görseller
küçük kara balık 

belki ilginizi çeker
  1. · bir şeftali bin şeftali
  2. · samed behrengi
  3. · mahi ye siyah e kuçuli
  4. · küçük prens
  5. · çemberimde gül oya
  6. · şeker portakalı
  7. · küçük kara balık olabilmek
  8. · yasaklı kitaplar
  9. · küçük balık hikayesi
  10. · ölüm
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · tadı harika olan yiyecek kombinasyonları
  2. · colin kazım richards
  3. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  4. · ugg düşmanı ezik kızlar
  5. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  6. · thierry henry
  7. · uludağ sözlük
  8. · parti kapatma davası hukuka aykırıdır
  9. · direksiyon sınavı

küçük kara balık  

1. çemberimde gül oya ile yine yeniden hatırlanan kitap. çocukluka birşeyler öğreten güzel yazın...
    (luccy in the sky with the diamonds, 02.08.2005 03:01)
  2. (bkz: bir şeftali bin şeftali)
    (bkz: küçük prens)
    (bkz: şeker portakalı)
    (tutkuyakar, 02.08.2005 03:11)
  3. samed behrengi kitabıdır.
    (miçemez, 30.09.2006 22:45)
  4. küçükken annemin ders çalış biraz diye azarlarından sonra tırsarak elime aldığım kitap. onlarca kere okumuşluğum vardır. annem ara sıra bu kitabı hala hatırlatır.
    (korialstrasz, 07.02.2007 20:45)
  5. hikaye büyükanne balığın milyonlarca torununa masal anlatması ile başlar. anlattığı masal küçük kara balığın masalıdır. hikaye içinde hikaye durumu söz konusudur. eser iranlı komünist yazar behrengi'ye aittir. "kırmızı balık" sembolü gözlerden kaçmaz.
    (mahi ye siyah e kuçuli, 28.05.2007 16:37)
  6. çevresinin baskılarına karşın denizi bulmak için yola çıkan küçük kara balığın öyküsü... çocukken okunan kitapların büyükken sahip olunan ideolojiye önemli etkide bulunacağı düşünülürse her çocuk okursa dünyanın daha güzel bir yer olacağı kitap.
    (carpe noctem, 17.06.2007 02:59)
  7. dünyadaki en güzel çocuk kitaplarındandır.etrafınızdaki tüm çocuklara hediye edebileceğiniz en iyi kitaptır.ülkesinde(iran'da) katledilmiş olan behrengi nın en iyi hikayelerinden.okuyan her çocuk küçük kara balık olmak ister,işte bu yüzden önemli bi hikaye.

bir sabah erkenden,daha gün doğmadan,küçük kara balık annesini uyandırdı:
    "anneciğim, seninle konuşmalıyım" dedi.
    annesi, uyku sersemliği içinde:
    "acelen ne sevgili yavrum?" diye sordu "önce sabah gezintimizi yapalım, sonra konuşuruz."
    "olmaz anne,artık ben bu gezintilere çıkmak istemiyorum.buralardan gideceğim."
    "sabahın bu erken saatinde nereye gideceksin yavrum?"
    "bu derenin bittiği yeri merak ediyorum" diye karşılık verdi. "ah anne, bu soru beni aylardır düşündürüyor. derenin nerede bittiğini öğrenmem gerek.bugüne kadar bu soruya bir karşılık bulamadım.geceleri gözüme uyku girmiyor.sürekli bunu düşünüyorum.kararımı verdim anne, gidip derenin nerede bittiğini öğreneceğim. orada neler var, başka yerlerde neler var, görmek bilmek istiyorum.`
    küçük balik merakını yenemez, yanına bir kac balık daha alarak, ailesini arkasında bırakarak, dereye çıkar, dere büyür ırmak olur, arkadaslar degisir hain olur, ve küçük balik karabatağa ve testere balığına ragmen denize ulasir...
    (sophie, 17.06.2007 11:47)
  8. bu kitaptan sonra, pek az kimse bilir lakin, "kudsi gazinur" adlı bir iranlı yazar, küçük kara balık'a nazire yazmıştır.
    adı ne?
    "küçük kırmızı balık"

hikayenin çıkış yeri ise, küçük kara balık'ın en sonundaki, "ama yavrulardan biri, küçük bir kırmızı balık, o gece hiç gözünü kırpmamış. sabaha dek hep denizi düşünmüş"ten geliyor..

küçük prens'le küçük kara balık'ın aynı tarafa baktıklarını düşünürüm hep; öyle ki, her yıl bir daha okunup, bir daha anlam kazanır; çocukluğu tanıdıkça bir anlam, dünyayı tanıdıkça bir anlam, insanları tanıdıkça bir anlam..

öyle ki, dünyadan ve insanlardan nefret ettikçe, denizinizden kaçıp gidesiniz geliyor / ya da / bileğinizden bir yılan zehrinin geçmesini istiyorsunuz.. bu yüzdendir ki en güzel masal anlatır herşeyi..
    (possible dreams, 17.06.2007 12:45)
  9. farsça orjinal ismi mahi ye siyah e kuçuli'dir.
    (fb, 22.06.2007 11:30)
  10. babanın çocuğuna verdiği en güzel düş, dünya. madalyonun diğer yüzünü sorgulamayı, "deryayı bilmeyen balıktan tuhaf olmamayı" sağlar, aydınlatır.

özledim seni küçük kara balık. hepimiz küçük kara balıklarken okuduk öyküyü, sorular sorarken, dünyayı algılamaya, olup biteni adlandırmaya çalışırken. ne eşsiz bir yol gösterici...
    (varolmanın dayanılmaz hafifliği, 08.01.2008 14:51)
  11. ailenin dünya görüşüne göre okunan ilk kitaplardan olması mümkündür. aynı zamanda okutulacak ilk kitaplardan olacaktır. yaklaşık onbeş yıl sonra tekrar karıştırıldığında inceden bir gülümsetmiştir.
    "beni kandıran filan yok, diye itiraz etmiş küçük kara balık. benim kendi beynim var, düşünebilirim; gözlerim de var, görebilirim..."
    (oo çok zor nick bulmak, 21.01.2009 02:56)
  12. küçük kara balık bağnaz çevresinin tüm baskılarına karşın, denizi bulmak üzere yola çıkar. nice engellere, baskılara göğüs gerer, direncinden hiçbir şey yitirmez. sonunda büyük zorlukları yenerek denize ulaşır, mutluluğu elleriyle tutar, ama yaşamı pahasına... haksızlığa baş kaldıranların öncüsüdür artık o. kendinden sonra gelenlere örnek olmuş, kurtuluş yolunu göstermiştir. işte küçük kırmızı balık... bütün gece gözünü kırpmadı... küçük kara balık'ın yolunda gitmeyi düşlüyor...

der arka kapağında.

'mutluluğu elleriyle tutar, yaşamı pahasına' bir çocuğa anlatabilinecek en güzel şeydir herhalde. 'nice engellere, baskılara göğüs gerer ' bir çocuğun anlayabileceği en güzel şeydir.. hayata böyle bakılır deniyor bir çocuğa bu kitapla adeta. ama okumadıysanız çok geç değil. her yaşta öğrenebilirsiniz; küçük kara balık olabilmek

''..ama küçük kara balık hasta değildi. onun bambaşka bir derdi vardı.''
    (marla damagınızda ki yara, 20.06.2009 13:41 ~ 13:41)
  13. eylülün hikayesidir.
    hayatımda okuduğum en güzel ikinci çocuk masalı. (tabiki birincisi küçük prens.)
    bir çocuğun gözlerinin içine bakarak bu masalı okumak, onun kocaman açılmış meraklı gözlerine bakmak, "ilerde oda bunu yapıcak!" demenin zevki dünyada başka neye denktir bilemem şu an.

çocukken en sevdiğiniz hikayeyi düşünün, düşünün bi. size anlatılan masalı ya da okuduğunuz. kesinlikle şu anki yaşamınızda bir ortak paydada eşleşeceksiniz.

bir dönem türkiye'de de yasaklanan bu kitabı edinin -tekrar yasaklanmadan- ve okuyun bunu bulduğunuz her çocuğa.

yazarı samed behrengidir. tıpkı hikayedeki küçük kara balık gibi bir sonu vardır. tıpkı ona benzer zaten. iranılıdır. bir gölde ölüsü bulunmuştur. ölüsü. boğuldu derler, yersen.
    (mental retardasyon, 19.08.2009 01:03)
  14. antalya-muğla-aydın'da turne düzenleyip okullarda sergilemişliğimiz var bu güzel hikayeyi. oyunda oynamadıysam da, her sahne değişiminde arka plandaki resmi değiştirirdim. gazipaşa'da ipi açamayınca tüm oyun derede geçmişti. hala gülerim halime. madem açamadın, kessene ipi.
    (againstthelife, 19.08.2009 01:08)
  15. faşizimi bu güzelim kitaba zararlı neşriyat tanımını uygun gören rezillik olarak özetle üzerinden tanımlayabileceğimiz mükemmel çocuk kitabı
    (elastigirl, 19.08.2009 01:15 ~ 01:16)
  16. başucu kitaplarındandır; dönüp dönüp bi daha okunan, her seferinde yeni şeyler keşfedilen...
    (iset, 19.08.2009 08:27)
  17. can yayınlarının kapak tasarımı olsun kitap içerisindeki ilüstrasyonları olsun şahane olmuş. şu sıralar yeni basımı kitap evlerinde yerini almış , her ne kadar 7-9 yaş arası ibaresi bulunsa da büyük denizleri merak eden herkesin göz gezdirmesin de fayda var.
    (görsel: küçük kara balık/104286)
    (o kadar mutluyum ki şimdi kusabilirim, 07.10.2009 22:47)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil