izmir e inmek   

adana çık aradan

1. eski toprak izmir insanı için konak meydanı'na gidilmesi anlamına gelmektedir..şehir, o dönemler itibariyle, tek bir büyük meydandan oluşmaktaydı..hoş, nitekim halen öyle, adam akıllı üç tane merkezi olan (karşıyaka, konak, bornova) izmir için "izmir'e inmek" deyişi anlamını korumaktadır..
    (zeus, 07.01.2007 13:28)
  2. karşıyakalı'ların ksk'yi izmir'den ayrı bir şehir gibi hissetmeleri, plakalarının da 35 1/2 (otuzbeş buçuk) diye nitelendirmeleri sebebiyle konak'a giderken bambaşka bir şehre gidiyormuş havası vermeleri sebebiyle kurdukları cümledir. misal konak'a giden kişi "izmir'e iniyorum ben" ya da oradan gelen kişi "izmir'e indik bugün, oradan geliyoruz" gibi cümleler kurabilir.
    (saçmaladı yine bu, 07.01.2007 13:33)
  3. eski izmirlilerin sık sık kullandığı deyiş.
    (bulamadım, 07.01.2007 13:34)
  4. uzun zamandır izmir dışında bulunan kişilerin, dönüşlerinde izmir adnan menderes havalimanı nda gerçekleştirdikleri eylemdir. hele bir de askerden dönülüyorsa bu eylemin gerçekleştiği anı bildiren hostese sarılası gelir insanın.
    (aquila, 07.01.2007 13:39)
  5. bu bağlamda izmir denilen yer konak,çankaya ve basmanedir.eski izmirlilerin agora dedikleri yerlerdir.agora etimolojik olarak ticari,adli,siyasi fonksiyonların yoğun olduğu,şehrin merkezi anlamında kullanılır.eski izmirde;karşıyaka ve güzelyalı sayfiye yerleri,bornova,buca vb. tarım yapılan kırsal alanlarmış.ulaşımın kayıklar ile yapıldığı,yolların atarabaları için tasarlanmış olduğu bir dönemde,şehir merkezine sık sık gidemeyen bu semtlerin insanlarının türettiği bir söylemdir.kulağa hoş ve anlamlı gelir izmirliyseniz.
    (smuredfath, 07.01.2007 14:10)