görseller
johann carl friedrich gaussjohann carl friedrich gauss
johann carl friedrich gaussjohann carl friedrich gauss
belki ilginizi çeker
  1. · gauss metodu
  2. · gauss algoritması
  3. · gauss yasası
  4. · ogame
  5. · carl friedrich gauss
  6. · göttingen
  7. · günün tek cümlelik özeti
  8. · dün dündür bugün bugündür
  9. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  2. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  3. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  4. · darwin i bitiren balık
  5. · aşk ı memnu
  6. · colin kazım richards
  7. · thierry henry
  8. · chow chow
  9. · seninle bir oyun oynamak istiyorum

johann carl friedrich gauss  

sayfa  / 2
  1. üniversitede almış olduğum derslerin çoğunda adı geçen matematik, fizik, geometri gibi bilimum her b.ka kafa yormuş bilim adamı
    (lethe, 02.04.2004 01:16)
  2. herşeye el atmış, saygı duyulması gerekir belki de ama öğrencisin elinden bişi gelmes * * hafiften sinir olursun , bunu da bulmasan nolurdu beaa
    (briseis, 02.04.2004 01:31)
  3. kralmışsın be gauss.yapmadığın ilgilenmediğin ne var senin allah aşkına.manyetik alandan tut matematiğe kadar herşeyde senin adını görüyoruz.gerçi zamanında belki de sen de böyle ünlü olmak literatüre geçmek istiyordun ha, onun için mi yaptın bunca buluşu be.
    (siege, 02.04.2004 01:56)
  4. lisede sürekli kullanılan gauss metoduna ismini veren zat.
    (bkz. gauss metodu)
    (skubidu, 02.09.2004 16:28)
  5. küresel simetri üzerine bulduğu formüllerle, newton denen dümbüğün 1 sayfa işlemle kastırarak yaptığı hesapları sadece tek bir yüzey integraliyle sonuçlandıran zat-ı şahane.
    (hell guardian, 02.09.2004 16:43)
  6. (bkz. gauss gun)
    (diskonnektus erektus, 02.09.2004 17:05)
  7. küçükken zehir gibi bir zekaya sahip olduğu söylenir. fakat klişe olduğu üzere bu zekasını binbir türlü itliğe değil de derslerine kullanmıştır. şöyle ki:
    ilkokuldayken öğretmeni bu arkadaşa 1'den 100'e kadar tüm sayıları toplama ödevi vermiş. bu onu en az 5 saat oyalar diye düşünen denyo hocanın karşısına 5 dakika sonra dikilivermiş gauss. demiş ki 5050. hoca şaşırmış (bkz: the apışest person in the world).
    - nasıl buldun len demiş öğretmen hafif işkillenerek. bir yandan da içinden tevhid getirmiş.
    - çok basit örtmenim demiş gauss. şimdi 1'den 50'ye kadar sayıları yazdım. sonra 1'in altına 100'ü yazmak üzere geri geri 51'e kadar ikinci bi satır yazdım. böylece her birinin toplamı 101 olan 50 tane tane toplama işlemi yapmış oldum. yani 101 çarpı 50. yani 5050.
    öğretmen apışmış bir şekilde yapılcak bişey olmadığını anlayınca dersi boş bırakmış, serbestsiniz demiş. çıkarın elişi kağıtlarınızı şurup kutularından apartman yapın demiş.
    ertesi gün veli toplantısında:
    - değerli veliler hepiniz hoş geldiniz, filan fıstık dedikten sonra gauss'un velisi burda mı demiş.
    babası;
    - burda hocaanım demiş
    - beyefendi alın çocuğunuzu sktirin gidin demiş hoca da ne yapsın. zaten dün şomşok olmuş. aklı zihni fikir yürütmez, mukayese yapamaz hale gelmiş çünkü.

edit: bunun 1'den n'e kadar olan sayıların toplamı formülü olan n.(n+1)/2 olduğunu söylememe gerek yok heralde diye de eklemiş gauss.
    (hepten aykırı, 31.07.2005 22:52 ~ 23:01)
  8. (pastaci, 31.07.2005 23:34)
  9. bir toplantıda hiç biriniz evinize gidemezsiniz diyen matematikçi. çünkü evlerine gitmeleri için ilk önce gitmeleri gereken yolun yarısını sonra kalanın yarısını daha sonra ise kalanın yarısının yarısını ...
    (ben de öyle biliyordum, 13.11.2005 23:53)
  10. (comatose, 17.11.2005 17:43)
  11. metodu olan adam.
    (right lane must exist, 17.11.2005 17:59)
  12. elektromanyetik teoride ünlü yasasıyla bilinen karizmatik görünümlü fizikçi ve matematikçi...

gauss yasası : kapalı bir yüzeyi , yüzeye dik olarak delip geçen elektrik alan vektörlerinin lineer toplamı , bu kapalı alan içinde kalan yük miktarına eşittir.
    (quantum, 18.11.2005 02:33)
  13. bulduğu ne kadar teorem, yasa, kural varsa anlayamadığım anlasam da sınavlarda uygulayamadığım rahmetli insan. fizik olsun, matematik olsun, sayısal yöntemler olsun veya başka derslerde olsun bu adamın adının geçtiği bir konu varsa doğrudan o konuyu pas geçiyorum. hayır yani bünye bağışıklık kazanmış gauss'a karşı. etki sıfır. bir yerde gauss varsa ben yokum!
    (bedford, 16.04.2006 00:00)
  14. fizik2 sınavı öncesinde şu hali alır
    (bkz: gaussibillahimine...)
    (yoköylebirseykandırmıslarseni, 24.04.2006 01:00 ~ 01:01)
  15. (invisible, 22.06.2006 17:54)
  16. 2005 yılı ölümünün 150. yıldönümü olduğundan gauss yılı ilan edilmiştir.
    (pushitonmeshitonme, 11.07.2006 17:53)
  17. gelmiş geçmiş en büyük matematikçi olmakla beraber insani olarak pek de iyi biri olmadığı, götünün biraz kalkık olduğu söylenir. onun götü kalkık olmayacak da kimin olacak diyebilirsiniz ama genç matematikçi macar bolyainin öklid dışı geometri konusundaki çalışmalarını içeren mektubuna cevaben bana böyle şeylerle gelmeyintadında çocuğu aşağılayıcı bir mektup göndermesi, genç bir matematikçinin ümitlerini kırması pek de takdir edilecek birşey olmasa gerek. halbuki bolyainin üzerinde çalıştığı konu yıllar sonra einsteinın yeni evrenini oluşturmasında çok yardımcı olmuştur.
    (zaht, 11.07.2006 18:30 ~ 27.08.2007 21:28)
  18. bulmacalardaki "elektrik alan birimi" sorusunun cevabı
    (new mohican is walk on water, 31.07.2006 00:29)
  19. mezarı göttingen'dedir.
    (wer bin ich, 25.08.2007 00:53)
  20. yanılmıyorsam eski mor renkli 10 alman markı banknotlarının üstnde resmi olan zat-ı muhterem budur.
    (alkapon kerim, 25.08.2007 01:03)
  21. bulduğu gauss yasasıyla uğraştırabilecek bir çok problemi rahatça çözmemizi sağlamış şahsiyet.
    (lord hypnos, 22.12.2007 17:05)
  22. neredeyse her derste ismini en az bir kez duyduğum insan evladı. maşallah her dalda kafa yormuş, birşeyler bulmuş, bunları formülize etmiş, sınavlarda öğrencileri terletebilmeyi başarmış kişi.

hayır böyle diyorum ama saygı duyuyorum orası ayrı...
    (özellikle nick konusunda çok hassas olan yazar, 22.03.2008 17:34)
  23. fizik kitabında resmi görüp " pek de ezik birşeymiş,heralde bir elektrik alanlarla ilgili bu yasayı bulmuştur" diye düşündüğüm hakkında araştırma yapınca en iyi fizikçilerin en iyi matematikçilerden çıktığını kanıtlayan bir bilim adamı olduğunu farkettiğim beni utandırmış olan bilim adamıdır.crimsonland'de ki silahı gibi (bkz: gauss gun) önüne gelen konuyu hiç acımadan delip geçen bir zekaya sahiptir.
    (fluwn, 03.04.2008 10:35 ~ 08.09.2009 20:19)
  24. matematikçilerin prensi. babasının matematik yanlışlarını 3 yaşında bulan dahi. 6 yaşındayken 900 sayfalık kitabı 3 günde okuyup öğretmenine "harika bir kitap onu ezbere biliyorum" diyen kişi. asal sayılara kafasını takmış matematikçi.
    (stylebrisbane, 26.08.2008 00:33)
  25. ünlü alman matematikçi ve bilim adamı. 30 nisan 1777'de doğmuş 23 şubat 1855'te vefat etmiştir. aralarında astronomi,fizikve jeodezininde bulunduğu pek çok alanda önemli katkıları olmuştur. gausstam bir mükemmeliyetçi ve işkoliktir. hatta şöyle bir olayın başından geçtiği rivayet edilir;

bir gün bir problem üzerinde çalışırken eşinin ölmek üzere olduğu haberini alır ve ağzından şu kelimeler dökülür:"biraz beklesin bitirmek üzereyim." gauss bunun yanında müthiş bir dehaya ve derine nüfuz edebilme kabiliyetine sahipti. ölümünden sonra incelenen günlüklerinde meslektaşları tarafından yayınlanan pek çok keşfi onun çok öncelerde bulmuş olduğu ortaya çıkmıştır ve ünlü matematik tarihçisi eric temple bell'e göre eğer bu keşifleri yayınlamış olsaydı matematik 50 yıl ileri giderdi. ama bu bilgileri yayınlamamasının en önemli nedeni kafasında oluşturduğu fikirleri olgunlaşmadan söylemekten nefret etmesiydi. bu düşüncesinide "pauca sed matura" (az ama olgun) ifadesiyle özetlemektedir. ayrıca gauss çok karmaşık hesapları kafasından yapmaklada meşhurdur. guiseppe piazzi1801 yılında güneş'e en yakın gök cismi olan ceres asteroidini keşfetmiştir, fakat onu ancak 40 gün kadar gözlemleyebilmiştir. ancak gauss henüz çok genç olmasına rağmen (24 yaşındadır bu zaman diliminde) 3 aylık bir çalışmayla ceres asteroidinin nerede tekrar ortaya çıkacağını hesaplamıştır ve 31 aralıkta iki ayrı astronom franz xaver von zachve heinrich olbers asteroidi tamda gauss'un hesapladığı noktada gözlemlemişlerdir. bundan sonra gauss'a ceres'in izleyeceği yörüngeyi nasıl hesapladığı sorulduğunda logaritmadan yararlandığını söylemiştir logaritma cetvelini nasıl bu kadar hızlı kullandığı sorulduğunda ise "cetvele ne gerek var hepsini kafamdan hesaplıyorum." demiştir. 1855 yılında göttingen'de ölmüştür ve beyni hala göttingen üniversitesi tıp fakültesindearaştırmalarda kullanılmak amacıyla formaldehit içerisinde bekletilmektedir. matematiğin bu büyük üstadını saygıyla anıyoruz.

bilgiler için wikipedia'ya teşekkür edioruz.
    (vgarter, 06.11.2008 20:47 ~ 22:15)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil