun bir süre küp şekerle kıtlama denemeleri yapmanıza neden olur. başarabildiğinizde siz de bir dadaş adayısınızdır.
    (plectrum, 12.06.2006 00:05 ~ 00:06)
  5. avea hattı satmaya başladığım ilk dönemlerde bu işte tecrübeli güzel bir bayanın yanında işi öğrenme amaçlı dolaştığım sıralarda, hat satmak için bir döviz bürosuna girdiğimizde; döviz bürosunun sahibi tarafından normal şekeri çaya daldırıp ağzına atmaya çalışmak suretiyle yanımdaki bayanı etkilemek için yapılmaya çalışılan fakat şekerin eriyip adamın seri hareketinin kazandırdığı ivme ile ortalığa saçılmasına ve adamın rezil olmasının yanında konuşma boyunca geviş getiren keçi gibi ağız hareketleri yapmasına neden olan olay.
    (teflon tava, 04.08.2007 23:52)
  6. ülkemizin doğu kesimlerinde ve iran, ırak gibi ülkelerde çok yaygın olan çay kültürüdür.
    (emrahman, 05.08.2007 00:01)
  7. kıtlamaktan olumsuz emir.
    (budur, 20.11.2007 15:42)
  8. kıtlama ile çay içmenin nasıl doğduğuna dair bir alıntı da şöyledir:

"eskiden iran'da çaya tatlandırıcı olarak hurma ve üzüm katılıyordu. ingilizler iran'a şeker satmaya kalktıklarında bunu başaramadılar. sonra iranlı mollalarla irtibat kurdular. ingilizler, mollaların verecegi fetva karşılığında kazancın % 10'unu teklif ettiler. bir cuma namazında hutbede mollalar şu vaazı verdi: "siz allah'ın nimeti olan hurma ve üzümü nasıl olur da çaya katarsınız! bundan böyle çaya şeker katacaksınız!" bu vaazdan sonra iranlılar çaya şeker katmaya başladılar.

işler yoluna girince, ingilizler mollalara verdiği % 10 payı satışların iyi gitmediği gerekçesiyle vermemeye başladı. bunun üzerine mollalar ikinci bir fetva verdi. cuma hutbesi'nde: "gâvur icadı şekeri çaya katmak caiz degildir!..." bu fetva üzerine iranlılar evlerindeki şekerleri sokaklara döktü... ingiliz firmaları bunun üzerine baktılar olacağı yok, mollalarla yeniden masaya oturdu. fakat mollalar bu sefer % 20 pay istedi. ingilizler çaresiz kabul etti. mollalar cuma hutbesi'nde bu sefer şöyle fetva verdi: "biz size çaya şeker katmayın dedik ama sokaklara dökün de demedik, şekeri sokağa dökmeyeceksiniz, şekeri çaya batıracak ve böylece gavur icadı şekere, boy abdesti aldıracak ve öyle içeceksiniz."
    (anha minha, 21.02.2008 15:49)
  9. özellikle doğu illerimizde çok kullanılan (mesela ardahan) ve bir zamanlar denemiş olduğum çay içme şekli. ilk zamanlar beceremediğim için şeker çabuk eriyodu, ben de "ulan bitmesin şeker" diyerek çayı hızlı hızlı içiyodum. ağzım yanıyodu tabi. sonra yavaş yavaş alıştım. bi gün evde şeker bitti bizimkilerde uzun bi süre almadılar (şekerlerine göz dikmemden korkmuş olabilirler) ben de bıraktım. ama tadı, zevki çok ayrıdır. tavsiye edilesidir.
    (tark, 20.01.2009 14:54)
  10. "kıt kanaat geçinme" cümlesinin kısaltılmış bi şekilde kullanılması

x:ooooooo sami abi naabıyon?
    y:iidir gence senden naber?
    x:ii allaha şükür nası gidio işler?
    y:nası gitsin be koçero kıtlıyoruz işte,senin nası gidio?
    x:abi bizde kıtlıyoz beh.
    (equifaxle, 20.01.2009 15:51)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil