belki ilginizi çeker
· ampul
· hayatını kolaylaştır (reklam)
gündem
· bana kitap al
· robert kolej
· komple
· walter melon
· osmanlı cumhuriyeti

joseph wilson swan   

adana çık aradan

1. 31 ekim 1828 sunderland'da doğdu, 27 mayıs 1914 warlingham'da öldü..

büyük başarılara, icatlara imza atmış sir lakaplı bir kimyagerdir aslında..kariyerine eczacılık yaparak başladı..ilaç şirketlerine ortak olaraktan devam ettirdi bu kariyerine..

1856 yılında kodak'ın kurucusu olan george eastman'a yüksek hızlı bromür fotoğraf kağıdı fikrini sattı..yıllar yılı kodak'ı fotoğrafçılık sektöründe bir numaraya oturtacak bir fikirdi bu..

ama en büyük başarısı ise -kimi tarihçiler inkar etse de, yasal olarak halen bir karmaşıklık söz konusu olsa da- ampulu edison'dan önce bulmasıydı..1860 yılında karbon filamanlı ilk akkor telli ampulu keşfetti..kullanışlı ilk lambayı yapması 1879 tarihinde oldu..patentini ise 1880'de aldı..

işletmeci kafası sıkı çalışan edison bu durumu iyi değerlendirdi ve swan ile beraber 1883 yılında edison&swan united electric company'i kurdu..tesla'ya yaptıklarını belki burada swan'a yapmayı planlıyordu edison..

ondan sonra ne oldu ne bitti bilinmiyor..birkaç patent yine bu şirket adı altında alındı..ama gelin görün kü o yıllarda yapılan yasal işlemler sonucunda; swan ekim 1883'de edison'un elindeki ampul patentini almıştı..icadın edison'dan önce swan tarafından gerçekleştirilmiş olması kesin bir karara bağlandı..

ama yine de halen bizim aklımızda edison diye kalmış..bunun nedenini pazarlamanın ve paranın gücüne bağlamak istiyorum..hafif biraz kapitalist bir yorum ile bitiriyorum ama yine de ben bu giriye kadar aramızdakilerin çoğu sir joseph wilson swan'ı tanımıyordu ve hakkında bir tane bile giri girilmemişti..
    (zeus, 08.10.2006 15:10 ~ 15:11)