|
|
- 1930'da cezayir'de doğup 2004’te fransa'da hayata gözlerini yuman yapıbozumu/yapısökümü (deconstruction) yönteminin kurucusu filozof.
(dannyorum, 01.02.2007 18:47 ~ 25.03.2007 00:59)
- michel foucault ile birlikte fransa'da son yıllarda yetişmiş en sağlam felsefecilerden birisi. (foucault her ne kadar felsefeci değilim dese de...)
kelimelerin kökenlerine inerek açıklar pek çok şeyi. avrupa kimliği üzerine çalışmaları ilgiyle okunası. mesela, avrupa için, yaşlı doğmuş bir bebek tanımı yapar ki, şu anki halini düşününce, oldukça tutarlıdır. bu arada evrensel olamayacağını da belirtir.
onun dışında yapısökümü dediğimiz hadiseyle uğraşmıştır ki, oldukça önemlidir. marx'ın yeniden okunmaya başlandığı 1960'larda, frankfurt okulunun sistem düşünürleri tarafından sürekli tekrarlanan sistemler üzerine düşünüp, o yapısal düşünceleri, felsefeleri, sosyal tanımları sökerek yeniden tanımlama yoluna gitmiştir.
en önemli konularından birisi, öteki kavramı üzerinedir. kimliksel anlamda modernitenin ötekisi üzerine çalışmış, öteki'ni anlatmış ve modernite'nin öteki'sini nasıl dönüştürdüğünü, ya da buna nasıl çabaladığını göstermiştir.
edebiyat alanında da çalışmaları olmasıyla, iyi bir felsefecinin edebiyatla ilgilenmesi gerekliliğini tutarlı bir yapıda devam ettirmiştir.
- fransız filozof. 1993 yılında fayard yayınları'ndan çıkan marx'ın hayaletleri isimli kitabı büyük ses getirmiştir.
"derin acıların, kitle halinde göçlerin ve açlığın yol açtığı bir yeni enternasyonal'in çağrısına kulak vermeli! felsefi sorumluluk, kuşkusuz büyük bir düşünür olarak marx'ı yeniden okumayı bize emrederken, bir başkaldırı haykırışını, devrimci bir vaadi ve bir adalet çağrısını boğmamak için her şeyi yapmayı da dayatıyor."
- metinlerin üstünden biçer-döver etkisiyle geçen fransız düşünür.özellikle heidegger'den etkilenmiştir.üniversitedeki odasında "yapıbozumcu çapkınlıklar" yaptığına dair dedikodular vardır rahmetlinin.
metnin ne söylediğiyle değil ne söylemediğine kafa yoranlar için zihin açar .ancak metafiziğe düştüne dair kıllanmaktayım yazdıkları hakkında.anlaması zordur danseder.heidegger okurları daha rahat anlayabilirler kendisini.zira yazma biçimleri yakındır.beckett severler içinde aynı şey geçerlidir.foucault'ya "yapısalcısın" diyerek adamın kızgınlıktan küplerine binmesine neden olmuş sözünü esirgemeyen insan.bir söyleşisinde filozofların en çok cinsel hayatlarını merak ettiğini söylemiştir.deleuze ölmeseydi beraber kitap yazacaktık diyerek yazılmamış bir kitabın hayalini bırakmıştır bize.
" hiçbir şey söylemeyi istememe riskine giriyorum". ( j. derrida )(absurdino, 06.03.2008 22:56 ~ 18.03.2008 22:23)
- ''yalnızca devekuşları vardır, kimse yolunmaktan kurtulamaz ve insan ne kadar çok efendi olursa, arkasını o kadar çok sunar.''
- postyapısalcı felsefenin kurucularından cezayirli filozof.
- bazı adamlar vardır ki onları hiç anlayamadan bile sevmek -hem de büyük bir içtenlikle, safça bir tavırla- mümkündür, derrida'yı sevmemi başka nasıl açıklayabilirim ki? yazdığı onlarca kitabın hiçbirine dokun(a)mamış ve ortaya koyduğu kavramların alengirli boyutlarına asla ulaşamamış olsam da, okuduğum üç-beş makale ve elinde piposuyla ve de uçuşan beyaz saçlarıyla gördüğüm adam böylesi bir sevginin yer etmesini sağladı, epey zaman önce.
aslında basit birşey bu. bir filozoftu derrida ve filozofça davranan ender entelektüellerdendi. yazılarında kullandığı karmaşık terminolojidir belki de hayranı olduğum, anlayamadıkça sevdiğim ve beyaz saçlı adamı benim için büyülü kılan. differance? grammatologie? heidegger-derrida ilişkisi... hiçbirini bilmiyorum tam manasıyla ama karar vermeden ve kesinlikten uzak durarak yeni yollar arayan bir beynin izlediği patikaları görüyorum derrida'da.
hayatımın bir kısmında yeryüzünü gerçek bir filozofla paylaşmış olmak bile yeterince mutluluk verici aslında. bilgiyi (metni) içtenlikle sevmemi sağladığınız için, teşekkürler derrida.
|