görseller
jacques derrida 

belki ilginizi çeker
  1. · yapıbozumu
  2. · postyapısalcı felsefe
  3. · postyapısalcılık
  4. · maurice blanchot
  5. · il n y a pas de hors texte
  6. · emmanuel levinas
  7. · derrida
  8. · dilbilim
  9. · abi kardeş diyalogları
  10. · dekonstrüktivizm
gündem
  1. · boylumlama
  2. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  3. · dünyanın en seksi şarkısı
  4. · itü sözlük yazarlarının aslında içmek istedikleri
  5. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  6. · 29 kasım 2009 sivasspor beşiktaş maçı
  7. · asla birlikte olunamayacak birine aşık olmak
  8. · nice ak yıllara
  9. · önemli olan olaylar karşısında dik durabilmektir

jacques derrida*  

1. 1930'da cezayir'de doğup 2004’te fransa'da hayata gözlerini yuman yapıbozumu/yapısökümü (deconstruction) yönteminin kurucusu filozof.
    (dannyorum, 01.02.2007 18:47 ~ 25.03.2007 00:59)
  2. michel foucault ile birlikte fransa'da son yıllarda yetişmiş en sağlam felsefecilerden birisi. (foucault her ne kadar felsefeci değilim dese de...)

kelimelerin kökenlerine inerek açıklar pek çok şeyi. avrupa kimliği üzerine çalışmaları ilgiyle okunası. mesela, avrupa için, yaşlı doğmuş bir bebek tanımı yapar ki, şu anki halini düşününce, oldukça tutarlıdır. bu arada evrensel olamayacağını da belirtir.

onun dışında yapısökümü dediğimiz hadiseyle uğraşmıştır ki, oldukça önemlidir. marx'ın yeniden okunmaya başlandığı 1960'larda, frankfurt okulunun sistem düşünürleri tarafından sürekli tekrarlanan sistemler üzerine düşünüp, o yapısal düşünceleri, felsefeleri, sosyal tanımları sökerek yeniden tanımlama yoluna gitmiştir.

en önemli konularından birisi, öteki kavramı üzerinedir. kimliksel anlamda modernitenin ötekisi üzerine çalışmış, öteki'ni anlatmış ve modernite'nin öteki'sini nasıl dönüştürdüğünü, ya da buna nasıl çabaladığını göstermiştir.

edebiyat alanında da çalışmaları olmasıyla, iyi bir felsefecinin edebiyatla ilgilenmesi gerekliliğini tutarlı bir yapıda devam ettirmiştir.
    (şiirbaz, 05.08.2007 02:09)
  3. fransız filozof. 1993 yılında fayard yayınları'ndan çıkan marx'ın hayaletleri isimli kitabı büyük ses getirmiştir.

"derin acıların, kitle halinde göçlerin ve açlığın yol açtığı bir yeni enternasyonal'in çağrısına kulak vermeli! felsefi sorumluluk, kuşkusuz büyük bir düşünür olarak marx'ı yeniden okumayı bize emrederken, bir başkaldırı haykırışını, devrimci bir vaadi ve bir adalet çağrısını boğmamak için her şeyi yapmayı da dayatıyor."
    (nino quincampoix, 07.11.2007 09:49)
  4. metinlerin üstünden biçer-döver etkisiyle geçen fransız düşünür.özellikle heidegger'den etkilenmiştir.üniversitedeki odasında "yapıbozumcu çapkınlıklar" yaptığına dair dedikodular vardır rahmetlinin.
    metnin ne söylediğiyle değil ne söylemediğine kafa yoranlar için zihin açar .ancak metafiziğe düştüne dair kıllanmaktayım yazdıkları hakkında.anlaması zordur danseder.heidegger okurları daha rahat anlayabilirler kendisini.zira yazma biçimleri yakındır.beckett severler içinde aynı şey geçerlidir.foucault'ya "yapısalcısın" diyerek adamın kızgınlıktan küplerine binmesine neden olmuş sözünü esirgemeyen insan.bir söyleşisinde filozofların en çok cinsel hayatlarını merak ettiğini söylemiştir.deleuze ölmeseydi beraber kitap yazacaktık diyerek yazılmamış bir kitabın hayalini bırakmıştır bize.
    " hiçbir şey söylemeyi istememe riskine giriyorum". ( j. derrida )
    (absurdino, 06.03.2008 22:56 ~ 18.03.2008 22:23)
  5. ''yalnızca devekuşları vardır, kimse yolunmaktan kurtulamaz ve insan ne kadar çok efendi olursa, arkasını o kadar çok sunar.''
    (queenie, 19.06.2008 09:58)
  6. postyapısalcı felsefenin kurucularından cezayirli filozof.
    (adhamdeva, 19.06.2008 10:33 ~ 10:35)
  7. deconstruction felsefesiyle takdirimizi kazanan kişi
    (balkanlardan gelen soğuk hava, 22.02.2009 03:43)
  8. en bilinen ve deconstruction için önemli eseri de la grammatologie'dir. ingilizcesi of grammatology almancası grammatologie olan bu eser ne yazık ki türkçeye çevrilmemiştir ya da ben görmedim.
    (balıkçı, 13.07.2009 01:24)
  9. kendisi moderniteyi 5 farklı eksende eleştirir. ona göre modernite, teksesli (phonosentricism), akıl merkezli (logocentricism), ben merkezci (egocentricism), etnik merkezci (etnocentricism) ve erkek egemen ( phallocentricism) özellikler sergilemiştir..
    (raem, 02.10.2009 18:22)
  10. stuart hall'un bir makalesini okumakta zorlandığımı söylediğimde bir hocamın, "ya derrida okumanı istesem ne yapacaktın" cevabına özne olmuştur kendisi. hatta aynı hocam bir de şöyle demişti; "derrida'dan önce nefret dersin, sonra ısınırsın; sonunda ise aşık olursun".

ya sözlük, işte yapısökümcü derrida için böyle söylendi bana. şimdi önümde duvar gibi beni bekleyen bir derrida okuması var, ismi de pek manidar: "çile". korkumdan öyle bakıp duruyorum kitaba, bırak okumayı, yaklaşmaya cesaretim yok!
    (feklavye, 13.10.2009 15:01 ~ 15:36)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil