|
|
- izmirlilerin izmirliliklerini her yerde belirtme güdüsü.
- izmirlilik bilinci olarak adlandırılması gereken davranışlar bütününe takılmış yanlış bir isimdir. şehrine sahip çıkma, onunla bütünleşme ve nereye giderse gitsin aklının bir köşesinde kordon'u, bostanlı'yı, göztepe'yi yaşatmakla ortaya çıkar bu davranışlar. türkiye'de kızları ile ünlense de, kadını ve erkeği ile bir bütündür bu şehir. nereye giderlerse gitsinler, izmir'i temsil edercesine davranılar. denilebilir ki; kent yaşamının karakter üzerine etkisinin en mükemmel örneğidir.
- ancak bir izmirlinin ne demek olduğunu anlayabilceği milliyetçilik
- izmirlilerin izmirle ilgili herşeye aşırı bir şekilde sahip çıkması ve üstün olduğunu düşünmesine milliyetçilik değil izmir şovenizmi* denebilir. şovenizm esas olarak kendi ulusunun rasyonel bir gerekçe sunmadan üstün olduğunu düşünmekse de ulus dışında herhangi bir kavramda şovenizm yapmaktan bahsedebiliyoruz. ama izmir ile ilgili söz konusu olay bu da değildir, campanilismodur.
(bkz: campanilismo)
- gerçekten ege halkı (batı ege) olarak türkiyede düşünsel bakımdan, mantalite açısından çok önde olup ileriye baktıklarından ve türkiyenin aydınlık yüzü olduklarından, bunun farkında olan kişi, izmirli olduğunu belirtmek isteyebilir. övünmek isteyebilir. milliyetçilik kelimesi doğru olanı değil ama ilk akla geleni. trakya da benzer özelliklere sahiptir egeyle. şahsen ben de bulunduğum memleketimi öve öve bitiremem, hoşuma giderek söylerim. ama milliyetçiliğime gelince işler değişir. milliyetçi değilim. bu durumu bir çok düşünsel temele oturtup açıklıyorum. lakin zaman zaman da, ülkemde yapılanlardan ve ülkem insanının yaptıklarından (cumhuriyetin ilk yılları hariç) hoşnut olmadığım ve bunlardan gurur duymamamın bilinçaltımda yerleşip çöreklenmesiyle olmuş olabilitesini düşünmüyorr değilim. *
- hiç kimsenin kendi şehrini izmirlilerin izmiri benimsediği kadar sahiplenemeyip özendiği bir milliyetçiliktir. bu kişilerin gözünü fesatlık o kadar bürümüştürki gevrek ile simitin farkına varmayıp ikisine birden simit derler.bununla da kalmayıp 'çiğdem' dendiğinde salağa yatıp zorla çekirdek dedirtirler . izmirli olmak her zaman için bir ayrılacıktır!
- izmirlilerin izmire gerçekten aşık olmalarıyla açıklanabilecek bir durum.
- izmir'li olmayanların da yapabileceği durum.
(bkz: hıncal uluç)
bu izmirseverlik, izmirlilerin dötünün kalkıklığından değil, içten insanlar olmalarından kaynaklanıyor.. kendilerini soyutladıklarını düşünmek hata olur. kendi halinde insanlardır, izmir'li olup, izmirliliğiyle övünen insanların davranışı bence yadırganmamalıdır.. kaldı ki istanbul gibi bir şehirde çoğu kişi istanbul'luyum diyemez. çünkü kökenleri 'çoğunun' başka bir şehre aittir. izmir'inse genel olarak insanı, kendi insanıdır. bu nedenle kopukluk yoktur insanları arasında.
- hem büyük hem de kendine özgü olma durumunu yaşatabilen bir şehir olmasından kaynaklı gelişen bir nevi refleks.. öküzü az insanı ona oranla daha fazla olmasından dolayı olsa gerek, savunma mekanizmasının kısmi milliyetçilik oluşturduğu şehir. bir nevi bakire göbeği..
(leak, 10.05.2008 01:54 ~ 22.06.2008 18:36)
- sadace izmire özgü olmayıp tüm türkiyeye yayılan dünyada eşi benzeri olmayan şehir milliyetçiliklerinden biridir. sadace ülkemizde vardır. en azından imzirliler derneği diye bir oluşum yoktur etrafta. en azından diğer anadolu şehirlerinden bu bakımdan daha fazla şehir milliyetçisi sayılmazlar. sonuçta istanbullular da biz istanbulluyuz derler. ve örnekleri de çoktur. ama asıl saçma gelen şeyin dernekleşme olaylarına dönüşmesidir. adım başı yok trabzonlular derneği yok sivaslılar derneği, yok bilmemne derneği vardır. garip olan birşey daha vardır ki 1.4 milyonluk nüfusta izmitli yerli nüfusu 40-50 binlerle anılmasından dolayı, izmit içinde izmitliler derneği olması da ayrı bir komedi unsurudur. enterasan şeyler tabi bunlar. ama şu dernekleşme saçmalığını yok etmek lazım gelir. yoksa hemşehricilik olayları hem insanları sen-biz diye ayırmakta, kadrolaşmada ön plana çıkmakta, hatta daha derine inersek kalifiye eleman yetişimini baltalıcak kadar "bizim adamımız" mantığı ile istihdam baltalanmaktadır. aslında derin bir konudur bu hemşehrecilik aptallığı. hakkaride benim,istanbulda benim, izmir de benim. bunun aksini söylemek mümkünmüdür. tartışması bile saçmadır.
|