gündem
  1. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  2. · kurban kesmeye karşı olan dallama
  3. · bittikten sonra insanı mal gibi bırakan filmler
  4. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  5. · her yerinden öpüyorum rüştü
  6. · sözlük yazarlarının itirafları
  7. · mutluluk veren küçük şeyler
  8. · ekşi sözlükten başlık çalmak
  9. · kendine saygı duymak

kürtlerin türkçeyi yabancı dil olarak işaretlemesi  

1. eski demokratik toplum partisi* genel başkanı ve mardin bağımsız milletvekili ahmet türk'ün, tbmm'de kayıt yaptırırken doldurduğu milletvekili formuna türkçe'yi 'yabancı dil' olarak yazması olayıdır.

bu eylem anayasanın 3. maddesini inkardır.

bakan herkesin başlığın üzerime kaldığını anlamaması üzerine gelen edit -başlığın 6. girisinde verdiğim notu yineliyorum- :
    not: başlık tarafımdan doldurulası olarak görülmüştür. zira ben açsaydım 'kürtlerin' şeklinde açmazdım genellemeler kötürdür eeedir kakadır.
    (witchontheroof, 30.07.2007 19:49 ~ 01.08.2007 19:21)
  2. (jose, 30.07.2007 19:55)
  3. alışıncaya kadar bu adamların her yaptıkları olay olacak gibi gözüküyor.
    "ana dilin dışında olan dillere yabancı dil denir. yoksa bu ülkede herkesin ana dili türkçe midir? " şeklinde soru uyandıran, yapanın yanlış anladım diye arkasında durmadığı hareket.
    not : anayasanın 3. maddesi "devletin dili türkçedir" demektedir.
    (piquetero, 30.07.2007 20:05)
  4. yabancı diller bölümüne değil,bilinen diller bölümüne türkçe yazılması olayıdır.zaten yabancı diller diye bir bölüm de yoktur.münferit bir olay mıdır halkın takdirine bırakılmalıdır.
    (spartacist, 30.07.2007 20:07)
  5. yakında kesinlikle bir şekilde tedbir alınılması gerektiğinin göstergesidir.

(bkz: sonumuz kötü)
    (bkz: tsk)
    (albus, 30.07.2007 20:29)
  6. dtpli pek değerli zatların gün geçtikçe artacağı düşünülen davranış zincirinin birinci aşamasıdır.

not: başlık tarafımdan doldurulası olarak görülmüştür. zira ben açsaydım 'kürtlerin' şeklinde açmazdım genellemeler kötürdür eeedir kakadır.

anayasanın 3. maddesi "devletin dili türkçedir" demektedir evet ama bu bize madde 3 öncesinde şu şekilde gruplandırılır ;
    ııı. devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti
    madde 3 ün içinde ise "dili türkçedir." şeklinde geçmektedir.
    (bkz: resmi dil) (bkz: ana dil)
    (witchontheroof, 31.07.2007 00:06 ~ 00:08)
  7. (koca ragıp, 31.07.2007 00:19)
  8. doğduğunda ilk öğrendiği dil türkçe ise,kürtçe, ingilizce vs. sonradan öğrenildiyse, sonradan öğrenilen dil yabancı dil olur. insan eğer doğduğunda kürtçe'den başka dil bilmiyorsa da,daha sonra öğrendiği dilde yabancı dil olur, bu bağlamda burada aslen bir tuhaflık yoktur. ha burada politik mesaj taşıma amacı vardır, yoktur o ayrı, ama bence kafaya takmaya değmez, zira bu ülkede gerçekten de türkçe hiç öğrenmeden, doğup büyümüş ölmüş binlerce vatandaş vardır.
    (platin24, 31.07.2007 00:30)
  9. türkçe'nin ne oldukları belli olmayan bir grup tarafından sanki azınlıkça konuşulan bir dilmişçesine gösterilmesine çalışılmasıdır. bu ülkenin resmi dili türkçe'dir, kürtçe değil! yani oraya yabancı dil olarak ingilizce, fransızca, italyanca ya da ne bileyim başka dilleri biliyorsanız onları biliyorsanız işaretlerseniz. he mi canım? hadi bakim..
    (melancholic, 31.07.2007 00:35)
  10. bunu yapacak kürt vatandaşımız yüzde onu geçmez eminim. kürtlerin türkiyede kendileri azınlık olarak gördüğünü sanmıyorum. benim çeçen dedelerim bu ülkeyi nasıl sahiplenmiş, kendilerini bu ülkenin asli unsuru saymışlarsa kürt vatandaslarımızda öyle yapacaktır. kendilerini yabancı sayarak sorunun çözüleceğini sanıyorlarsa yanılıyorlar birileri. aramızda ki ayrılıkları vurgulayarak, resmi dili yabancı sayarak güya temsil ettiği kitleyi koparacaklarsa bizden ne diyelim allah akıl fikir versin onlara.
    (promemati, 31.07.2007 02:20)
  11. millet kavramından bihaber insan davranışı.
    (bu kadar yürekten çağırma beni, 31.07.2007 02:25)
  12. almanya'da milletvekili seçilen türk asıllı birinin anadili olarak türkçeyi belirtmesi ne kadar doğruysa o kadar doğru olan iştir.daha fazla bir şey söylemeye gerek yoktur.
    (power of the right, 31.07.2007 15:53 ~ 15:53)
  13. bunu yapan kürtler değil ahmet türk'tür..öyle bi başlık ki nereye çekersen gidiyo..genelleme yapmaya gerek yok..sanki tüm kürtler nerde form görseler "aha yabancı dile türkçe yazalım" diye birleşmişler ve ciddi bi hareket varmış gibi..bi zibidinin yaptığını genelleme yapmak gereksiz.
    (dream with the fishes, 31.07.2007 16:06 ~ 16:07)
  14. (yeşilşair, 31.07.2007 16:17 ~ 16:17)
  15. (benim sessizligimde senin de susuşun var, 19.07.2009 01:24)
  16. esas sorun söylemdeki ayrımcılıktır. kelimelerdeki düşmanlık, yabancılık hissi esas problemdir. dil konusunda en çok yapılan davranışlardan birisidir.

halbuki, şöyle olmalı; türkiyede konuşulan tüm diller resmi statü kazanır. azınlık dilleri olarak isimlendirilir. anadil seçeneği olur. kürt kürtçe, türk türkçe, rum rumca yazar. yabancı diller yerine diğer seçeneği olursa söylemdeki problem hafiflemiş olur. çünkü ne rumca ne kürtçe ne ermenice yabancı bir dil değil. yabancı diller için ise türkiyede hiçbir azınlığın resmen kullanmadığı diller işaretlenir. ingilzce fransızca gibi.

şu durumda, türkçeyi yabancı dil işaretlemesi maalesef normaldir bir kürt milletvekilinin. kendi anadiline mi yabancı desin?

bir sorunu daha çözdüm. ohh be.
    (zülkarneyn, 19.07.2009 01:31)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil