|
|
- asıl yazılışı ve okunuşu generator olan, mekanik enerjiden elektrik enerjisi üreten elektromekanik sistem..
- fr. générateur kelimesinin okunuşu baz alınarak türkçeye geçtiği için asıl yazılışını ingilizce karşılığı olarak göstermek yanlış olur. itü'de jeneratör yerine bazı kişilerce generator dendiği vakidir, olabilir. sorun da değil.
- güzel bi buluştur. şimdilerde bunlar evde işyerlerinde sokak satıcılarının tezgahlarında çoktan yerlerini edinmişlerdir. ülkemiz gibi sıksık enerji kesintisi yaşanan yerlerde vazgeçilmez kuruluş demirbaşlarındandır.
alacaksanız :
1-otomatik mi manuel mi? (elektrikler kesilince otomatik devreye girsin, sonra elektrikler gelince tekrar devreden çıksın mı? yoksa biri gidip jeneratörün kulağını büküp " deeh " dedikten sonra şalteri jeneratör konumuna getirsin, eh bir ara elektrikler gelir siz de bunu farkederseniz yine biri gitsin önce şalteri şebeke konumuna getirsin, sonra da yine jeneratörün kulağını büküp " çüşş " deyip prosedürü tamamlasın mı?)
2-kabinli mi kabinsiz mi? (zira kendileri biraz gür-gür-gür çalışan şeylerdir de)
3-ihtiyaç duyduğunuz elektriksel gücünüzün kaç kva olduğu? (bir jeneratör servisine veya elektrikçiye güç tespiti yaptırınız)
4-demerajlı yükünüzün olup olmadığı? (bu noktada bir elektrikçiden ziyade bir jeneratörcüye başvurunuz, şahsen bit kadar motorların kallavi jeneratörleri tuş ettiğine kendi gözlerimle şahidim aman buna dikkat!!!)
almayacaksanız :
1-"ne işim olur kardeşim benim jeneratörle bilmemneyle, ben ara sıra (ara sıra !!!!) kesilen şebekemle iyi-kötü geçinip gidiyorum" der mumla idare edersiniz...
2-patronsanız işçilerinizin mum ışığında yatmasını, tavşan kanı çaylarını hüpürdetmelerini seyredip kahrolabilirsiniz...
|