|
|
- mambo isimli cms nin yeni adı..
- pek esnek olmayan fakat küçük kapasiteli siteler için ideal bir cms
görsel açıdan çok hoş temaları mevcut.
fakat eklentileri kısıtlı ve kendini pek düzenletmeyi sevmiyor bu cms.
türkçe kaynak için http://www.joomlaturkiye.com
- temaları harika olan bir cms.
(ashra, 12.04.2006 16:08)
- 2006 yılının en iyi linux açık kaynak projesi seçilen ve geçtiğimiz yılların modası phpnukenin pabucunu dama atan içerik yönetim sistemi (bkz: content management system)
(cesim, 04.03.2007 03:20)
- kurulumunun kolaylığı ve görsel açıdan harika olan temaları ile en yaygın olarak kullanılan cms. dir.
- en çok kullanılan içerik yönetim sistemi. birçok modül'ü bulunan ama türkçe modül'ü az olan iys sistemi.
- bir çok sitenin kullandığı php tabanlı mysql database kullanan , artık xml bilen herkesin bu cms için bileşen ve modül yazdığı kullanımı ve kurulumu kolay içerik yönetim sistemidir.bu sistemi en iyi uygulayan türkçe sitelerden biri için
(bkz: shiftdelete.net)
- nerdeyse her componenti ilk çıktığında rfi açığı bulunan, php tabanlı, kullanışlı cms.
- php nuke e kıyasla hem görsel hemde içerik ayar zenginliği bakımından aşmış cms.
- bir süredir haşır neşirim joomla ile. daha önceden kullandığım phpnuke gibi "facia"dan sonra inanılmaz derecede rahatlattı beni. hemde her açıdan.
joomla, aslen mambo adındaki cms'den yola çıkılarak yaratılmış bir tür mambo klonu aslında (1.0.x versiyonları için geçerli bu dediğim). yukarıda da belirtildiği üzere ticari siteler haricinde (eklentilerinide baz alarak) hemen her tür içerikteki siteyi rahatlıkla yapılandırabilirsiniz. evet, yapılandırabilirsiniz çünkü joomla yönetim konusunda bir miktar kısır gibi görünse de adminlere oldukça iyi bir kontrol sağlıyor (öyle ki biraz php biliyorsanız harikalar yaratmamanız için hiç bir sebep yok) ve kurulum gibi aşamaları çokça basit. siz temanızı seçip içerik dolduruyorsunuz o kadar sadece (kabaca bir örnek olarak). ha, ticari siteler yapılamaz mı? tabii ki de yapılır ama ben tavsiye etmiyorum çünkü; joomla yapı olarak ticari bir sitenin gerektirdiği esnekliğe erişemeyebilir (ihtiyaçlar doğrultusunda).
ülkemizde de çokça benimsenen joomla ile ilgili bir çok kaynak site mevcut (bkz: mjturkiye.net) (bkz: cmsturk.net). aynı zamanda var olan sürümlerindeki açıklar tespit edildiğinde çok hızlı bir şekilde düzeltilip gerekli yamalar anında release ediliyor.
tabi bu "mambo klonu" etiketini joomla'ya yeni bir ivme kazandıran "joomla 1.5.x" serisiyle yok ettiğinide belirtmeliyim. tamamen kendi kodları üzerinde oturtulan joomla 1.5.x ailesi 1.0.x ürünleriyle çok benzeşsede ve kısmi olarak da olsa geriye dönük uyumlu olsa da artık gerçekten çok farklı bir yapıya sahip oldu. anladığım (ve anlatıldığı) kadarıyla bu yapıda hedeflenen öncelikli şeyler günümüzün dijital dünyasında bir numaralı gereksinim olan güvenlik hususunun son derece sağlam olabilmesi ve aynı zamanda genel yazılım stabilitesi. başarabildiler mi an itibariyle bir fikrim yok çünkü joomla 1.5.x'in stabil sürümlerinin dağıtımlarının üzerinden çok geçmedi.
eğer ilginiz varsa, çekinmeden ilgileniin.
- websiteleri oluşturmak için satır tabanlı programlama dilleri bilmenizi gerektirmeyecek, bakınız >>görünüm >>kaynak güzel bir cms (content management system - içerik yönetim sistemi) kullanıcı kaydı, yazı, fotoğraf, dosya paylaşım, email yönetimi, anket, hepsi bir yerde..
|