(yazımı baştan sona okuyabileceklere şimdiden teşekkürler.)
harika bir oyun bu.
star wars manyağı olmasam da seriyi ilgiyle takip etmiş ve çok beğenmiştim. eski bilgisayarımın takozluğu nedeniyle de oyunu oynamak bugüne nasip oldu.
her türlü
lucasarts destekli bir oyun olduğu için star wars havasını içinize çekebiliyorsunuz bunda. gerek arkaplan müzikleri gerek karakterler, mekanlar... her şey birebir. oyun kontrolü cidden gelişmiş. belki ben pek fazla oyun oynayan bir tip olmadığımdandır belki de bu oyun gerçekten iyidir. elinizde
lightsaber* milleti doğrarken "eehh sikerim lan" diyip rakibe
force push yapıp uçurumdan atmak veya
force lightning uygulamak gibisi yok.
öncelikle, oyun kolay olarak nitelendirilebilir. oyunun konusu genel olarak
jaden korr isimli başrolün jedi academy'e katılarak kendisini
padawanlıktan
jedi seviyesine sonra da oyuncunun isteğine göre
karanlık tarafa
* geçirmesi üzerine kurulu. oyunun en başında
rosh penin adında ekrana görüntüsü düşer düşmez gıcık kapacağınız ve sonradan da sizin geleceğinizi etkilecek olan piç bir arkadaş ediniyorsunuz. bu rosh'ı gözünde canlandırmak isteyenler
prison break 1. sezondaki ispikçi "
tweener" karakterine bakabilirler.
oyunda sizin ve piç arkadaşınız rosh'un
master'ı
kyle katarn isimli bir jedi savaşçısı. (yamulmuyorsam kendileri bir önceki star wars oyununda başroldeki elemanmış. henüz oynamadım bilmiyorum, şimdi sıra onda.) oyun boyunca birkaç kez kyle ile birlikte olmak üzere görevlere çıkıyorsunuz. ayrıca akademide üstadlarınızdan biri de luke skywalker. görevler, başta da dediğim gibi kolay sayılabilecek nitelikte. ama kyle götoşu pek bir cacık yapmıyor sizi aldatmasın. hep en alengirli yerlere sizi önden yolluyor, "hacı ben burayı bi araştırayım sen de şu bombaları imha et" diyip hep ense yapıyor. kendisine gıcık mı oldunuz? son görevi bekleyin. ayrıca kendisi üzerine saldırırsanız "stop it jaden" diye vıyaklıyor ve çok basit bir hamleyle saldırınızı emiyor veya force push uygulayıp sizi uzaklaştırıyor. dediğim gibi bu elemana gıcık olduysanız son görevi bekleyin.
oyunda görevleri tamamladıkça kılıç kullanma yetiniz gelişiyor. buna ek olarak ana görev bitimlerinde force'u şekle sokabiliyorsunuz. yani karanlık güçlerinizi mi geliştireceksiniz, yoksa ışığa hizmet etmeye devam mı edeceksiniz, bu size sunuluyor. görevlerin sayısına bakınca "iyi" veya kötü tarafın bütün force güçlerini rank 3'e tamamlayıp üstüne de diğer tarafın güçlerinden bir adet edinebiliyorsunuz. ben gücü dengeli dağıtmayı seçsem de sonunda dark side güçlerinin bir yerden sonra elzem olduğuna kanaat getirip oraya yoğunlaştım. bu sizi dark side'a yönlendirmiyor aslında. çünkü seçiminiz bundan bağımsız. sadece gücünüzün dengesi biraz bozuk oluyor.
görevler sadece adam doğramakla geçmiyor.
taun taun sırtında özel göreve bile gidiyorsunuz.
flare-s swoop motoruna binip peşinize takılan düşmanları motor üstünde özel efektler vasıtasıyla möthiş bir şekilde yamultabiliyorsunuz da. flare-s swoop'la havada slalom yaparken elinizde kılıcınızı havalı sallayarak düşman kesebiliyor, force push ile motorundan uçurabiliyor veya dar geçitlerden geçerek onların duvara toslayıp patlamasını sağlayabiliyorsunuz. zaten oyunda özel efektler almış götürmüş (2003 yılına göre). ölüm anlarını çok taşaklı yapmışlar. slow motionlar falan...
tahmin edileceği gibi piç arkadaşınız rosh bir görevde karanlık tarafa geçmiş olarak karşınıza çıkıyor. ağzına sıçıyorsunuz ama öldürmüyorsunuz. (çünkü o sırada intro giriyor, eheh) bir iki bölüm ilerledikten sonra rosh tekrar karşınıza çıkıyor. işte burası oyunun en zevkli kısımlarından biri. çünkü karanlık tarafa mı geçeceksiniz yoksa aydınlık yolda mı kalacaksınız seçim anı burada.
bu an sırasında alora isimli bir aşufte (kendisi kötü tarafta, rosh'ı karanlık tarafa çeken kişi ayrıca) sizi "hadi gebert rosh'ı" diye cesaretlendirirken o sırada binaya gelmeye çalışan kyle size seslenerek (telepati falan) "dur olm elini kana bulama" diyor.
