jules et jim   

adana çık aradan

1. yönetmen françois truffaut nun 62 yapımı sinema filmi... jules ve jim in aynı kadınla (jeanne moreau) yaşadığı aşka dem vurur.
    (abbas yolcumu, 08.11.2005 23:15)
  2. dış sesin filmde çok önemli bir yer tuttuğu 2 erkek 1 kadın ilişkisini çok güzel anlatan unutulmaz film.
    filmde aynı kadını seven iki çok iyi dost anlatılmaktadır.birinci dünya savaşının gölgesinde başlayan bu dostluk birinin alman birinin fransız olması neticesiyle bir süre uzak kalmalarıyla devam eder.bu sırada jules, catherine ile evlenmiştir.ancak jim'in catherine olan aşkı ve catherine'nin davranışları, bu üçlünün aşkı sorgulamasına neden olur.
    le tourbillon de la vie adlı şarkıyla ölümsüzleşen bu filmde en ilgi çekici olan diyaloglardır.izleyiciyi sanki bir kitap okuyormuşçasına büyüleyen bu filmin açılışında şöyle denir:

"tu m'as dit: 'je t'aime '
    je t'ai dit: ' attends '
    j'allais dire: ' prends-moi '
    tu m'as dit: 'va-t-en' "

"bana 'seni seviyorum' dedin
    ben sana: 'bekle' dedim.
    'al beni' diyecektim
    sen bana:' git' dedin. "
    (betatron, 02.05.2007 18:23)
  3. az önce izlediğim vanilla sky adlı filmde kendisine birçok göndermenin olduğu françois truffaut filmi.

vanilla sky da jim in catherine le paris sokaklarında yürüyüşünü andıran sahneler vardır. penelope cruz catherine e benzetilir. ayrıca tom cruise un evinde bir de jules et jim in film afişi vardır.
    (kv 626, 17.07.2007 01:07)
  4. senaryosu çok iyi yazılmış cümleleri özenle seçilmiş bir film. özellikle jim'in meslek seçimini anlatırken konuşulan diyaloglar çok iyidir.
    jim mesleğini anlatmaktadır.
    okulda profesörü ne olacaksın diye kendisine sorduğunda "diplomat olacağım." der. hocası "bir servetin var mı?"der. jim "hayır, yok" der. "yalana kaçmadan soyadına ünlü bir isim ekleyebilir misin" der hocası. "hayır" der jim. "öyleyse diplomatlıktan vazgeç" der hocası. "peki o zaman ne olmalıyım?" diye sorar jim.
    meraklı ol" der hocası. "bu bir meslek değil ki." der jim. "henüz değil, seyahat et, yaz, tercüme yap. her yerde yaşamayı öğren. hemen şimdi başla. gelecek profesyonel meraklılarındır. fransızlar çok uzun süre sınırlarının içinde kapalı kaldılar. kaçamaklarının masraflarını karşılayacak birtakım gazeteleri mutlaka bulursun." der hocası.

bir hocadan hayat dersleri diye buna denir heralde...
    (serpico, 18.07.2007 14:38)
  5. spoiler
    iki iyi arkadaş ve çok güzel bir kadın. siyah-beyaz bir anlatımda aşkın tüm renklerinin tek tek seçilebildiği hüzünlü bir film. jim'in aşkı jules'e göre daha sönük kalmış diye düşünürken, ikinci seyretmem de bunun bilinçli olarak yapıldığını şu diyalogla fark edebildim:
    jim: sizin catherine ile geçirdiğiniz yılları kıskanıyorum ve bazen beni kıskanmadığınız için sizden nefret ediyorum.
    spoiler

(bkz: jeanne moreau)
    (bkz: oskar werner)
    (bkz: henri serre)
    (velvetrevolution, 18.07.2007 14:54 ~ 14:57)
  6. az sözlü.. çok sesli aslı siyah beyaz yansıması rengarenk kült film. dünya çapında en iyi 100 film arasında geçer adı.
    (gajo, 18.07.2007 16:43)
  7. amelie ile öpüşme sahnesinde camda duran sineği fark edip, tekrar seyrettiğim; kendinden sonra ki tüm fransız yeni dalga filmlerini etkilemiş truffaut filmi.
    (zamanabırak, 01.08.2007 01:34)
  8. "mutluluğu anlatmak zordur, farkına varılmadan eskir."
    (kadın giyinmiş zaman, 12.07.2008 01:22)