|
|
- ks. java 2 micro edition
mobil cihazlar başta olmak üzere ufak cihazlar üzerinde çalışmaya yemin etmiş java implemention. telefonlardaki oyunlar, uygulamalar vs. nin ilmi adı.
- java 2 micro edition küçük cihazlar için tanımlanmış bir grup belirtim ve teknolojidir. j2me belli sınıflardaki cihazlar için bir grup konfigürasyon ve profillere bölünmüştür.
java ilk olarak avuçiçi ve taşınabilir cihazlar için tasarlanmış fakat sonraları çeşitli sebeplerden dolayı çıkış amacından uzaklaşmıştır. java, j2me ile çıkış günlerindeki amacına geri dönmektedir.
j2me sadece bir bir belirtim değildir. j2me, kablosuz cihaz pazarının farklı bölümleri için geliştirilmiş belirtim ve teknolojilerin toplamıdır. kablosuz cihaz pazarının çeşitliliğinden dolayı herşeye uyacak standart bir çözüm getirilemediğinden dolayı böyle bir çözüm üretilmiştir.
j2me çeşitli konfigürasyon ve profillere bölünmüştür. konfigürasyonlar jvm(java virtual machine) detaylarını ve belli sınıftaki cihazlarla kullanılabilecek temel kütüphaneleri tanımlayan belirtimlerdir. mesela 512kb bellekten az hafıza alanı ve sınırlı bir ağ bağlantısı olan cihazların konfigürasyonu cldc olarak adlandırılır. cldc lere örnek olarak bazı cep telefonları ve avuç içi bilgisayarlar(pdas) verilebilir. daha fazla belleğe ve işlemci gücüne sahip, sürekli ağ bağlantısı olan diğer konfigürasyon ise cdc olarak adlandırılır (connected device configuration). bunlara örnek olarak ise sharp zaurus avuç içi bilgisayarları verilebilir.
profiller uygulama geliştirmeye daha yetkin bir ortam sunabilmek için konfigürasyonun üzerine tanımlanan kütüphanelerdir. konfigürasyon java sanal makinesi (jvm) ve temel kütüphaneleri tanımlarken, bir uygulama geliştirilirken ihtiyaç duyulabilecek yetkinlikte kütüphaneleri tanımlamaz. profiller bu alanda uygulamanın yaşam döngüsü, kullanıcı arabirimi ve kalıcı bellek kütüphanelerini içerirler.*
- java'da olduğu gibi geniş bir kütüphaneye sahip değildir. sonuç olarak java'daki esnekliği ve kıvraklığı aramamak gerekir. ama son zamanlarda midp 2.0 ile kendine gelmiştir.
|