+++++ aydınlık taraf ++++++
kyle'ı dinleyecem derseniz kılıcınızı söndürüyorsunuz. tabii alora karısı buna çok sinirleniyor biraz onunla kapışıyorsunuz. burdan sonrasında son görevi gerçekleştirmek için tüm akademi olarak ya allah bismillah diyip
marka ragnos tapınağına gidip bütün bu ibneliklerin kaynağı olan
tavion'u gebertmeye gidiyorsunuz. tavion'u gebertmek kolay değil çünkü
palpatine'den önceki gelmiş geçmiş en güçlü sith lordu olan marka ragnos'un ruhu tavion'un bedenine giriyor. yeteri kadar hasar verirseniz kendisine ruh bedenden ayrılıyor ve oyunu bitirmiş oluyorsunuz. (bu ölüm bildiğin en taşaklı kısmı oyunun. tavion'la kapışırken her hasardan sonra f5 yapıp quick save yapmakta fayda var.)
+++++ aydınlık taraf +++++
----- karanlık taraf -----
yok ben rosh'un yaptığı ibneliği yanına bırakmam diyorsanız allah ne verdiyse dalıyorsunuz ve rosh'u öldürüyorsunuz. artık dark jedi olarak yolunuza devam ediyorsunuz. görevlerde bir değişiklik yok. ama bundan sonra, aydınlık taraftayken akademi olarak daldığınız bölümde siz tek başınasınız. evrenin hakimi ben olacak ulan diye gaza geldiğiniz için hem akademi arkadaşlarınızı hem de onların savaştığı dark jedi'ları haklıyorsunuz. bu bölümde kılıç hakimiyetinizin ve gücünüzün tavan yaptığını bariz hissedebilirsiniz. rage ile düşmanı havaya kaldırıp boynunu daha kolay kırabiliyorsunuz mesela. şimşekleriniz daha bi taşaklı oluyor. kılıç darbeleriniz ölümcül oluyor v.s.
ancak yine de tavion çok güçlü. bi de elinde ışın fırlatan bir nesne var. adını unuttum şimdi. yine tavion'un eline verdikten sonra master kyle odaya geliyor ve asıl şov başlıyor. burada kyle usta "iyi" olduğu için sizi öldürmek istemiyor. arada bir sizi yakalayıp kılıcı boğazınıza dayıyor ama sonra sizi fırlatıp atıyor. siz de onu öldürmüyorsunuz. yeteri kadar hasar verdikten sonra intro giriyor ve orada kyle'ın tepesine tavanı indirip bir mezar yapıyorsunuz ona. ve mekandan ayrılıyorsunuz. hemen ardından
luke skywalker geliyor. kyle ölmemiş meğersem. ikili, bir konuşma yapıyor. vay anasını jaden'ı durdurmak lazım diyorlar ama nafile. siz çoktan komuta geminize binmiş elinizde tavion'dan aldığınız güç simgesi olan o kılıç ile pencereden evreni süzüyorsunuz. ve son. aslında hikaye yarım kalmış hissi uyandırıyor, çünkü kyle ölmüyor ve luke ile sizi bulmaları gerektiği konusunda konuşuyorlar. ama sonrası gelmiyor işte.
oyunu oynamadan önce incelemelerde okuduğum kadarıyla dark side'da bitirdiğinizde binlerce imparatorluk askeri önünüzde boyun eğiyor falan diyordu. o gazla ilk önce karanlık tarafta bitirmiştim oyunu ama maalesef öyle bir şey olmadı. kullandığım patch mi neden olmuştur bilemiyorum ama öyle bir sahne olaydı screenshot alır masaüstüme koyardım da valla.
yazı biraz dağınık oldu. oyundan kalkıp yazmaya başladım da. kusura bakılmasın artık. tamamını okuma sabrı gösterenlere teşekkür ettim.